29 Март 2024петък03:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От дума на дума, та в... ДУМА

Моите малки приятели

/ брой: 272

автор:Панчо Панчев

visibility 2849

Случайността ме сприятели с Двореца на децата в София. Бях ходил няколко пъти там - на новия му, всъщност вече отдавнашен адрес - откакто той се премести от семинарията (където децата се радваха на голям заграден двор с много зеленина)  в сегашната си сграда на бул. "Стамболийски" 191. Отбих се да видя какво правят днес моите малки приятели (читатели и зрители) - малчуганите. Изглежда съм се почувствал виновен, че сам или с приятелите ми вече покойници Асен Кисимов и Леда Милева бях обиколил много училища и детски градини из страната, а тук не бях се срещал с любимите си читатели.
Така попаднах на едно от редовните тържества на малките артисти в голямата зала, където известно време преди години играеше своите представления театър "Възраждане", ръководен тогава от големия наш поет и театрал Недялко Йорданов. Преди години бях критично настроен от изваждането на този театър от сградата, но сега, когато видях на сцената многото оригинално костюмирани малки артисти на по 3-4 годинки и техните чаровни изпълнения, негативизмът ми веднага се изпари. Дори заснех с мобилния си телефон много от буболечките, както бяха нагиздени малките артисти...
 Седях в залата, ръкоплясках заедно с родителите и бабите, с които беше пълен салонът, и си мислех за големия смисъл и полза от многото усилия, вложени в подготовката на показаното от децата. Някои може като пораснат да станат и истински, професионални изпълнители, но не това ме вълнуваше сега. Неволно си мислех за радостта, която съпътства подготовката и показването на тези артистични умения. Сериозното отношение към тези развеселяващи зрителите танци и рецитации, участието в пиеса и показването на други умения ме навяха на разсъждения за ползата от всичко това. Кой по-добре от актьорските изпълнения, от многобройните репетиции преди тях, от трепета на показването пред публика може да приучи децата към трудова дисциплина, към ред и всеотдайност в това, което вършиш, което ще им бъде необходимо цял живот.
Някой може да смята, че смисълът на заниманията в двореца на децата е само да ангажира малчуганите с благопристойни и увлекателни занимания. Това не е малко, особено като се имат предвид хулиганските прояви, в които се включват младежи дори в твърде крехка възраст. Но то не е единственото. В многобройните и най-различни занимания, които дворецът им предлага, малчуганите се приучват на труд и постоянство, а може би си харесват и някоя бъдеща тяхна професия...
За учебната 2014/1915 г. се предлагат над 50 форми и занимания за свободното време на децата. Тези форми са разделени в три направления: "Наука, техника и технологии", "Изкуство" и "Спорт". Ще дам пример само няколко от началото, средата и края на второто направление. Хор "Бодра смяна", Детска вокална група "Сладки пуканки", Вокална формация "Славейчета", Студио за поп пеене и т.н., за да се мине през Куклен театър "Зорница" и Школа за характерни танци (танци на народите) и се стигне до края на списъка, където ще прочетем школа "Мода и дизайн", школа "Живопис", Клуб "Есе" и Литературно студио "Светулки"... Има също и предучилищна школа "Любознайко" - с полудневни занимания за деца на 3 до 5 годинки.
Какво повече може да се иска? Тези студия, школи и състави да работят нормално и с добри ръководители. И да радват с представленията си и родители, и гости с наученото в кръжоците! Още нещо - да четат децата книги от новосъздадената библиотека. Накрая една препоръка: да се приведе фоайето при входа в по-угледен вид! Сега по стъклата висят десетки съобщения, които могат да бъдат залепени на две-три специални стойки - за всяка формация по една.
Реших накрая да ви запозная и с богатата програма от изяви на Двореца на децата за декември. Тя включва: Концерт на хор "Бодра смяна" - на 1 декември от 11 ч. в залата на ул. "Княз Борис Първи" 103, Коледна изложба, откриване и запалване на коледната елха - във входното фоайе на Двореца на децата (6 декември, 11 ч.), Празничен концерт на Филхармония "Пионер" в зала "България" (6 декември,19 ч.), Коледно представление на Театрално студио "Звездни мигове" - в залата на Двореца (6 декември, 11 ч.), Национален конкурс по гражданско образование и Национален конкурс по народно приложно изкуство "От Коледа до Васильовден" (12 декември, 11 ч.), "Съкровищницата на Дядо Коледа" - матине на представителните състави на Двореца на децата, в зала "Люмиер" на НДК (13 декември, 11 ч.) и още шест изяви на различни състави от Националния дворец на децата в собствените му зали.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ