24 Април 2024сряда04:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Разочарованието тласка младежите в обятията на джихадизма

Липсата на основни алтернативи на либералния капитализъм е една от причините "Ислямска държава" да привлича нови бойци

/ брой: 266

visibility 8685

Томас Шмидингер, австрийски политолог, социален и културен антрополог, е роден през 1974 г. Преподавател е в Института по политически науки на Виенския университет, специалист по въпросите на политическия ислям и Близкия изток, както и в Университета по приложни науки Форарлберг. Съинициатор и член на ръководството на редица австрийски неправителствени организации като организацията за оказване на хуманитарна помощ LЕEZA, която действа в Ирак и Турция, Дружеството за развитие на кюрдологията, Австрийско-иракското дружество за приятелство "Iraquna". Участва активно в различни леви, екологични, антифашистки, антирасистки инициативи. Автор е на редица научни публикации и уважаван политически коментатор в австрийските медии.


Интервю на Маргарита Самсарова, Виена, специално за ДУМА

- Г-н Шмидингер, в последно време проблемът с граждани на европейски държави, воюващи на страната на организацията "Ислямска държава", е в центъра на вниманието на обществеността и политиците в Европа. Какви според вас са причините млади хора, израсли в европейско общество, да участват в тази брутална война на страната на джихадистите? Може ли причината да се корени в чувството на изолация, била тя културна или религиозна, като се има предвид, че мнозина от тях произхождат от мюсюлмански семейства, или в тоталното разочарование от социалната система, в която живеят, съпътствана от безработица особено сред младите хора, бедност, наркотици, проституция?
- Има много различни лични причини и не само млади мюсюлмани са привлечени от организацията "Ислямска държава". Знаем за нарастващия брой на джихадисти, които не са с мюсюлмански корени. Това, което е общото в биографиите на младите европейски джихадисти, е, че всеки един от тях е изпитвал силно чувство на алиенация в младежките си години. Те са жадували да бъдат значими, да са част от обществото и да имат своята идентичност, но са срещнали неправилните хора в неправилното време, които са им дали тази значимост, общност и идентичност. Повечето от тях не са от религиозни семейства. Дори и тези, които произхождат от мюсюлмански семейства, са нещо като преродени мюсюлмани. Има мнозина, които по някакъв начин са отпаднали от обществото, но не всички са такива. Има и други причини тези хора да търсят към коя общност принадлежат. Но липсата на перспектива и липсата на основни алтернативи на либералния капитализъм е със сигурност една от причините да бъдат привлечени към джихадизма.
- Какви мерки могат да вземат властите, за да предотвратят младите хора да стават джихадисти? Бихте ли ни разказали повече за социалната мрежа "Социално сближаване", на която вие сте един от инициаторите.
- Има нужда от действия за превенция и дерадикализация. В момента нашата организация играе ролята на "пожарникари". Има твърде голяма нужда от нас и ние спешно се нуждаем от финансова подкрепа, за да обучаваме други как също да вършат тази дейност. Обикновено работим с родители и други хора, близки на радикализирани младежи, които вече са открили за себе си каквото са търсили - значимост, общност и идентичност. Но все още има хора от старото им обкръжение, които са важни за тях, и често е възможно да достигнем до тези младежи именно чрез тези хора. Така че ние се опитваме да помогнем на тези техни близки да работят с тези младежи. Втората стъпка, която понякога е също възможна, е да получим също достъп до радикализираните младежи и да работим пряко с тях. Мрежата ни включва социални работници, психолози, мюсюлмански активисти и теолози, политолози и други, които имат познания по темата. Ние се свързваме с различните си експерти по този проблем. Организираме уъркшопове за учители и хора, които работят с младежи, и пряко помагаме на семейства, които са изправени пред такива проблеми. Майка на загинал джихадист например също е член на нашата организация. Тя създаде група на родители на радикализирани младежи, които да си помагат един друг.
- Каква може да бъде ролята на медиите, за да предотвратят присъединяването на млади хора към "Ислямска държава"?
- Не вършете работата на тези, които пропагандират в полза на организацията "Ислямска държава". Не показвайте снимки и видеоклипове, направени от организацията. Не показвайте бойците от "Ислямска държава" като "отрицателни герои", а показвайте техните жертви и чувайте техните гласове.
- Ислямът е религията на най-голямата малцинствена група в България. Общият брой на мюсюлманите в страната ни е над 8 процента от населението. България е сред държавите, в които рискът от бедност и социално изключване е най-висок, показва преглед за социалното положение в страните от ЕС, представен миналата година от Европейската комисия. Мислите ли, че тези фактори могат да бъдат благодатна почва за джихадистите?
- Не съм запознат много със ситуацията в България, но със сигурност социалната изолация е добра среда за пропаганда в полза на джихадизма. От друга страна, аз познавам само светски български мюсюлмани. Може би това не е много представително като оценка, но моите български приятели мюсюлмани са с широк и либерален кръгозор.
- Освен САЩ, някои европейски страни като Германия, Франция, Великобритания открито заявиха, че ще помогнат на кюрдите в борбата им срещу "Ислямска държава". В същото време е очевидно нарастващото желание на кюрдите за независимост от Ирак. Защо Съединените щати помагат на кюрдите в Ирак, а оставиха "Ислямска държава" да ги избива в Сирия. Какво според вас е бъдещото развитието на кюрдския проблем?
- Не съм пророк и не бих могъл да ви кажа как ще се развие в бъдеще кюрдският проблем. Но това, което е ясно, е че без някакъв вид самоопределение на кюрдите не би могло да има вече мир в Близкия изток. Това не означава непременно национална кюрдска държава. Може би концепцията за демократична автономия, представена от ПКК, е много по-подходяща за ситуацията, отколкото националната държава. Но кюрдите се нуждаят от автономия и самоопределение. Между ПКК и Съединените щати се водят преговори и е явно, че кюрдите ще играят политическа роля в района. Сега те имат много конструктивна роля и международната общност трябва да им признае това.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ