19 Април 2024петък23:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Покана

Днес имам юбилей: вече двадесет години наред посещавам имението на Пушкин - Михайловское

От Михайловско до Тригорско

Ходя там непременно всяка година, през лятото и зимата, през есента и пролетта. Защо го правя? Приятелите ми ме питат - толкова ли е привлекателно там? Разбира се, че е привлекателно - отговарям аз.

/ брой: 275

visibility 1963

Юрий Лепский

Работата дори не е в това, че там е живял Пушкин, важно ли е кой къде е живял? Макар че, ако се опитаме да вникнем, пейзажът, който виждате днес в основни линии се е запазил. Значи, виждате всичко онова, което е виждал и Пушкин. А той какво е виждал? Бих казал така: това е удивително живописен пейзаж, който постепенно изпълва човешката душа с покой и тиха радост. Това са видения наяве, които могат да изцелят нашите недъзи и нашите несъвършенства, нашепват ни открития и дори ни подсказват някакви действия. И още едно важно нещо - това е топографията. Тук може и трябва да се ходи пеша, нещо, което е обичал да прави и Пушкин. Само така напълно ще почувствате пейзажа, само така ще можете да усетите дъха на полята, аромата на боровата гора, да видите чистия хоризонт, отвъд който, като в приказка ще се провиди далечният хълм на древното укрепление Воронич... Е, добре, да тръгваме. Отначало ще трябва да стигнем до Псков. Лично аз си вземам билет за влака, който тръгва от Москва вечерта, а в Псков пристига рано сутринта. Предварително се обаждам в Пушкинские гори на моя стар познат - таксиметровия шофьор Иля Фьодорович, с молба да ме посрещне. Пътуването по чудесно ремонтирания път от Псков до Михайловско трае около час и половина.В уютната къща за гости в Михайловско  предварително съм си запазил стая. Слагам раницата с фотокамерата на рамо и тръгвам към Тригорско. Покрай  гората вървя към имението на Пушкин. След пет минути вече съм на островчето на усамотението с пейката на него. Тук непременно трябва да нахраня патиците с донесения за това хляб. Патиците тук са опитомени в истинския смисъл на думата: можеш да ги храниш от ръка. Продължаваме покрай огромния бивш хамбар, който е реставриран и добре поддържан. Сега тук се устройват изложби и вернисажи на картини.
Излизаме от хамбара и преминаваме по живописното мостче. Точно пред нас е голямата къща, в която живееше Семьон Степанович Гейченко (предишният директор на пушкинския музей - б.пр.). А зад къщата се намира знаменития дъб (у Лукоморья), възпят от Пушкин в поемата "Руслан и Людмила". Красив е! Спрете и му се порадвайте.
Е, сега можем да продължим покрай ябълковите градини /ах, какви ябълки  раждат те!/ към дома на Пушкини. Може да се влезе в къщата заедно с някоя група екскурзианти, но аз обикновено не влизам: ние сме тръгнали за Тригорско, а екскурзията из къщата ще отнеме много време и ще наруши ритъма на нашето пътешествие. Затова бързо заобикаляме къщичката на бавачката, отваряме портичката на градината - и спираме в потрес - пред нас се открива едно огромно пространство, сливащо се с далечния хоризонт... Един прекрасен пейзаж с реката, горичките край нея, малкия издаден нос с боровете и брезичките отдясно, с мелницата и пътечката, която води към нея през полето. Нека да спрем за малко, да се полюбуваме на гледката, да вдъхнем с пълна гръд свежия въздух и да продължим нататък.
Ще се изкачите малко нагоре из гората и скоро ще излезете на разклона  на пътищата. Ние с вас ще трябва да вървим надясно, към Савкиния хълм. Вървете по пътеката, докато не забележите в далечината малък параклис с голям каменен кръст пред него. Изкачете се на високото. Когато стигнете до параклиса, ще видите великолепния пейзаж, заради който извървяхте целия този път: в далечината оттатък езерото Кучане ще се бялне имението Петровско, отдясно - през полето и ливадата - къщата на бавачката в Михайловско, а отзад ще се види Тригорско. Починете малко на Савкиния хълм, поседете на пейката пред параклиса. Трябва да знаете, че това, което виждате, е най-красивото от Пушкинските възвишения.
Сега по същата тази пътека излизаме на разклона, по-натам през селото Савкино -  на селския път, който ще ни изведе на спирката на автобуса, а вече оттам до крепостта Воронич. За пътеката до Воронич трябва да завиете веднага след старото гробище. Скоро ще стигнете до мостчето, минете смело по неговите дъски и след това - нагоре, към уютната църквица на върха на хълма. Оттам, от върха, се вижда като на длан имението Тригорско. Но преди да тръгнем към него, нека се отбием в църковното гробище и да постоим малко на гроба на Гейченко. След това тръгваме надолу по хълма към подножието на дървеното стълбище, което като че ли води към небето. Всъщност стъпалата водят към Тригорско. Ето че стигнахме.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ