26 Април 2024петък08:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Съдия Мирослава Тодорова оправда Асен Генов

Блогърът бил изразил политическите си възгледи с "художествени средства"

/ брой: 253

автор:Дума

visibility 34

Съдия Мирослава Тодорова от Софийския районен съд оправда Асен Генов и Цветелина Събинска по обвиненията в хулиганство заради боядисването на паметника пред централата на БСП на ул. "Позитано". Въпреки искането на прокуратурата обвиняемите да получат глоба, Тодорова смята, че постъпката им не е хулиганство и ги обяви за невинни на първа инстанция.
Тодорова твърди, че прокуратурата така и не е доказала авторството на деянието, но дори и да го бе доказала, това нямало да е престъпление. Тя се позова на Европейския съд по правата на човека, който давал право на двамата "да изразят своите политически възгледи с художествени средства и артистичен изказ". "Всяко ограничение на средствата би ограничило и свободата да се получава и разпространява информация и идеи", оправда решението си Тодорова. Съдът смята, че събраните доказателства еднопосочно и категорично установяват, че с оцветяването на паметника и с изписването на надписите "Кой? БКП-ПОЗОР! Кой!" е изразено "политическо мнение чрез изображение и слово". Това право е защитено от конституцията и международното право.
На 7 ноември м.г. композиция, посветена на антифашистката съпротива с автор проф. Любомир Далчев, бе издраскана със спрейове. Генов, Сърбинска и още 4 души бяха задържани. Двамата заявиха пред съда, че поемат политическата отговорност за стореното. Според съдия Тодорова заявката им няма правна стойност, след като официално не признават авторство, не можело и безспорно да се докаже, че собственоръчно са боядисали и изписали паметника. От събраните по делото доказателства обаче не може да бъде изключена обективната възможност подсъдимите да са носели средствата за осъществяване на акцията по боядисването, а други да са я реализирали", смята тя.
Съдия Тодорова подчерта, че съдът не може да прави оценка на художествената и културната стойност на паметника и изобщо на комунистическите паметници. Според съда обаче, именно с тези доказателства се установява политическият характер на деянието. И талантливата, и бездарната артистична проява имат еднаква защита на изразяване, защото защитаваната ценност е тази на свободния дебат и обмена на мнения, допълва съдия Тодорова.
СРС признава, че има засегнати чужди права, засегнато е произведение без съгласието на носителя на правата върху него и извършителите носят отговорност да възстановят вредите, които са лесно отстраними. Тъй като боядисването на паметника на "Позитано" 20 е извършено в период на засилено социално недоволство и с оглед на дискусиите за съдбата на подобни паметници, съдът е приел, че извършеното не може да се квалифицира като безпричинна, изолирана и самоцелна проява.

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ