03 Май 2024петък13:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Руска кухня

Кис?л от пресни малини

/ брой: 275

автор:Дума

visibility 1540

Киселът е един от любимите десерти в Русия. Първоначално добавяли нишесте за сгъстяване, като го приготвяли от сварени ферментирали житни култури (така получава и името си - от думата „к?сел“). Киселите с нишесте се правили гъсти и се предлагали с мляко.
Днес киселите се варят от пресни и сушени плодове, сокове, сиропи, мляко, хлебен квас. В плодовите кисели се добавя картофено нишесте, а в млечните и бадемовите – царевично, което придава по-нежен вкус. Преди употреба нишестето се разбърква с охладена преварена вода, сироп или мляко, след което се прецежда.
Ще са ни нужни (за кисел от малини):
4 чаши вода, 400 г малини, 3/4 чаша захар, 3 супени лъжици картофено нишесте.
Начин на приготвяне:
От малините се изцежда сокът. Прелива се в порцеланов съд и се оставя на студено.
Остатъците от плодовете (пулпа) залейте с вода (3 чаши) и прецедете. Добавете захар, сварете и сгъстете с нишестето, разбъркано с вода (1 чаша). Свалете кисела от огъня веднага като кипне, добавете пресния лимонов сок, разбъркайте.
Сервирайте със студено мляко, бита сметана или ванилов топинг.
В пулпа може да добавите вода, да кипнете и прецедите. В кисела може да добавите разтворена лимонена киселина (1 г).
Гъстите кисели след добавянето на нишестето се варят на слаб огън при постоянно бъркане с дървена лъжица. За да сервирате, изсипете кисела от формичката в стъклена купичка или чинийка, предложете отделно студено пастьоризирано мляко или течна сметана. Средно гъстите или полутечните кисели не се варят след добавянето на нишестето, а само се кипват, след което се разливат в чаши и оставят на студено.
За съжаление в България не съм ял кисел, но ще ви хареса, повярвайте ми, особено на вашите деца.
Готвач Юс

 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 715

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 696

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 652

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 703

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 848

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 734

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 829

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 699

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 765

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ