25 Април 2024четвъртък17:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ние имаме обща азбука, а това значи много

/ брой: 287

visibility 105

Анна Ляцу
Журналистка

"Популярността  на езика е пряко свързана с онези ценности, които се разпространяват с негова помощ."


Практическата част на международната научно-практическа конференция по руски език се състоеше от 6 модула, всеки от които беше посветен на някаква специална тема, подбрана така, че по един компактен начин да представи основното в съвременните подходи към преподаването на руския език. Водещи преподаватели от Държавния институт по руски език „А.С. Пушкин“ обърнаха специално внимание на вече действащите технологии за дистанционно обучение по руски език и на съвременните методи  за тестиране на учащите се.
По-конкретно, чуждестранната аудитория прояви много голям интерес към тестирането на децата билингви, тъй като в света живеят голям брой руснаци, които са заинтересувани да запазят у своите деца интереса към руската култура и руския език. А понеже Русия сега е един съществен стимул за правене на съвместен бизнес, много от българските русисти посетиха семинара, посветен на руския език в сферата на деловото общуване.
По време на конференцията бяха съобщени данни, които потвърждават запазването на интереса към руския език. Така, например, през 2013 – 2014 учебна година руски език са изучавали 128 177 ученици от българските училища, обаче реалният им брой е значително по-голям, тъй като тази статистика не отчита броя  на възрастните, изучаващи езика.
Между другото, в последно време именно хора на възраст над 25 години изучават руски език особено активно: това са онези, за които руският вече не е бил задължителен предмет в училище и онези, които искат да си партнират с Русия и да правят с руските си колеги общ бизнес. А Виктор Баженов, ръководител на представителството на Россътрудничество в България, каза, че „в България има всичко три хиляди и петстотин училища, в две хиляди от тях се учи руски език“. Според Баженов в България за първи чужд език се смята английския, но той на практика не се използва във всекидневието, докато руски език можеш да чуеш на улицата, и руските туристи, разбира се, се чувстват комфортно благодарение на това, че могат лесно да се разберат с местните жители. Заместник министърката от МОН Ваня Кастрева, която присъстваше на пленарното заседание, уточни, че нейното правителство оценява високо умението на българските деца да говорят на руски. Първо, владеенето на руски език дава на кандидат-студентите  допълнителни точки при постъпването в  някои чужди университети. Второ, много български ученици в стремежа си да постигнат успехи в избраните от тях професии, искат да получат образованието си именно в Русия.
Мисля, че тази популярност на езика е пряко свързана с ценностите, които той разпространява. Това мероприятие, проведено в България и посветено на преподаването и образованието на руски език, показа, че Русия запазва своя огромен хуманитарен потенциал.

Авторката е специален кореспондент на „Руски дневник“

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 364

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 294

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ