28 Март 2024четвъртък18:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Веганството като начин на живот, или как никой никого не изяжда

Вече 20 години привържениците на храните с растителен произход честват 1 ноември като истински празник

/ брой: 253

автор:Альона Нейкова

visibility 2272

Най-общо казано, веганите са хора, които консумират и използват само продукти с растителен произход, като напълно изключват от менюто си всякакви други животински храни - яйца, мед, мляко и т.н. Веганите не носят дрехи от кожа, коприна и вълна. Нещо повече - те не докосват нищо, което се тества върху представители на фауната. Различни може да са причините някои в определен момент да решат да се откажат да живеят по начин, възприет от по-голяма част от населението, несядаща на масата, без там да има месни ястия. Но основният повод за осъзнатия избор на веганите в менюто им да присъстват само плодове и зеленчуци е свързан с нежеланието да бъдат съпричастни към убийството на животните и жестокото отношение към тях.

Думата веган е образувана от първите три и последните две букви на "vegetarian" - вегетарианец, вегeтариански. Идеята за това принадлежи на Доналд Уотсън, който на 1 ноември 1944 г. в Лондон основава Веганско общество. При честванията на половинвековния юбилей на организацията се взема решение за учредяване на Световния ден на веганите, който вече две десетилетия дава повод привържениците на храните-растения да усещат 1 ноември като истински празник. На този ден се организират различни информационни акции и мероприятия, посветени на отказа от животински продукти.

Походът на
ограниченията 

В началото на ХIХ век, когато веганството започва своя поход из Европа, не съществува определен списък с недопустими за консумация продукти от привържениците на тази философия на храненето. Отказвайки се от месото, някои обаче не изключват от менюто си рибата, млякото и яйцата. Но по-крайните последователи на вегетарианството решават, че от етична гледна точка това е недопустимо и се обединяват около мнението за по-строги ограничения. Така започват да се наричат вегани.
През втората половина на XX век идеята за консумация само на храни от растителен произход стига до Западна Европа и Северна Америка, като в някои страни поклонниците на тази философия са между 0,2-0,5% от населението. В доста големи градове по света, сред които Ню Йорк и Лондон, съществуват и постоянно се откриват нови вегански кафенета, ресторанти, пекарни и други заведения за обществено хранене, както и предприятия, произвеждащи разнообразни продукти и стоки за веганите. В интернет също има много специализирани онлайн магазини, търгуващи изключително с артикули, предназначени за почитателите на растително-ядливата философия.

Правила
и принципи

Сред продуктите, от които категорично се отказват веганите, не са само месото, рибата, яйцата, млякото и морските дарове. В бита си защитниците на представителите на фауната също спазват някои правила и принципи като:
* не използват и не поддържат дрехи и предмети, съдържащи кожа, коприна, вълна и други подобни материали с животински произход;
* не консумират мед;
* не купуват стоки, в чийто състав има глицерин и желатин;
* не одобряват рафинираната захар и някои видове алкохол, при чието създаване се ползват животински продукти;
* категорично не приемат козметиката и тютюна, тествани върху представители на фауната;
* игнорират развлекателната индустрия като цирка, зоологическите градини, делфинариумите, снимките с маймуни и питони, коридата и хазартните битки между различни животни;
* избягват да консумират продукти със спорни съставки, тъй като те може да бъдат както с растителен, така и с животински произход, каквито са например E471 и E472.

Причините
на избора

Сред най-разпространените причини, подтикващи хората да решат да станат вегани, са етичните принципи. Като не ядат месо и бягат от използването на животински продукти, някои смятат, че по този начин намаляват страданията на представителите на фауната. Религиозните убеждения също може да са повод за отказ от традиционните храни, както се случва при будистите, индуистите, а и някои християни. Хората понякога спират да консумират мляко и яйца, защото са алергични към тях, както и заради други здравословни причини или понеже са убедени, че това ще ги отведе в страната на дълголетието. Грижата за екологията също привлича почитателите на веганството, смятащи, че диетата им допринася за намаляването на замърсяванията на околната среда и източването на природните ресурси.
Според Джон Робинс - автор на десетки книги, посветени на ползата от вегетарианството, количеството боб, картофи, жито, както и други различни плодове и зеленчуци, които може да се отгледат на дадено парче земя, е десетки и дори стотици пъти по-голямо от количеството месо, което би се получило при използването на същото място за целите на животновъдството.

Звездните почитатели на идеята


Има доста исторически личности, както и днешни звезди, за които почти не се знае, че са почитатели на идеята за вегетарианството. Добре е все пак да се припомнят имената на поне някои от тях.
Основателят на Ford Motor Company, гениалният изобретател и организатор, авторът на 161 патента в САЩ също е избягвал да яде месо. Любопитен е фактът, че Хенри Форд е сред първите 18 американци, предизвикващи най-голямо възхищение у съгражданите си.
И Томас Едисон е в списъка на известните хора, предпочитащи салатата пред пържолата. Предприемачът се прочува не само с фирмата си General Electric, а най-вече с това, че е патентовал 1093 изобретения в САЩ и около 3000 - в други страни по света.
Според дневниците на Леонардо да Винчи той от малък не е вкусвал мръвка. Но това не му попречило да се превърне в най-великия италиански живописец, скулптор, архитект, учен, изобретател и писател.
Дъщерята на Брус Ли - Шанън, разкрива в предаването Big Breakfast, излъчващо се по британска телевизия, че баща й в продължение на 8 години е бил на 100% вегетарианец. Именно през това време популярният актьор, режисьор, продуцент, сценарист и майстор на източните бойни изкуства се превръща в истинска легенда, а името му 12 пъти намира достойно място в Книгата с рекордите на Гинес.
Най-известният в света физик-теоретик Алберт Айнщайн е може би е и най-известният вегетарианец сред учените. Лауреатът на Нобеловата награда от 1921 г. явно е залагал не само на "истина, доброта и красота", но и на ястия без месо.
В звездния списък на знаменитостите, невкусващи животински продукти, са също така канадската певица Шаная Туейн, холивудската актриса Ума Търман, колегата й Леонардо ди Каприо, британският музикант Пол Макартни, боксьорът Майк Тайсън, президентът на САЩ Бил Клинтън, духовният учител на българите Петър Дънов, художникът Владимир Димитров-Майстора, лечителката Лидия Ковачева, артистичната двойка Дони и Нети и много други.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 289

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 308

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ