28 Март 2024четвъртък21:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Близнашки похарчил 1 млрд. лв. за извънредни разходи

207 млн. лв. са раздадени неправомерно за 3 месеца

/ брой: 275

автор:Станка Динева

visibility 2267

Над 1 млрд. лв. извънредни разходи е направило служебното правителство на Георги Близнашки за три месеца управление на страната. Това съобщи за ДУМА депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова. От тях 207 млн. лв. са разходвани абсолютно неправомерно, тъй като не са разписани в бюджета за 2014 г. Те ще бъдат покрити от част от външния заем в размер на 4,5 млрд. лв., който правителството ще тегли. Останалите 800 млн. лв. са били предвидени в разчетите за тази година, но е трябвало да бъдат разходвани до края на годината.
Служебният кабинет се разплати с фирми, близки до ГЕРБ, заяви от парламентарната трибуна Мая Манолова от БСП. Тя бе категорична, че огромната сума е похарчена за извънредни разходи. "Когато говорите за извънредни и надвишаващи разходи на Пламен Орешарски, трябва да говорите с числа. Ние с числа показахме как служебният кабинет даде над 1 млрд. лева извънредни разходи, които не са включени в планираното. Той беше развързал кесията и харчеше свободно", заяви Манолова от трибуната.
С актуализацията на бюджета правителството ще узакони тези 207 млн. лв., макар че не може да бъде приеман закон, който да действа със задна сила, обясни Нинова.
Управляващото мнозинство прие, че неизпълнението на приходите в бюджета за тази година ще е 1,062 млрд. лв. БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ предложи то да бъде намалено на 337 млн. лв. Според социалистите има основание да се заложат 237 млн. лв. повече приходи от ДДС, а от акцизи - 100 млн. лв. повече до края на годината. При това положение дефицитът ще е 2,9% от БВП или в рамките на изискванията на ЕС за 3% от БВП дефицит. С гласуваната актуализация дефицитът в края на годината ще бъде в размер на 3,7% по консолидираната фискална програма, която включва държавния бюджет, бюджета на НЗОК и на Държавното обществено осигуряване.
Управляващите гласуваха кабинетът да тегли 4,5 млрд. лв. нов външен заем. В резултат външните дългове на България нарастват от 18 млрд. на 22,5 млрд. лв.
Не беше прието предложението на БСП външният дълг да се увеличи до 19,3 млрд. лв. То предвижда новият дълг да е до 1,3 млрд. лв.
От новия дълг 2,9 млрд. лв. ще бъдат дадени на Фонда за гарантиране на влоговете, който да се разплати със спестителите в КТБ. От тази сума ще бъдат отделени 900 млн. лв., с които ще бъде оказана подкрепа на Първа инвестиционна банка. Европейската комисия разреши на България да подпомогне трезора за 18 месеца напред, след което сумата трябва да бъде върната. Само 280 млн. лв. ще отидат за плащане на допълнителните разходи на министерствата.
Парламентът вчера актуализира и бюджета на НЗОК. Здравната каса получава 100 млн. лв., за да се разплати с болниците и за лекарства до края на 2014 г.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ