28 Март 2024четвъртък19:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Репортаж

Да подкрепим българското!

С промените в Закона за защита на конкуренцията ще защитим родния производител, смята Христо Друмев

/ брой: 273

автор:Светлана Велева

visibility 3981

Гравирани глинени съдове, ръчно изрисувани стъклени и керамични сувенири, мъжки и дамски текстил, детски дрехи, вино, билкови продукти,  екокозметика, хранителни и пчеларски продукти събра поредното изложение на български производители "Златен лъв" в зала "Универсиада".
Тази година в него се включиха 120 производители от различни краища на страната.
Салон "Вкуснооо!" пък представя производители на месо и месни деликатеси, мляко от екокравеферма под Земенския манастир, хляб и хлебни изделия.
За ценителите на природосъобразния живот се предлага богата гама от лечебни и разкрасяващи продукти, пчелни продукти и хранителни добавки от народната медицина. Инж. Веселин Илиев - пчелар от Плевен, посреща на щанда си с всички видове пчелни изделия и редица грамоти. Пчеларят разкрива как можем да различим истинския от фалшивия мед и прави демонстрация. Твърди, че бизнесът е семеен и е единствен поминък. Опитал да продава в големите вериги, но условията са много тежки за тях и разчитат на такива изложения из цялата страна. Илиеви са носители на "Сребърен лъв" от това изложение. 
Българската козметика също се радва на голям интерес. Представена е от доказани имена на пазара, като повечето продукти се предлагат на заводска цена. На шанда на "Кокона" потребителка сподели, че си купила козметика от тях на такова изложение и останала много доволна, но после не намерили продуктите в аптеките и сега се запасява с повечко. 
Най-много обаче са участниците от сектор трикотажни изделия и конфекция. Тяхното традиционно силно присъствие се обуславя от търсенето на подобни продукти и доброто качество на изделията, най-вече на спалното бельо.  Въпреки това спрямо миналата година броят на участниците от този сектор отбелязва лек спад, както и производителите на детско облекло. За сметка на това, интересът към сувенирите,  битовите стоки, козметиката и биопродуктите нараства, и тази година са се включили повече фирми от тези производства. 
"Бизнес център-България" ЕООД, който е организатор, благотворително предоставя възможност на организацията Animal Rescue Sofia чрез участието си в изложението да набере средства за построяване на приюта "Фермата", където получават грижи бездомни животни. Организацията няма държавно или общинско финансиране и се издържа само с дарения.
Превърналите се в традиция изложения "Произведено в България" започват преди 21 години, когато е създаден съюзът. Идеята не е само да се предизвикат потребителите да купуват българските стоки и услуги. Тези изложения дават възможност на родните производители да намерят пазар и навън. Преди години, когато те се провеждаха в НДК, събираха хиляди фирми и се превръщаха в средище на контакти и мощна реклама. Представителка на козметична фирма споделя, че интерес към продуктите й тогава проявили чужди представители и вече няколко години изнася козметика за Италия и Франция.
Сега обаче тази практика е прекратена и българските производители имат нужда повече отвсякога от подкрепа. Такова мнение изрази бившият директор на НДК и почетен председател на Съюз "Произведено в България" Христо Друмев, който откри изложението. Той припомни, че като генерален директор на НДК периодично е организирал изложенията там. "Те се провеждаха с голям успех и носеха приходи и за НДК. Преди около 4 години обаче НДК попадна в злощастни ръце и така тези изложения станаха недостъпни", припомня Друмев. "След това започнахме да ги организираме в зала "Универсиада", сами, зад нас няма никое правителство. Даваме възможност за участие с наем на народни цени, а на пенсионери и безплатно", продължи Друмев. Той е убеден, че  икономическото благоденствие на която и да е страна зависи най-вече от участието на малките и средни предприятия, включително и фамилните,  защото те представляват близо 90% от фирмите у нас и за тях винаги трябва да има подкрепяща политика. Това е особено наложително през последните 3-4 години в условията на криза и при свитото потребление. Още повече на фона на международното политическо положение, от което те търпят и загуби, смята Христо Друмев.
Той посочи санкциите срещу Русия и нейния отговор да спира стоки от Европа. Продукцията, предназначена за необятния руския пазар, в момента се разпределя във вътрешността на общността. Тези стоки обаче имат кратък срок на годност и, за да не търпят загуби, производителите ги продадат на занижени цени. Така тези стоки се появяват в у нас на цени, по-ниски от тези на българския производител. Те могат да си го позволят, защото са субсидирани от техните правителства.
Така въпреки многообразието от големи вериги и магазини те са пълни с чужди стоки, на по-ниска цена, които биват предпочетени от потребителя. Най-потърпевши от това са родните производители от хранителната промишленост, от секторите скотовъдство и земеделие, смята Христо Друмев.
Той посочи, че българските производители търпят загуби и от политиката на самите вериги. Там стоките се приемат предимно на консигнация, принуждават ги да плащат близо 20 вида различни такси и при това положение са силно онеправдани.  Тази неравнопоставеност може да се реши с промените в Закона за защита на конкуренцията, изтъкна Друмев. Те бяха внесени в края на 42 НС и приети на първо четене. Промените предвиждаха по-голяма защита и облекчени условия на българския производител и по-голям контрол на веригите. Сега проектозаконът отново е внесен от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и според Друмев трябва да бъде сред приоритетите на парламента.
Проблемът е сериозен, защото търговските вериги от позицията на силния поставят към българските производители условия, които водят до продажба на български стоки под себестойността им, а оттам до фалити на предприятия и нови безработни. В договорите са отбелязани 7 изисквания за намаление на договорената цена, които е принуден да направи производителят.  Срещу някои от многото такси пък невинаги стои реална услуга. Освен това за българските производители реално липсва алтернатива да си продават стоките извън търговските вериги, след като веднъж са продавали в тях, тъй като има редица неустойки.
Предложените законови промени са желаната от обществото битка на властта срещу монополното поведение на пазара. Нека припомним, че още в предизборната си програма БСП обещаваше борба с монополите, в частност - ЕРП-тата и търговските вериги, и това бе първото, с което се захванаха, когато съставиха кабинет в 42 НС. В целия ЕС само 8 държави нямат законодателства по отношение на нелоялните търговски практики. Унгария например ограничава чуждите вериги със специални данъци, като така стимулира родната икономика. Във Франция пък от 1996 г. действа закон, който забранява прекомерно ниски цени и продажба на загуба, а в Германия е забранено на веригите да продават стоки под тяхната себестойност. Нали уж искаме да се хармонизираме с Европа?
Е, сега е моментът ГЕРБ да покаже дали иска икономиката да се развива и дали са готови за реформи. На първо четене тогава ГЕРБ подкрепи промените в качеството си на опозиция. Сега, когато те са на власт, дали ще ги подкрепят отново?

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ