19 Април 2024петък09:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Михаил Екимджиев:

Законодателство с обратно действие нарушава принципите на правовата държава

Обявяването за нищожни на прихващанията и цесиите в КТБ ще доведе до множество дела в Страсбург

/ брой: 271

автор:Дума

visibility 12

Предложението за законодателство с обратно действие, което да отмени прихващания и цесии между депозанти и кредитополучатели в КТБ, противоречи на принципите на правовата държава и няма как да мине, заяви адвокат Михаил Екимджиев, според законното решаване на този проблем минава през синдика на КТБ, който може да отхвърля сделки.
Идеята за дописване на закона със задна дата бе лансирана от премиера Бойко Борисов в четвъртък с обяснението, че така ще се спре "една вторична далавера" и на бюджета ще бъдат спестени около 800 млн. лева.
Прокарването на законодателни промени с обратно действие, които целят да направят недействителни прихващания и цесии между депозанти и кредитополучатели в КТБ, ще засегнат грубо правата на гражданите и противоречат на принципите на правовата държава, коментира адв. Михаил Екимджиев вчера пред Mediapool. По думите му това ще доведе до множество дела пред Европейския съд по правата на човека, а е напълно реалистична и атака пред Конституционния съд.
"Подобно решение се конфронтира с принципите на върховенството на закона и правната стабилност, които не допускат да се придава обратно действие на закон. Законите действат само занапред и не могат да преуреждат правоотношения, включително в гражданската сфера. Тези отношения вече са възникнали и породили своите последици между страните", каза Екимджиев.
Той допълни, че принципът на недопускането на обратното действие на закон е залегнал в българския Закон за нормативните актове. Този принцип е възприет категорично и в практиката на съда в Страсбург.
Припомняме, че към момента са сключени сделки за цедиране на депозити и заеми в КТБ за общо 1,1 млрд. лв., а от тях 750 млн. лв. са прихващания между влогове и кредити, целящи намаляване на загубите на клиентите на банката.
Министърът на финансите Владислав Горанов не обясни кои прихващания ще бъдат отменени, но уточни, че предлаганата промяна не се отнася до цесиите, както първоначално обяви премиерът. Горанов каза, че в момента се работи върху текстовете. "На практика означава отмяна на прихващанията между влогове и кредити", обясни той.
Адв. Михаил Екимджиев смята, че разумният и балансиран подход е да се използват съществуващите възможности в Закона за банковата несъстоятелност и Търговския закон. Те позволяват на синдика в КТБ да не приема сделки, ако смята, че те заобикалят закона или увреждат добрите нрави.
Случаите в КТБ са невероятно многообразни и шарени и нека съдът да преценява във всеки конкретен случай кой е действал добросъвестно, кой е действал недобросъвестно, дали са налице тези базисни предпоставки за нищожност на сделките, каза Екмджиев.
Според него, когато със закон всички случаи се поставят в един кюп, може да се говори за "болшевишки подход". По думите му обявяването за нищожни на сделки със задна дата биха могли да засегнат и такива, сключени преди затварянето на КТБ на 20 юни.
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ