19 Април 2024петък22:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ГЕРБ си даде срок за коалиция до вторник

За двупартийно правителство и възможна подкрепа от Патриотичния фронт и АБВ се заговори вчера

/ брой: 252

автор:Милена Николова

visibility 61

ГЕРБ си е поставил срок най-късно до вторник сутринта да представи окончателния текст на програмата, около която могат да се обединят управленските интереси на ГЕРБ и Реформаторския блок, подкрепени официално и от Патриотичния фронт. Това стана ясно след двучасови консултации между трите политически сили, кандидати да управляват заедно - ГЕРБ, РБ и Патриотичният фронт. Основната тема била изготвяне на обща програма, по която могат да вървят към съвместно управление.
За първи път изявленията след преговорите бяха давани поотделно. Валери Симеонов излезе първи и обяви, че промяна в позицията на неговите съпартийци няма, но би подкрепил десноцентристко управление. Той обясни, че няма да подпише коалиционно споразумение, защото то ще е само между ГЕРБ и Реформаторския блок, но ще гласува при определени условия за техния кабинет. Става дума за правителство с пълен мандат, уточни Симеонов.
Ако имаме категоричната заявка, че от РБ биха се подписали под всички принципи от програмата, това е предпоставка тяхната подкрепа да бъде приета, заяви Томислав Дончев от ГЕРБ. По думите му най-удачната формулировка ще бъде коалиция на малцинството при търсене на по-широка парламентарна подкрепа. Дончев посочи, че в момента са водени разговори само с Патриотичния фронт, но е възможно разширяване на формата към 2+2. Дончев обяви, че в този смисъл предстоят разговори с АБВ.
"Не може да бъде прието всяко действие, дори всяка дума, която би усложнила или проблематизирала отношенията с ключовите партньори или с европейските институции. Тук компромис категорично не може да бъде правен", каза Дончев по повод острата реакция на лидера на ПФ Валери Симеонов по адрес на лидера на ЕНП Жозеф Дол.
Изразихме нашето недоволство от лидера на ГЕРБ, на който много малко му трябваше да промени отношението си към нашата програма, която предварително бяхме съгласували, посочи Симеонов. Дали проблемните точки ще останат, зависи от по-нататъшното съгласуване на програмите, добави той по повод програмните обещания на ПФ 6-годишните да минават тест за владеене на български език и за разполагане на ракети "земя-земя" на границата с Турция.
От името на Реформаторите беше обявено, че продължава работата по търсене на общи приоритети за управление. Обсъждахме и напреднахме много за подписване на политическо споразумение в следващото НС, което да застане зад общо управление, обяви Радан Кънев от РБ и допълни, че имало възможности за подписване на такова. След подписване и уточняване на мнозинството много бързо би могло да се стигне до проект на кабинет, обясни Кънев, който подчерта, че бъдещото правителство ще се състави в следващите седмици, защото още не били стигнали до темата за персоналните варианти за министри.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ