29 Март 2024петък01:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Андрей Кончаловски:

Руснаците са разделени на две нации

По времето на Чехов е вървял последният бой между империалистическите държави и колониалните. Сега приближава конфликтът между цивилизациите, твърди световно известният режисьор

/ брой: 262

visibility 17

Андрей Володин,
Росбалт.ру


"Западната цивилизация не е в състояние да разбере, че възниква принципно нова геополитическа ситуация, просто тя не желае да признае неудобната истина - Европа заедно с Америка престават да диктуват на света на кой ред да седи всеки в историческия театър"... Думите са на световно известния руски режисьор и дисидент Андрей Кончаловски, автор на филмови шедьоври като "Дворянско гнездо", "Сибириада", Влакът беглец", "Танго и Кеш", Домът на глупците", "Лъвът през зимата" и др. Същият е син на писателя Сергей Михалков и брат на режисьора Никита Михалков, но приема псевдонима Кончаловски по моминското име на майка си. 


- Андрей Сергеевич, според вас как западните санкции ще се отразят на руската култура?

- Не разбирам защо свързвате културата с икономическите санкции. Това са изобщо несъвместими неща. Каква култура, къде е разликата? По времето на Съветския съюз имаше непрекъснати санкции, а културата съществуваше въпреки това.

- Но, наказвайки цяла Русия, тези санкции заедно с властта посичат целия народ. Нима не е така?

- Ама и вие! Това е голяма илюзия, почти мазохистична. Народът въобще не изпитва никакви санкции. Голяма част от руските граждани живеят в такава непретенциозна атмосфера и бит, че дали има сьомга в магазините, дали се е понижила цената на нефта, за тях това няма никакво значение. И Русия не я наказват! Просто западната цивилизация не е в състояние да разбере, че възниква принципно нова геополитическа ситуация, просто тя не желае да признае неудобната истина - Европа заедно с Америка престават да диктуват на света на кой ред да седи всеки в историческия театър. Когато Меркел каза, че Путин живее в друга реалност, това беше истина, защото самата Меркел живее в различна реалност. А санкциите бяха опит по някакъв начин да се реагира за нарушаването на онези правила, които западният свят смята за неизменни. Русия наруши тези правила и по този начин, меко казано, предизвика възмущение, докато в същото време Западът нарушава непрекъснато своите правила.
Разбира се, санкциите са неприятно нещо и безусловно в някаква степен затрудняват развитието на Русия. Но е очевидно, че Западът няма адекватна оценка за най-главното. Украйна е местоположението на конфликта между две европейски цивилизации: източноевропейската - древногръцката, начело с Русия, и западноевропейската - латинската. Това е хилядолетен конфликт между Ватикана и Константинопол. Но по мое виждане той върви към края си, доколкото възникват нови заплахи за тези цивилизации. Ислям, екология, миграция - твърде много сериозни проблеми, които човечеството ще трябва да решава. Виждаме последните проблясъци на тази война за хегемонията на Европа. Този конфликт трябва скоро да угасне, и дори папа Йоан Павел казваше, че християните имат общи врагове и проблеми, дори по-важни от проблема за Светата Троица.

- Нямате ли усещането, че живеем на ръба на епоха като по времето на Чехов: изсичат вишневата градина, колелото на съдбата всеки миг ще се завърти, ще направи един оборот и светът ще се промени драстично?

- Ние наистина живеем като на граница - от едната страна е Старият свят, от другата - новият. Но по времето на Чехов конфликтите в сравнение със сегашните са били по-малко глобални. Тогава вървял последният бой между империалистическите държави и колониалните. А сега приближава конфликтът между цивилизациите.
По времето на Чехов Сингапур, Пекин или Шанхай били някакви екзотични краища, в които хората се хранели с кокосови орехи. А сега населението там произвежда огромно количество интелектуален и материален продукт, както в Индия и в други страни от третия свят.
Хегемон стана и мюсюлманският свят - много избухлива и агресивна цивилизация. Европа не може да се примири с мисълта, че тя повече няма да е единственият център на човешката цивилизация, че останалите народи и държави не се въртят около нея като планетите около Слънцето.
Много е сложно да се разбере това и е много сложно да се приеме. Когато шахматната дъска с фигурите вече не е една, когато са станали десет и трябва да се играе едновременно на всичките дъски, и не с 32 фигури, а да речем, със 120... Всичко невероятно се усложни и Европа трябва да изработва нов модус вивенди. Това е колосален процес на криза на либералната империя, което навярно ще доведе до нейния разпад.
В западните философии днес вече се чуват трезви гласове, има мислители и личности, които адекватно оценяват ситуацията. Когато казват, че трябва да се реши конфликтът между двете системи с преговори, те засега имат предвид Украйна. А трябва да се говори минимум за цяла Европа. Струва ми се, че Путин е прав, когато казва, че Украйна - това е опит да се даде ново дихание на НАТО, чиято функция днес е непонятна.

- Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че "НАТО загуби своя смисъл на съществуване и трескаво го търси". Споделяте ли това мнение?

- НАТО бе създаден, когато Съветският съюз беше въоръжен с атомни ракети и тези ракети се придвижваха към Куба. Тогава всичко това бе разбираемо. А сега какво? Работата е там, че Америка още по-трудно, отколкото Европа, приема факта, че вече не седи на първия ред.
Когато се случи перестройката и рухна стената, Западът си присвои лаврите на победителя, а Русия в този момент не разбра какво място трябва да заеме в новия световен ред. И ето как днес нещата се променят. Американците мълчаливо признават мощта на Китай или потенциала на Индия. Но да признаят авторитета и мощта на Русия, засега не желаят, защото това е много стар конфликт между Запада и Изтока. Конфликтът между Изтока и Изтока още не се разглежда, но той е неизбежен - например между Индия и Китай. И още много възможни сблъсъци могат да се видят на тази голяма шахматна дъска.

- Нямате ли усещането, че у нас живеят минимум три народа: тоя, сред който живее пощальонът Тряпицин в Архангелска област, друг, който строи заводи и пуска космически кораби, и трети, който проклина властта, организира марш на несъгласните и мечтае да я свали от "Рашъна". Или народът е един?

- В такъв смисъл днес има две руски нации - "Европа" и "Московията", Петербург и Москва. Разделят ги не местата, където живеят хората, а ценностната система. Мнозинството в Русия не разбира и не приема претенциите към обществото и държавата на европейската част. Именно тази социална категория отправя към властта и обществото безконечни обвинения за всички грехове - възможни и невъзможни. И това не са непременно тези, които ходят по митинги: всеки бизнесмен и дори, уверен съм, всеки политик в Думата или в Кремъл, помежду си, така да се каже - на скрито в кухнята, ругаят "режима", но на глас говорят съвсем друго. Не са умрели навиците от съветските времена.
Допетровска Русия - това е Московското царство с неговото крепостничество, робство, татарско влияние, антизападно по природа. Много малка част от държавата е била насилствено европеизирана от Петър и е направила всичко това, с което сега се гордеем. Без Петър, без Европа нямаше да са възможни нито Пушкин, нито Чайковски, нито Толстой, изобщо нищо - дори Ломоносов. Щеше да ги има само Пимен, Теофан Грък, Андрей Рубльов и още неколцина руси, извисяващи се над океана архаики. Европейската (много малка) част от руския манталитет в действителност произвежда ракетите, дисидентите и властта. Това е социалната общност, намираща се "вътре" в народа.

- А вие към коя общност се причислявате? Сигурно е сложно да разделите на две душата и сърцето?

- Защо? Мога съвсем точно да кажа. Аз съм руски европеец.

- Не ви ли се струва, че твърде много станаха наоколо хората, в това число и дейци на изкуството, които ненавиждат и не приемат своята страна? Че критическата им маса вътре в народа вече отдавна е превишена?

- Мисля, че това не е съвсем коректно изказване. Любовта се изразява различно: може да обичаш и едновременно с това безконечно да критикуваш. Просто всички европеизирани руснаци никак не могат да се съгласят с това, че културата на голяма част от русите не съответства на техните представи за това как трябва да бъде. И от това по правило руските "европейци" се чувстват нещастни. Те смятат, че у нас всичко трябва да бъде като в Америка, Финландия или Швейцария. Но в това е и цялата работа - ако искате да е като в Швейцария, заминавайте и живейте там.
Великото предназначение на Русия е да спаси Европа от идеологически и културен разпад. На мен дори ми се струва, че Европа без Русия няма да преживее този век, а Русия без Европа ще преживее. Когато Европа го разбере, тогава ще започне нова епоха.

- А какво мислите за дебатите в самата Русия? Имате ли усещането, че в Украйна се задава гореща война, докато у нас тя е студена?

- По всичко изглежда, хората застъпват някакви свои, частни неща. Но е възможно да говорят и за по-дълбоки причинно-следствени връзки. В Давос се събраха крупни бизнесмени и казваха: "Но как така ще губим парите си." И изведнъж се оказа: да-а-а, политиката си е политика, но на първо място е бизнесът. Може би това, че губят пари от Донбас, да се окаже по-важно, отколкото стълкновението между две философии.
Никой няма да отрече, че когато Горбачов отвори Русия към Запада, западните страни гарантираха: НАТО няма да отива на Изток. Но Западът започна да се придвижва на Изток. Защо, какъв е смисълът?
За съжаление сегашният политически пейзаж е населен с достатъчно посредствени умове - като резултат от определена умора на демократическия електорат от популистки обещания. А посредственото мислене определя срок, през който служиш на своето чиновническо място по волята на твоя електорат. През това време ще показваш на своя конкурент силата на властта, ще диктуваш двойни стандарти и ще демонстрираш безкрайно лицемерие, каквото видяхме по време на бомбардировките в Белград, цветните революции в Северна Африка, събитията в Ирак, Афганистан и Сирия. Аз дори написах тогава за това статията "Болшевикът Буш", защото Буш се държеше като Ленин и Троцки - градеше демокрация върху щитове. Всичко това е обречено.

- Значи демокрацията е възможна само в богатите страни?

- Тя е възможна в разни страни, но далеч не навсякъде води до разцвет. В Русия също. Точно защото ние живеем не по закони, а по понятия. И въпросът не е в това какви са нашите закони, а как ние ги интерпретираме. Защо ли? Ами защото не познаваме римското право, ние винаги сме били за Дионисий и за веселбата.

- Съществува мнение, че е невъзможно да се победи Русия с военни средства, не може да бъде принудена да капитулира.

- Абсолютно е невъзможно. Ако в Русия изключат електричеството, газа и всичко на света, то нищо няма да се случи. А ако в Европа изключат електричеството, то държавната система ще рухне.

- Но затова пък Русия може да бъде взривена отвътре, което вече се е случвало два пъти. И тогава страната сама ще капитулира.

- Е, тогава ще станем като Южна Африка - по-страшно не може да бъде. В 1918 г. Плеханов предупреждавал Ленин, че болшевишката революция ще доведе до кървав терор. Плеханов бил велик марксист, след което казал: "Ленин е моят най-добър ученик, който нищо не научи от мене."

Гласове, със съкращения

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ