19 Април 2024петък13:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Люксембург помогнал на над 300 компании да укриват данъци

Разкритията поставят в неудобна ситуация новия председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, който е бивш премиер на херцогството

/ брой: 258

автор:Дума

visibility 35

Около 340 компании са сключили споразумения с Люксембург с цел намаляване на данъчните си задължения. Измежду тях са "Икеа", "Дойче Банк", "Епъл" и други. Това обявиха от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), като се позовават на разпространени неофициално документи, съобщи Ройтерс. Сделките с властите в страната са били сключвани през 2002 и 2010 г.
Компаниите са пренасочвали стотици милиарди долари през Люксембург и са спестили милиарди от данъци, посочват от разследващата журналистическа група, съставена от представители от 26 страни. Те се позовават на почти 28 хил. страници поверителни документи. Журналистическото разследване е било извършено в продължение на шест месеца.
Най-големите корпорации в света са създавали свои представителства или холдинги в европейската страна и са сключвали предварителни договори с властите за нивата на данъчните ставки, се посочва в изтеклите документи. ICIJ посочва на сайта си, че Люксембург е била наричана "магическа приказна земя" от компаниите, които са искали да избегнат данъчното облагане.
"В някои от случаите изтеклите записи показват, че компаниите са се радвали на ефективни данъчни ставки от по-малко от 1% върху печалбата, за което са се разбрали с властите на Люксембург", пише пък "Файненшъл таймс".
От своя страна Люксембург отрича наличието на "преференциални договори" в данъчната система на страната. "Данъчната система на Люксембург е конкурентна - няма нищо нечестно или неетично в това", посочва Никълъс Макел от Министерството на финансите на Люксембург в интервю, цитирано от ICIJ.
В опити да ограничи избягването на данъчно облагане в рамките на ЕС, ЕК изиска подобни документи от Люксембург при разследването на данъчния статут на "Амазон" и "Фиат". През октомври тя получи само част от информацията.
Люксембург трябва да си понесе отговорността, ако е сключвал тайни споразумения с големи корпорации, помагайки им да плащат по-ниски данъци, заяви официалният представител на ЕК Маргаритис Скинас.
По думите на председателят на Европарламента Мартин Шулц "най-обезпокоително е, че в няколко страни тази практика е юридически възможна". "Това означава, че ние трябва да призовем страните от ЕС да работят с нас, за да сложим край на системната практика за укриване на данъци в Европа, независимо дали в Люксембург или в която и да е друга страна", заяви Шулц.
Изтеклите споразумения поставиха в неудобна ситуация новия председател на ЕК и бивш премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер. Някои от законите, направили възможно заобикалянето на данъчната тежест в държави членки на ЕС, са одобрени, докато Юнкер е бил начело на люксембургското правителство.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 156

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 173

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 153

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ