19 Април 2024петък08:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Стабилна коалиция? Какво повече от обещаните 300 дни подкрепа

Освен че са майстори да консумират власт и да не излизат от нея, подобно на бацил, по думите на Доган, ДПС са майстори и в раздаването на депесарски шутове

/ брой: 253

автор:Дума

visibility 84

Антон Гицов

Задава ли си се нова тройна или двойна коалиция с прикритото участие и на ДПС? Този въпрос не е с повишена трудност, като се има предвид невероятното его на Бойко Борисов, който отново иска да застане на кормилото на държавата. Така му и казали от Брюксел: "направете си правителство, то да е стабилно и да има човек да носи отговорност". И той многократно изразява желанието си да носи тази отговорност. Но му е ясно, че не може да управлява без солидна парламентарна подкрепа. А в това отношение се сблъсква със сериозни проблеми. Най-напред реформаторите поставиха условие държавата да не бъде управлявана от участниците в управлението й през последните години и съвсем конкретно визираха Бойко Борисов. От ГЕРБ последва остра реакция и след дебати в блока те отстъпиха от това условие, но поискаха министрите да се назначават от парламента. Защото им е ясно, че ако Бойко Борисов е премиер, къде е гаранцията, че на тези най-важни държавни постове той няма да изчиства неудобни и опърничави министри и да поставя свои хора? 
Както изглежда, преговорите на ГЕРБ с представените парламентарни партии за съставяне на коалиционно правителство се оказаха

губене на време

На Бойко Борисов не му върши работата Патриотичният фронт, който обеща експерти, но се ангажира с твърда парламентарна подкрепа. А такава му обещава и ДПС - ако не допусне до властта Патриотичния фронт и направи правителство на малцинството с Реформаторския блок.
 Че Бойко Борисов и Лютви Местан играят някаква игра, е отдавна видно. Първо беше пиенето на кафе. После - задружното гласуване в парламента преди неговото разпускане, което доведе до саркастичните подмятания и питания от депутати на БСП за това кой е женихът и кой е булката в този нов политически брачен съюз. След това последва обяснението на Бойко Борисов, че няма как да се прави съюз с ДПС, защото това би предизвикало брожения в партията му - един вид това е проблемът, а не това, че ДПС е готов да се съюзи с който и да е, стига да бъда оставена трапезата, където се разпределят порционите. Но пък че е готов да назначи цели 11 зам.-министри мюсюлмани. И постепенно започна да прозира явно предпочитанието му - правителство на малцинството с Реформаторите, при обещаната при такава конфигурация подкрепа от страна на ДПС - цели триста дни стабилна парламентарна подкрепа, почти година! В замяна на това, както следва да се очаква, кадрите на ДПС на високи властови постове, където се разпределят порциони, няма да се пипат, никой няма и да се занимава с нескритото влияние на тази партия върху съдебната власт.
Да, но това не се харесва на Реформаторите. Нали това беше основната им цел - да се разтури моделът Пеевски, трайното отстраняване на ДПС от властта за повече от десет години, да се изтръгнат икономическите лостове от ръцете на ДПС и влиянието им върху съдебната система и българската прокуратура. А Радан Кънев директно заяви, че изказването на г-н Местан за 300-те дни подкрепа е неприкрита заявка за

подготовка на съвместно управление
 
на ДПС и ГЕРБ. На Бойко Борисов това ново главоболие му дойде много. Реформаторите трябваше да бъда притиснати и на помощ се притече председателят на ЕНП Жозеф Дол, който спешно пристигна в София и направи изявление, че ГЕРБ не бива да се обвързва с националистите, които проповядвали популизъм. Дол фактически директно се присъедини към твърдението на Лютви Местан, че Патриотичният фронт е национал-популистка формация, една странна формулировка, защото едва ли има по-голям популист от Бойко Борисов. Дол натисна силно и Реформаторския блок, а рамо на Бойко Борисов даде и Касим Дал, който заяви, че идеята за коалиция с националистите не е на целия Реформаторски блок.
Бившият и очакван бъдещ премиер от ГЕРБ изведнъж забрави предишните си аритметични сметки и твърдения, че коалиция с Патриотичния фронт е не само възможна, но и желана, за да има бъдещото правителство мнозинство в парламента, и се сети, че в програмите на националистите има неща, "които не отговарят на нашата евроатлантическа ориентация." И прибягна до политиката на "моркова или тоягата" спрямо Реформаторския блок: морковът: ако те влязат в коалиция с ГЕРБ (без националистите), не само ще участват във властта, но веднага щели да се отпушат европейските фондове (един вид, те и затова са спрени, защото ГЕРБ не е на власт), и тоягата: ако до понеделник не вземат решение, не само че ще видят власт през крив макарон, а и без тях той ще си направи самостоятелно правителство на малцинството. Което със заявената подкрепа на ДПС си е двойна коалиция.
Реформаторският блок е

подложен на силен стрес

Не може да им се отрекат благородните намерения за "демонтиране на мафията от властта" и за разтуряне на "модела Пеевски", тясно свързан с ДПС, но тези им амбиции ще излетят като дим през комина в една коалиция само с ГЕРБ, която е подкрепяна от ДПС. На Радан Кънев и други от блока им е ясно, че рано или късно ще бъдат обвинени в участие в тройна коалиция с ДПС, защото точно като тройна коалиция БСП-ДПС-"Атака" беше определяно правителството на Станишев само защото "Атака" осигуряваше мнозинство на това правителство в парламента, без да е в коалиция с другите две партии - точно каквото обещава да прави сега ДПС. Това Реформаторите трудно могат да преглътнат.
Така или иначе, по всичко изглежда, че вече без Патриотичния фронт ще има пак ако не тройна, то двойна неофициална, но на практика реална коалиция с ДПС.

А какво каза Доган преди 4 г.?

Преди четири години на предизборна среща в Шумен на 24 юни 2009 г. Доган каза: "ДПС е бацил - където влезе, не излиза". Реформаторите и затова са за коалиция с националистите - и двете формации считат, че този бацил трябва да бъде изкоренен. Но такава цел не влиза в сметките на ГЕРБ, които залагат на подкрепата на ДПС в бъдещия парламент и това беше ясно изразено от Румяна Бъчварова от преговорния екип на ГЕРБ още на 18 октомври, когато тя заяви, че ГЕРБ няма да съставя кабинет на принципа "анти-ДПС" коалиция.
Нека да напомним: освен че са майстори да консумират власт и да не излизат от нея подобно на бацил, по думите на Доган, ДПС са майстори и в друго - раздаването на депесарски шутове. Този горчив урок научиха навремето СДС, а наскоро и БСП. По всичко изглежда, че наред един ден ще бъде и ГЕРБ.

 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ