16 Април 2024вторник21:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пациентът със съмнение за ебола се оказа болен от малария

МЗ започва информационна кампания как да се реагира при съмнение за смъртоносния вирус

/ брой: 271

автор:Юлия Кулинска

visibility 68

Пациентът със съмнение за ебола се оказа болен от малария фалципарум, съобщиха вчера от ВМА, където човекът беше изпратен в четвъртък вечерта от болница "Токуда".
Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев е докладвал в щаба на Министерството на здравеопазването, че резултатите на хоспитализирания във Военномедицинската академия пациент, завърнал се от Сиера Леоне, не съдържат РНК на вируса eбола. Този резултат окончателно отхвърля съмненията за заразяване с eбола.
Паниката, която започна в четвъртък вечерта при информацията за пациент със съмнения за опасната болест, накара вчера депутатите да привикат здравния министър Петър Москов да даде обяснения.
 "Държавата и правителството се справи с кризата. Това, че изходът е добър и няма наличие на ебола, не означава, че всички мерки не бяха взети", похвали се министърът. По думите на Москов обществото е било опазено от възможността за разпространение на кризата. Имаме капацитета и готовността да се справим при евентуална тежка заразна ситуация, подчерта Москов. Той съобщи, че информацията за пациент на болница "Токуда" с тревожни симптоми е постъпила в здравното министерство в 17 ч. Човекът е разказал, че преди 18 дни се е завърнал от Сиера Леоне, където има установени случаи на ебола.
Веднага в Министерството на здравеопазването беше свикан кризисен щаб и бяха предприети мерки за установяване на лицата, които са били в контакт с пациента, обясни Москов. Били установени 12 човека в пряк контакт с пациента и 13 души, контактували с него индиректно в болницата. Петима от тях са напуснали здравното заведение, с двама е установен телефонен контакт, а останалите трима са били издирвани със СДВР. Задвижихме целия протокол за реакции при евентуална тежка заразна ситуация, отбеляза Москов. Той уточни, че е разпоредил хората, които са били в контакт с пациента, да бъдат поставени под лекарско наблюдение. Предпочитам да бъда обвинен в свръхреакция, отколкото да допусна и най-малка възможност за разпространение на инфекцията на територията на България, допълни здравният министър.
В 21,30 ч. са излезли първите резултати от клиничната картина на пациента, които не са съдържали категорични данни за вирусна инфекция. В 3,45 ч. е получено окончателното становище на вирусологичната лаборатория, което категорично е отхвърлило възможността човекът да носи вируса на ебола. "Това беше моментът, от който надолу по веригата бихме отбой и степента на тревожност беше намалена. Сложените под специално внимание пациенти бяха обгрижени и освободени и затворихме кризата", допълни Москов.
От думите му стана ясно, че ще започне и кампания за разпознаване на вируса. Тя щяла да обхване всички гранични пунктове. Здравното министерство ще открие специален телефон, на който всеки гражданин, идващ от държава с разпространение на смъртоносния вирус, ще може да информира здравните власти.

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ