19 Април 2024петък19:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

По-важно е да строиш, отколкото да рушиш

Слово на ректора на Софийския университет на патронния празник на Алма матер вчера

/ брой: 274

visibility 28

Проф. Иван Илчев

Наново сме тук, за да почетем паметта на  патрона на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - символа  на знанието и стремежа  към истината свети Климент Охридски.
България на Борис и Симеон бе създадена от хора, които вярваха в нея и работеха за нея. Без тях тя нямаше да се случи. Вярваха и работеха въпреки трудностите, въпреки укорите, въпреки нападките.
От хора като свети Климент Охридски, които се гордееха с това,  че са ученици на Кирил и  Методий, защото бяха убедени, че да се гради може само върху постигнатото от предходниците ти. Че по-важно е да строиш, отколкото да рушиш. От хора, които, ако цитираме    житието на св. Климент Охридски: "без да превиват коляно пред никого от хората, са... станали светила на света,  имащи словото на живота".
През годината, изтекла от предходния патронен празник, нашият университет премина през доста изпитания, но вярвам, че запази достойнството си  и не преви коляно пред никого.
Не бе лесно да се работи през тази година,  както не бе лесно на цялото българско общество, люляно от разочарования и лишено от надежда от своите водители. И въпреки всичко ние си оставаме  верни на своята мисия, завещана ни от свети  Климент Охридски - да правим "всички съучастници в доброто". Колегията ни продължава упорито да  работи като своя патрон, който по думите на  съвременниците му, "никога не го видяхме да  бездействува... знаеше, че безделието е учител на всяко зло".
И нека да споменем само някои от нещата, които видяхме през годината. Софийският университет "Св. Климент Охридски" и тази година в националните рейтинги си остава най-доброто висше училище в България. И то с подобрени позиции в някои направления.
Наши колеги, на които искам да изкажа най-искрените ни благодарности, работиха упорито по създаването на Стратегия за висше образование, която, надявам се, политиците ще проявят поне капка разум и ще приемат в Народното събрание  още в близките седмици. Други отделиха месеци от времето си за разработването на Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен   растеж", която би осигурила глътка въздух за тези две сфери.
Преди месец излязоха резултатите от  проучването на "Томсън-Ройтерс", според които  изследванията на колегията на Софийския  университет са цитирани с 30% по-често от    изследванията на колегите от следващата ни  научна институция, а 43 проучвания на наши     колеги са сред върховия един процент на най-често цитираните проучвания в света.
Колеги от Физическия факултет са съавтори в проучванията на Нобеловите лауреати по физика за 2014 г. Университетът стана член на  Международната асоциация на научните паркове.  Софийският университет сключи договор със  "Самсунг" за създаване на "Център за технологии и  иновации". Университетската библиотека стана  първата библиотека в България с над един милион   електронни библиографски записа. Магистърска програма "превод" на ФКНФ получи за втори път Знака за качество на Европейската комисия. През годината подписахме уникален договор със Зографския манастир за създаване на първата по рода си Зографска електронна научноизследователска библиотека.
Нашите студенти заеха второ място след НСА в генералното класиране на Националната универсиада. Университетът бе награден за успехите си в развитието на програмата "Еразъм"  и студентите ни имат великолепни възможности да  осъществяват международна мобилност.
Повиши се и международният авторитет на университета. Той бе избран за европейски координационен център на Консорциума на университети от Европа и Китай, в който влизат университети от 16 европейски страни и за момента  към 50 университета от Китай, а неговият ректор    - за президент на консорциума. Ректорът беше  избран и за член на изпълнителното бюро и следващ президент на Асоциацията на балканските университети.
Това са нещата, които сме свършили, но ни предстоят нови предизвикателства, особено ако  бъде приета Стратегията за висше образование. Успех, колеги и Честит празник!
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ