19 Април 2024петък22:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Турция и Русия засилват икономическите връзки

Визитата на руския президент Владимир Путин в Анкара поставя основен акцент върху развитието на търговско-икономическите взаимоотношения, които до 2020 г. трябва да достигнат 100 милиарда долара

/ брой: 279

автор:Дума

visibility 33

Турция разчита съществено да увеличи износа на храни в Русия, като се възползва от санкциите на Запада и ответните мерки на Москва. Според турските експерти този въпрос беше един от главните по време на проведените в Анкара преговори на президентите на двете страни Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Руският лидер беше приет с военни почести в новата резиденция "Белият дворец", където преди няколко дни първи чуждестранен гост преди Путин бе папа Франциск.
Турската страна отдавна обяви, че разчита да обсъди нови възможности за разширяване на своя износ в Русия, като се имат предвид намеренията на Анкара и Москва до 2020 година да увеличат търговския си оборот до 100 милиарда долара. В интерес на Турция е да измени и съществуващия дисбаланс между вноса и износа. По време на преговорите Анкара обяви, че отделя особено внимание на въпроса за договора за преференциална търговия и премахването на редица ограничения в търговско-икономическата сфера. Освен това беше отделено и специално внимание към готовността на двете страни да преминат към взаимно разплащане в националните си валути.
Според местни наблюдатели по време на заседанията на Съвета за сътрудничество на най-високо внимание ще се отдели на възможността да се постигне напредък и по газовия въпрос. Турция се стреми да получи отстъпка за купувания от Русия газ, а също така и да се разгледат възможностите да бъде увеличен вносът му. Припомняме, че темата за отстъпките бе обсъждана миналата седмица в Москва от министъра на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз. Дискусиите по тази тема са продължили и вчера, коментират агенциите. Турция има право от 2015 година да води преговори за отстъпка в рамките на действащите договори. Заради измененията на световните цени на газа Турция, както по-рано заяви Йълдъз, губи значителни средства, купувайки руския природен газ по договорената по-рано цена.
Темата с увеличението на обема на вноса на руски природен газ стана актуална във връзка със ситуацията в Украйна. Около 14 милиарда кубически метра Турция получава по т.нар. западен коридор, по тръбопровод, който минава през Украйна, но след разразилата се там криза пренасяният ежедневно обем съществено спадна.
По време на визитата Путин и Ердоган са обменили мнения и по редица външнополитически въпроси. Турция се надява да чуе руските аргументи по украинската проблематика и, както се очаква, да потвърди своята официална гледна точка, че е необходимо кризата да се урегулира изключително по пътя на преговорите.
Лидерите на двете държави са обсъдили и ситуацията в Сирия. Турция принципно продължава да смята за необходима оставката на Башар Асад и по този въпрос турската позиция се разминава с руската. Освен това президентите са се спрели подробно и на въпроса за борбата с групировката "Ислямска държава".
Междувременно стана известно, че Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ) и турският холдинг "Ренесанс" са подписали меморандум, предвиждащ съвместни инвестиции в развитието на медицината, строителството на търговски центрове и инфраструктурни проекти в Русия на обща стойност 400 милиона долара, предаде ТАСС. По официални данни Русия е вторият най-значителен външнотърговски партньор на Турция (след Германия), а Турция е на седмо място във външната търговия на Русия. Общият обем на руските преки инвестиции в Турция възлиза на 1,7 млрд. долара, а на турските в Русия - на 1 млрд. долара.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ