29 Март 2024петък01:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Боливарската революция ще продължи!

За мен е предизвикателство да възстановя, да задълбоча и разширя икономическото, промишленото, търговското, научно-техническото и културното сътрудничество между нашите две страни

/ брой: 272

visibility 3949

Интервюто на Венко Кънев с г-жа Oриета Капони, Извънреден и пълномощен посланик на Боливарска република Венецуела в Република България

Венко Кънев: Уважаема г-жо посланик, вашата биография е богата - завършила сте философия в Централния университет на Венецуела, доктор сте по политическа философия от Университета в Отава, Канада. Вие сте професор почти 25 години, била сте зам.-ректор на Университета "Симон Родригес", ректор на Боливарския университет на Венецуела, ръководела сте дирекция "Азия, Близък изток и Океания" в Министерството на външните работи на Венецуела и сте тук съвсем отскоро. Каква беше първата ви реакция, когато разбрахте, че ще пътувате за България?

Oриета Капони, посланик на Венецуела:
Наистина много се зарадвах, поради интереса, който винаги съм проявявала към тази част на Европа, защото България е мост между Западна и Източна Европа. Зарадвах се също, защото ще имам възможност да опозная тази страна с толкова дълга история. За мен е предизвикателство да задълбоча и разширя двустранните отношения между Венецуела и България.

ВК: Тази година се отбелязват 40 години дипломатически отношения между нашите страни. Каква е предисторията?

Oриета Капони: Венецуела и България установяват дипломатически отношения на 1 август 1974 г. Двустранните отношения са верни на принципите на равенство на държавите, взаимното уважение и мирно съвместно съществуване на народите. През тези години културните връзки винаги са били високо ценени, а в политиката България беше една от първите европейски страни, които признаха важната роля на Венецуела за постигането на мир в Централна Америка чрез Групата Контадора. По време на правителството на президента Чавес политическите връзки се задълбочиха и се постигна значителен напредък. За съжаление, България не остана незасегната от европейската икономическа криза и затвори по финансови причини посолството си в Каракас. Естествено, беше регистриран спад в двустранните отношения. Присъствието ми тук има за цел да съживи и разшири значително икономическите и културни връзки.

ВК: Какво означава Боливарската революция, за съжаление, в България се знае много малко за нея?

OК: За нас Боливарската революция е продължение на борбата ни за истинското освобождение от колониализма и за укрепване на независимостта ни. Тя е за нас възстановяване на националното ни достойнство, възраждане на самоуважението ни и е надежда за всички венецуелци. Тя позволи на страната ни да заеме полагащото й се място сред народите в Латинска Америка и в света, да насърчи мира и интеграцията.

ВК: В Европа непрекъснато се говори за реформи, които в повечето случаи означават прилагане на неолиберализма, а оттам и спад на социалните придобивки и в крайна сметка, застой в икономиката. Какви промени или реформи започна и постигна Боливарската революция откакто Уго Чавес взе властта?

OК: Когато нашият безсмъртен команданте Уго Чавес спечели изборите през декември 1998 г. и встъпи в длъжност през 1999 г., Венецуела беше страна с почти 60% бедност, която "подаряваше" петрол, най-голямото ни национално богатство, на САЩ на изключително неизгодната цена от $7 на барел. Именно неолибералните мерки, прилагани през 10-те години преди 1999 г., доведоха до загубата на 300 000 работни места в земеделието. Производството на храни спадна почти до нула, зависехме изцяло от вноса. Бяха приватизирани основните индустрии и стратегически услуги. Националната комуникационна компания, CANTV, и Националната електрическа компания бяха в частни ръце. Цените на тези услуги се увеличиха със 100%, а дружествата бяха управлявани от чуждестранен персонал. Петролната ни компания, PDVSA, също беше почти приватизирана и големите печалби отиваха в чужбина, не носеха полза на венецуелския народ. Социалните разходи почти не съществуваха, държавните училища и университети, болниците, бяха в крайно лошо състояние, а неолибералната държава благоприятстваше появата на частни учебни и болнични заведения с недостъпни за бедните хора цени. Това водеше до непрестанно обедняване на средната класа. На фона на тази мрачна картина през последните 15 години, революционното правителство превърна Венецуела в страна без неграмотност, с открити възможности за обучение на всички нива, включително университетското и за онези, които бяха напълно изключени от системата на образованието.
    Бяха раздадени на кооперативните стопанства и колективи от селяни необработваните земи от латифундиите. Държавата им отпусна кредити и агрономи, за да се възстанови земеделското производство. Национализира основните услуги като комуникациите и електроенергията и така осигури по-добро обслужване на разумни цени. Президентът Чавес задвижи ОПЕК и постигна справедливи цена на петрола, и в същото време, печалбите ни от петролната компания се инвестираха главно в социални програми, от които се възползва цялото население, и това му гарантира по-добър живот.
    Правителството създаде система за обществено здравеопазване. Започна с изграждането на диагностични лекарски пунктове за първа помощ във всеки квартал, изгради центрове за интегрална диагноза с най-новите медицински технологии. Проведе реформа на болниците и финансирането им  и това позволи те да имат ново оборудване и да предлагат безплатни и с най-високо качество медицински услуги.
    Ремонтирани и обновени бяха много образователни центрове, бяха построени нови училища и всички ученици получават собствен лаптоп. През последните две години и половина бяха построени 630 000 жилища за бедните и за средната класа. Лихвите по ипотечните кредити не могат да превишават 9%. Никой не може да бъде изгонен от дома му за неплащане, ако се докаже, че финансовото му състояние в момента не позволява временно да плаща ипотеката си. Създадена бе мрежа за разпределяне на храни на много по-ниски цени в сравнение с частните пазарни цени, чрез малки магазини, големи супермаркети и пазари на открито. Самата Международната организация по прехрана и земеделие (ФAO) даде своето признание на Венецуела, като една от 15-те страни, които са постигнали изключителен напредък за намаляване на недохранването. Мога да изброя още много неща, но интервюто ни ще продължи няколко дни.

ВК. Как реагира традиционният икономически и политически елит срещу правителството на Уго Чавес и на Николас Mадуро днес?

O.К. Реагираха, както реагират онези, които губят привилегиите си. Те говорят за човешки права, искат да се изкарат защитници на тези права, но всъщност никога не са ги признавали, нито спазвали. Копнеят за предишната Венецуела, когато са били малцинството, което се е облагодетелствало от почти цялото национално богатство. Жалят за времето, когато получаваха прекомерни печалби, наслаждаваха се на всякакви привилегии и не плащаха данъци. Негодуват, че най-бедните слоеве от населението, работническата класа, жителите на бедните квартали могат безплатно да получат дори университетско образование, че вече могат да си купят храна, каквато преди не можеха, че живеят в прилични жилища на места, които олигархията счита за свои. Реакцията се изразява в това, че не спазват законите, заобикалят контролните служби, спекулират с цените и увеличават инфлацията, крият продукти, за да създават недостиг. Те не признават нищо от това, което правителството прави, манипулират и изкривяват новините чрез големите частни медии. И най-лошото е, че насърчават уличното насилие, рушенето на обществената собственост и убийствата и след това обвиняват правителството. И непрекъснато търсят подкрепа от големите имперски сили, защото са способни да предадат собствената си родина, само и само да си върнат привилегиите.

ВK: В историята на Венецуела има известни, почти фолклорни диктатори като Хуан Висенте Гомес, вдъхновил Г. Маркес да напише романа си за диктатора "Есента на патриарха", Сиприано Кастро и други. Защо някои квалифицират Чавес и Мадуро като диктатори? Не е ли достатъчно да се явиш и спечелиш изборите?

OК: Наистина, всеки здравомислещ и честен човек веднага осъзнава абсурдността на това обвинение. Във Венецуела през последните 15 години бяха проведени 13 избора, но е достатъчно човек да остане един ден във Венецуела, да разгърне някой вестник, да послуша радио или да гледа телевизия и ще разбере, че във Венецуела опозицията има свободата да твърди, каквото си поиска, включително да отправя лични обиди срещу президента Maдуро, както преди срещу президента Чавес. Питам тези "смели" опоненти, дали биха могли да направят същото например по време на режима на Пиночет в Чили. Повечето твърдения са абсурдни и нелепи. Плачат за свобода, а в същото време протестират и скандират шумно по улиците и в медиите, и говорят каквото им падне срещу правителството. Би било добре да ги попитате в коя диктатура е възможно да се направи това?

В.К. Как мислите да допринесете за развитието на отношенията между Венецуела и България?

Едно от нещата, които предлагаме, е да се възстанови дейността на Смесената венецуелско-българска междуправителствена комисия за икономическо, промишлено, търговско, научно-техническо и културно сътрудничество, която спря работата си през 2011 г., но която постигна подписването на важни споразумения от взаимна изгода. Така че ние работим, за да се свика V  заседание на комисията през 2015 г.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ