29 Март 2024петък01:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Борисов готов да върне мандата

Кунева обяви, че още си говорят само за политики, нямало конкретни имена за министри

/ брой: 253

автор:Милена Николова

visibility 74

Към днешната дата не съм оптимист за съставяне на правителство, каза вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по темата за формиране на ново правителство с мандат на ГЕРБ, с участието на Реформаторския блок и подкрепа на Патриотичния фронт. Той дори обяви, че е готов да върне мандата.
Не е зачеркнат вариантът от четвъртък, но това вече ни е десета среща и всеки път на срещата преговорният екип се уговаряме да се консултират с някого, ходят, консултират се и на другия ден като дойдат пак на срещата, не можем да вземем никакво решение, защото ще се консултираме пак, обясни той как вървят разговорите с Реформаторите към сегашния момент.
По думите му, до понеделник преговорният екип в най-спокойна атмосфера ще се опита да вземе решение, изрази надежда Борисов, въпреки първоначалния си песимизъм. Аз ще отида на среща тогава, когато има нещо да подпиша, иначе не е коректно в един разговор от два или три часа да вземеш едно изречение и да кажеш: ама ние нямаме категорично "не" или "да", и да го размахваш. Не е коректно, поясни механизмите в бъдещата коалиция Бойко Борисов.
На въпрос какво ще правят от ГЕРБ, ако не стигнат до разбирателство, той обясни: "Като не стигнем до споразумение, вземаме мандата, връщаме го в сряда и отиваме на избори". Но все пак, според него, все още е реален и вариантът за правителство само на ГЕРБ. Борисов се оплака пред журналистите от подхода в комуникацията си с Радан Кънев и от факта, че Кънев и колежката му Меглена Кунева непрекъснато трябва да се съгласуват. Не съм оптимист от това, което чувам от Реформаторите. Вчера се обадих на Радан Кънев да уточним заедно какво да кажем по КТБ, а той ми каза: "Няма я в момента г-жа Кунева, като я намеря, ще се обадя. И не се обади", заяви още Бойко Борисов.
Потърсен за коментар, лидерът на СДС Божидар Лукарски обясни, че разговорите вървели, но не били стигнали още до въпроса с конкретното разпределение на министерски постове.
На въпрос на ДУМА на какво ниво са договорките между ГЕРБ и Реформаторския блок, Меглена Кунева обясни, че все още се водели разговори върху политики, а не за министерски кресла.
Според запознати от ГЕРБ обаче търпението на Бойко Борисов се изчерпвало и колкото и да желаел да се коалира с РБ, вече не изключвал варианта да приключи с непрекъснатите пазарлъци, на които го подлагали лидерите на всичките партии членки на блока.
Следобед част от РБ, водена от Меглена Кунева, проведе нова среща с екип на ГЕРБ и отново констатира, че има отново сближаване на позициите. Кунева обеща нови срещи и през почивните дни, за да финализират договорките на хартия. Тя обясни, че по време на двучасовите разговори били обсъждани начинът, по който държавата се ангажира при бедствия и аварии, сливането на НАП и Агенция "Митници" и общинският данък, иницииран от ГЕРБ. Тя повтори, че не са си говорили за разпределянето на министерски постове.
Точно обратното обаче каза водещият разговорите от ГЕРБ Томислав Дончев, който обясни, че са поискали до днес следобед да видят конкретните искания на РБ за ресори и постове в рамките на МС. За събота той смята, че ще има текст на програмната декларация, която да съдържа общото между ГЕРБ и целите на РБ. По думите му, претенциите на РБ са важни, защото виждането за структурата на МС, разпределението на отговорностите е съществена част от коалиционното споразумение. Отговорът обаче бил, че РБ би могъл да им даде отговор до няколко дни. Румяна Бъчварова уточни, че Бойко Борисов е без алтернатива за поста премиер, но ГЕРБ иска пропорционалност в представителството в кабинета от страна на РБ като "принцип, не като цифри".
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ