29 Март 2024петък16:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Майсторски клас В Томск гастролираха известни артисти от кукления театър и учиха зрителите на своето изкуство

Как от НЕЩО да се направи НЯКОЙ

В рамките на Международния пътуващ фестивал на куклените театри “Ковчег”, който беше проведен в томския театър “Скоморох”, се проведоха няколко майсторски класа.

/ брой: 275

visibility 150

Мария Симонова
Интернет-журнал “Томски преглед


Винаги е интересно да гледаш куклен театър. А два пъти по-интересно е сам да създаваш героите за различните постановки.
Японският представител Нори Сава показа “Театър на сенките за чайници”. В залата на томския куклен театър се събра много публика – основно ученици. Не е трудно сам да направиш героите на своята приказка на сенките, за това са необходими хартия, средства за закрепване, няколко пръчки и скоч.
Това са обикновените ни “работни” материали, те могат да се купят във всяка една книжарница – казва Нори. – А театъра на сенките може да се покаже с един специален прибор за проектиране на изображенията на  подвижен екран, който се казва кодоскоп.
Нори пита,  някой нуждае ли се от помощ и става ясно, че всички добре се справят и без него. Куклите се рисуват на плътна черна хартия, а след това се изрязват по контура със специално ножче. Материалите за работа участниците получават по време на провеждането на самия мастер-клас. Образци няма, всеки самостоятелно измисля своя герой.
А проведения от словенеца Матиа Солце мастер-клас "Как от НЕЩО да направиш НЯКОГО" - си  е един  истински спектакъл. Матиа е емоционален, непредсказуем и пълен с енергия. Винаги е интересно да го гледаш. Той половин час показва на очудената публика куче, направено от един раиран мъжки чорап, жаба от тънки три-четвърти чорапи, джудже от къс вълнен чорап, една стара крава, направена от чук и старец с очи-лампи.
И накрая той напомня най-важното:
- Преди да започнете да правите куклата, трябва да решите за какво ще я използвате и помнете – няма за това строги правила, всичко зависи от вас, фантазирайте и творете!

интернет-журнал “Томски преглед” Томск

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ