29 Март 2024петък16:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Юбилейна вечер на Христина Ангелакова

Оперната прима ще отбележи 70-годишнината си в Балната зала на Националната художествена галерия

/ брой: 274

автор:Дума

visibility 10

Известната оперна певица Христина Ангелакова ще празнува 70-годишнината си в Балната зала на Националната художествена галерия на 28 ноември от 19 ч. Приятели, артисти и почитатели на примата ще имат възможността да я поздравят, да се срещнат отблизо с част от нейните върхови  постижения, да се докоснат до голямата личност на световната артистка и неуморим радетел на българската култура. Режисьор на тържеството е  Христо Симеонов, а специални гости - оперните певци Илина Михайлова, Даниела Дякова, Русалина Мочукова, Деян Вачков, попизпълнителят Дани Милев и актьорът Руслан Мъйнов. Акомпанимент на пиано - Ивайло Иванов и Милен Станев, научи ДУМА от Сийка Лапачка, пиар.
"Типичен мецосопран, доминиращ с бронзовия си тембър и завладяваща женственост", "...една носталгична Иродиада, персонажа си е намерила точно и го води безпогрешно с тъмния си тембър и завидна интензивност на тон и действие", отбелязват италиански вестници за Христина Ангелакова. Певицата е удостоена с почетното звание "Комендаторе" за изключителни заслуги към културата на Италия.
"Колко красота и благородство крие Адалджиза на Ангелакова. Фразата - изваяна, дикцията - безупречна, тонът - пронизан от съкровено чувство на жертвеност и обреченост", посочва списание "София".
Ангелакова е завършила Музикалната академия "Проф. Панчо Владигеров" и "Санта Чечилия" в Рим. Специализира във Венеция бароков вокален стил и в Центъра за усъвършенстване на млади певци към Миланската скала при световноизвестната певица Джина Чиня. Кариерата й започва с тригодишен договор с Миланската скала, където дебютира като Улрика от "Бал с маски". Следват Йокаста от "Едип цар" на Стравински, Адалджиза от "Норма", Леонора от "Фаворитката", Елизабет от "Мария Стюарт". Участва и в представления на Пикола Скала, концертира из Италия с прочутия оркестър "Виртуози ди Рома". Работи с едни от най-големите диригенти и режисьори от 70-те г. на XX век, сред които Mадерна, Гавацени, Бартолет, Питър Маг, Делман, Аранович, Сандзоньо, Дзеда Джелмети, Патане, Савалиш, Лопес Кобос, Меноти, Зануси. Ангелакова е солистка на Националната опера от 1976 г. - с поредица от блестящи художествени превъплъщения - Амнерис, Азучена, Кармен, Сантуца, Изабела от "Италианката в Алжир" на Росини, Маделон от "Андре Шение", Графинята и Полина от "Дама Пика", Марфа от "Борис Годунов", Ахросимова от "Война и мир", Дуеня от едноименната опера на Прокофиев, Лукреция от "Поругаването на Лукреция" от Бритън. Певицата допринася много и за популяризирането на български опери като "Хан Крум" от Александър Йосифов, "Хан Аспарух" от Александър Райчев, "Саламбо" на Веселин Стоянов.
Паралелно прави и авторитетна международна кариера. Концертира из Европа и страната с авторитетни оркестри, камерни формации и хорове. Многобройни са участията й в радио- и телевизионни записи за РАИ, БНР, БНТ, има издадени компактдискове и плочи в "Балкантон".
От 2001 до 2004 г. Христина Ангелакова е първата жена - директорка на Националната опера и балет. През периода 2004-2008 г. като председател на фондацията "Национална опера и балет" осъществява едни от най-значимите събития в културния календар на столицата. Режисира "Така правят всички" от Моцарт в Музикално-драматичния театър "К. Кисимов" - Велико Търново. От 2012 г. е артистична директорка на фестивала "Моцартови празници" в Правец.
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ