26 Април 2024петък07:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Драгостин фолк национал" празнува 20 години

Юбилеят на известната хорова формация ще бъде ознаменуван с тържествен концерт в залата на НМУ "Любомир Пипков"

/ брой: 280

автор:Дума

visibility 1391

"Драгостин фолк национал" закръгли 20 години. Формацията, с интензивна дейност в областта на звукозаписа, същевременно представя България на различни международни културни форуми по света. Този юбилей ще бъде отпразнуван подобаващо с тържествен концерт под наслов "Звукови икони на България" - на 7 декември от 18 ч. в залата на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София, ул. "Оборище" 17. Специални участници са Александър Тодоров - кавал, Бисер Соколов - гъдулка, Вели Чаушев - тамбура, Стойо Стоев - гайда, и Стоян Янкулов-Стунджи - ударни. Входът е с покани.

През есента на 1994 г. е "прощъпулникът" на "Драгостин фолк национал" в Будапеща. Следват концерти и участия в Братислава, Белград и Берлин, в Дрезден, Лайпциг и Прага. През 1998 г. с премиерата на кантатата "Дунавска музика" от Стефан Драгостинов се открива поредната сесия на ООН във Виена. След три последователни австрийски турнета, през пролетта на 2007-а Виена окончателно е "превзета" от изкуството на "Драгостин фолк" - с триумфална изява в Голямата зала на Казиното в Баден-Виена. Компактдискът с "Дунавска музика" е виенският музикален "бестселър" през сезона. През май 2009-а е осъществено впечатляващо турне в Русия. Междувременно се редуват концерти и участия в Зимния музикален фестивал в НДК, "Варненско лято", Фестивала на изкуствата "Борис Христов", "Софийски музикални седмици", Културни празници - Балчик, Салона на изкуствата в НДК, Международния музикален фестивал "Пирин фолк" в Сандански... През октомври 2011 г. на конкурса, организиран от БиБиСи - "Нека народите пеят" (Let the Peoples Sing), на "Драгостин фолк национал" е присъдена престижната втора награда.
Досега формацията има издадени 11 компактдиска с над 700 минути музика от мащабния проект "Антология на българския музикален фолклор" - "Звукови икони на България" (Sonic Icons of Bulgaria) - музикалните албуми "Рофинка", "Саракина", "Галунка", "Дунавска музика", "Любовна приказка", "Коледна звезда", "Притури се планината", "Милойка", "Слънчова сватба", "Грозданка", "Шинка". Целта на проекта е да бъдат събрани песни от различни региони на България, пресъздадени чрез авторския поглед на Стефан Драгостинов, и да се съхранят чрез звукозаписа. Всеки диск съдържа уникална приказка за българския фолклор, а обложките на поредицата са украсени с картини на първомайстори в българското изобразително изкуство - Борис Георгиев, Васил Стоилов, Владимир Димитров-Майстора, Иван Мърквичка, Иван Милев, Христо Станчев, Иван Ненов... Звукозаписите звучат по радиостанциите в цял свят и са на върха на класациите. Авторитетното британско издание "Classic CD" още през 1998 г. постави на първо място компактдиска "A Love Story" (Любовна приказка).
Във формацията участват инструменталисти-виртуози и певици със "златни гласове" - с професионална подготовка, но и съхранили самородността на таланта си; вече три поредни поколения, наследили с благодарност фолклорните ценности на своите баби. Но добавящи и доза "еретичност" към традиционната почтителност, подчертава проф. Драгостинов. Перфектността на изпълнителките им позволява да изплитат фините дантели на една класическа звучност. Но те същевременно умеят и ловко да жонглират с музикалния материал, да използват похвати от джаз-музиката, да увличат с импровизационни приумици. Едновременно с това - да осъществяват полетите на авторската фантазия. В момента в състава се влива четвърто поколение съвсем млади изпълнителки - възпитанички на Националното музикално училище "Любомир Пипков" и Нов български университет. Тази последна "вълна" има амбицията да се изявява и самостоятелно като "Драгостин фолк джуниър", рамо до рамо с респектиращите "Драгостин фолк"-ветеранки.
Стефан Драгостинов завършва теоретичния отдел на Ленинградската консерватория с Втора симфония (1972), в класа по композиция на проф. Борис Арапов. Носител е на първи награди на авторитетни международни конкурси по композиция. Автор е на 6 симфонии, сред тях - Peace Symphony (Симфония за мира), създадена по поръчка на Rotary International, като символ на единението за мир и разбирателство. "Teatro de Bellas Artes" в Маракайбо е мястото, където на 21 февруари 1985 г. симфонията прави световната си премиера под палката на маестро Едуардо Ран. Получени са поздравления от държавни ръководители от цял свят. В "огледалото на пресата" творбата е обсипана със суперлативи.
Година по-късно Симфония за мира е изпълнена и в София под палката на Иван Маринов в зала "България". "Мащабът на Симфония за мира и нейният хуманистичен патос покориха всички... Смелото включване на "Многая лета" в едно произведение с ярка съвременна идея говори не само за артистичното преосмисляне на наследството, но и за прякото му подчинение на нашия ден. Това вече не е само музика, а и позиция! Благодарение на Драгостинов древният Благослов доби нов смисъл, превърна се от глас към Бога в глас към хората. Мирът получи още една българска песен, която светът ще чуе!" Това пише Стефан Продев във в. "Народна култура" на 7 февруари 1986 г.
Творчеството на Стефан Драгостинов е "отворено" към всички жанрове - написал е концерти за пиано и оркестър, за баскларинет, за валдхорна, десетки камерни творби, инструментални сонати, театрална и филмова музика, над петстотин хорови и солови песни. Специална "ниша" в творчеството му през 70-те и 80-те години, а и до днес, е отворена към авангардните му творчески изследвания на съвременните политемпични звукови процеси в музиката, заложени в хоровите му кантати Politempy 1 & 3, които му донасят и първите международни отличия и признания. В творбите му се съчетават стародавните национални традиции със съвременните композиционни техники. Произведенията му се изпълняват у нас и по света от изтъкнати формации, виртуози-изпълнители и диригенти.
Стефан Драгостинов е бил ръководител на ансамбъл "Филип Кутев", с който осъществява триумфални турнета в цял свят. През 1988 г. записва в Япония първите 3 CD-албума в историята на "Филип Кутев", като тиражът им достига рекордните 2 милиона екземпляра.
Проекта "Антология на българския фолклор" композиторът осъществява последователно вече 20 години заедно с основаната от него формация "Драгостин фолк". През 2007 г. Международният комитет World Music в Корея огласява своето решение за удостояване на проф. Стефан Драгостинов с академичното звание World Master.
Стефан Драгостинов е професор по композиция, хармония, оркестрация, теория и съвременни музикални техники в НБУ, изнася научни лекции в академични и университетски общества в цял свят. През 2007 г. основава клас по композиция при департамент "Музика" в НБУ. Оттогава до днес негови студенти печелят високи отличия на авторитетни международни конкурси по композиция у нас и по света, сред тях са Емерих Амбил, Сара Костадиновска, Данаил Танев, Валерия Крачунова, Мина Ефремова.
 

Снимки "Драгостин фолк национал"

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ