19 Април 2024петък12:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Михаил Турецки:

Русия и България са сестри навеки!

Световноизвестната мъжка формация дари на публиката много любов с първия си концерт у нас

/ брой: 253

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 67

Знаменитата "Wonderful World" на Луис Армстронг откри първия концерт на световноизвестната руска мъжка формация Хорът на Турецки у нас. Зала 1 на НДК беше препълнена, а на подстъпите към двореца се чуваха възгласи "Повече билети?" Прекрасно е, че най-сетне, благодарение на "БГ саунд стейдж", имахме щастието да чуем на живо десетимата даровити певци, представящи целия диапазон от мъжки гласове, включително тенор алтино. Маестро Михаил Турецки, който откри с думите: "Да живее София! От Москва - с любов!", се оказа и забавен водещ, като едновременно пееше и с дискретен артистичен жест дирижираше представлението, продължило повече от два часа. В оригиналната програма, поднесена в жив съпровод на бенд, бяха представени любими арии и хорове от опери и оперети на Верди, Римски-Корсаков, Карл Орф, Леонкавало, Калман, европейска и американска естрадна класика, руски народни песни, грузински джаз, "песни на романтичния социализъм", украинската "Червона рута", еврейската "Хава нагила", "няколко култови руски песни от 80-те и 90-те години на миналия век"... Публиката сърцато се включи в изпълненията на "Вдоль по Питерской", "Подмосковные вечера", "Ваше Благородие" и др.
След първата част на взаимно опознаване между публика и артисти Михаил Турецки покани най-смелите да се качат на сцената и да танцуват под звуците на "Hands Up" на популярната в миналото диско група "Отауан", изпята с руски текст. Десетки зрители се стекоха към сцената и тя се превърна в пъстроцветен дансинг. Изненадите с участието на публиката продължиха след обяснението в любов: "Обичаме ви! Тук виждаме толкова красиви жени - от нас, от мъжете на Русия, е подарък за вас следващата песен." На сцената бе поканена зрителка в червен тоалет от първите редове, а десетимата певци я обсипаха с внимание, пеейки романтичната "Lady In Red" на Крис де Бърг. "Ето какво се случва, когато отидете на концерт в подходящото облекло", пошегува се Михаил Турецки.
"Че любовта е най-великото чувство, знае всеки, но само тя няма да спаси света - нужни са и пари", отбеляза маестрото, преди хорът да представи оригиналната компилация от "Money, Money" от мюзикъла "Кабаре" и популярната песен на "Бони М" - "Money, Money, Money". А в края заключи: "Този свят е за богатите. Благодарим ви, че купувате билети за нашите концерти. Артистите съществуват благодарение на хонорарите. Затова - поклон!"
Както маестро Турецки сподели в интервю за ДУМА дни преди концерта, хорът винаги се старае да подготви характерна национална песен от страната, в която гостува. Подаръкът за нас бе "Димянинка конь водила" в акапелно изпълнение. Тенорът алтино Михаил Кузнецов, който и друг път е гастролирал в България, осигурил нотния запис и "сега ви я поднасяме от цялата си душа".
След многото топли думи, отправени към страната ни, столицата и зрителите, Михаил Турецки заяви: "Русия и България са сестри навеки! Винаги ще бъдем заедно! Обичаме ви! Благодарим за топлината, гостоприемството и любовта!" Финалните акорди постави "Многая лета" в оригинален аранжимент и с благословение към България и българския народ. Както и с обещанието, че до 6 месеца ще видим у нас и "Сопрано 10" - дамската формация на Михаил Турецки.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 62

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 70

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 65

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ