19 Април 2024петък16:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Близо 3500 деца се раждат с генетични заболявания годишно

Липсва програма за профилактиката и лечението им, предупреждава националният консултант проф. Иво Кременски

/ брой: 274

автор:Дума

visibility 2757

Около 3500 деца всяка година се раждат с генетични заболявания. Това обяви проф. Иво Кременски, национален здравен консултант по генетика и консултант към Националната генетична лаборатория.
Едва 1% от генетично болните деца могат да се повлияят от скъпоструващото лечение, а за останалите спасението е профилактиката и превенцията, обясни проф. Кременски.
Според здравния консултант големият проблем за броя заболели деца е липсата на национална програма за профилактика и лечение на редките и на генетичните болести, която е трябвало да стартира още през 2013 година.
"България е единствената страна в ЕС, която няма такава програма. Освен това има недостиг на кадри в тази сфера", каза още генетикът. По думите му в България има едва 15 специалисти, 8 от които реално практикуват.
Липсата на информираност за възможните последствия пък е причината за високия процент на деца, родени с генетични отклонения, смята 33-годишната Анна Николова, майка на 3 деца, едно от които, момче на 6 години, се ражда с рядко генетично заболяване.
В повечето случаи акушер-гинеколозите информират за вероятността от генетично заболяване единствено рисковите групи - момичета под 17 години и жените над 35, а трябва да се даде шанс за информираност и на младите родители, категорична бе Анна Николова.
"Ако знаех, че детето ми е с такива увреждания, аз щях да направя рисков аборт. Да гледаш детето ти как живее и се влошава с всеки изминал ден, без да има шанс да се подобри, това е много тежко", каза младата майка.
Според изследване на Еврокат (Европейски надзор за вродени аномалии) през последните 20 години е нараснал броят на майките, родили над 35-годишна възраст. В периода от 1990 до 2009 г. родителките на над 1 млн. новородени европейчета са били над 35 години. След 30-ата година на майката обаче вероятността да се развият генетични аномалии в плода се увеличава пропорционално на възрастта, а след 35-годишна възраст шансът бременната да носи увреден плод е в пъти по-висок, констатирали учените. Т.е. увеличава се броят на жените, поемащи рисковете и последиците на късната бременност.
Другият проблем е ниският брой млади родилки, които се подлагат на пренатална диагностика. В резултат на това все повече млади бременни раждат деца с генетични аномалии, предупреждават от Еврокат.

Увеличава се броят на малчуганите с артритни заболявания


Увеличава се броят на децата с артритни заболявания в България. Това съобщи на пресконференция по повод кампанията ДМалките неща имат голямо значениеФ Роза Чеглайска, председател на Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит. Страдащата от наго Чеглайска каза, че хората трябва да знаят колко тежки са всички артритни заболявания. Човек, който страда от подобно заболяване, не може да живее сам и около него винаги трябва да има някой, който да му помага. Според Чеглайска това означава, че в обществото двама остават без работа. Заболелите срещат изключителни трудности в ежедневието си, включително при хранене и обличане, но въпреки всичко успяват да се справят и да живеят сравнително нормално.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 288

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 264

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 278

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ