28 Март 2024четвъртък22:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Русия и Украйна се разбраха за газа

Киев ще получи средства от МВФ и ЕС, за да плати доставките, Яценюк нареди да започне изплащането

/ брой: 253

автор:Дума

visibility 32

Русия, ЕС и Украйна постигнаха споразумение относно подновяване на доставките на руски природен газ през тази зима. На церемония в Брюксел в присъствието на председателя на отиващата си Европейска комисия Жозе Барозу и на заместник-председателя на новата ЕК Марош Шефчович, който ще отговаря за енергийните въпроси, бяха подписани всички необходими документи за възобновяване на доставките на руски природен газ за Украйна.
С документите се уреждат доставките на газ до края на март 2015 г. и допълнително споразумение между руската газова компания "Газпром" и украинската газова компания "Нафтогаз".
Народите на Европа няма да мръзнат тази зима благодарение на споразумението за газа между ЕС, Украйна и Русия, коментира Барозу.
Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер съобщи, че Украйна ще получи средства от МВФ и ЕС, за да плати доставките на руски газ. Договорът за газовите доставки за Украйна е на стойност 4,6 млрд. долара, информира той и уточни, че в тази сума се включва дългът на Киев за вече получения руски газ, както и стойността на суровината, която Украйна ще получи до март 2015 г. Цената на природния газ е определена на 385 долара за 1000 кубични метра.
Украйна и "Нафтогаз" са готови в близко време да платят 1,6 млрд. долара за руския газ, увери Йотингер. Той определи договореното споразумение като основа за енергийната сигурност на Европа през тази зима и увери, че страни като България, Чехия, Румъния и Австрия ще имат достатъчно количество газ. Подписаното споразумение може да бъде първи признак за подобряване на обтегнатите руско-украински отношения, посочи Йотингер, цитиран от Ройтерс.
Руският министър на енергетиката Александър Новак пък увери, че Русия винаги е била и ще бъде надежден доставчик на газ за Европа.
Шефът на "Газпром" Алексей Милер заяви в интервю за телевизионния канал Россия-24, че споразумението с руското правителство, позволяващо на Украйна да купува руски газ със 100 долара отстъпка от цената за 1000 куб. м газ, може да бъде подписано в събота. "Без съмнение първата стъпка е да се изплатят от Киев 1,45 млрд. долара. Протоколът към договора ще влезе в сила след подписването му и аз смятам, че документът за намалението от 100 долара може буквално да бъде подписан утре (бел. р. - днес)", поясни той. Милер уточни, че "Газпром" може да започне да доставя газ на Украйна в рамките на 48 часа, щом Киев плати първата вноска.
Украйна ще трябва да плати 1,45 млрд. долара и след това споразумението ще бъде на базата на новата цена, добави той и поясни, че тази цена на газа ще бъде за ноември и декември 2014 г. По думите му Украйна ще плати почти 760 милиона долара за възобновяване на доставките на руски газ за ноември и същата сума за доставките от декември. Милер добави, че "Нафтогаз" се е съгласил да плати за доставяне на 4 млрд. куб. м руски газ на Украйна до края на годината - 2 млрд. куб. м газ за ноември и същото количество за декември.
"Ако говорим за това какво ще се случи след края на временното споразумение на 31 март 2015 г., когато отстъпката от 100 долара приключва и не бъде удължена, то тогава цената за 1000 куб. м ще бъде 460-470 долара (според формулата за петролната цена)", каза Милер. Руският енергиен министър обаче даде друга цифра за газа след март - 485 долара за 1000 куб. м.
Доставките на руски природен газ за Украйна бяха спрени през лятото, след като Киев отказа да плати старите си задължения и Москва бе принудена да въведе режим на авансово плащане.
Вчера след обяд премиерът на Украйна Арсений Яценюк е наредил да започне изплащането на руския газ, съобщи УНИАН. "Яценюк е наредил на Министерството на финансите на Украйна, националната банка и "Нафтогаз" да започнат изплащането на руския газ", се посочва в съобщение, разпространено от медиите.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ