Кулинарна надпревара разтърси 6 града
Джулюнска разядка, касапска кавърма и задушено по сватбарски оживяха благодарение на ученици от професионални гимназии
/ брой: 295
Уникални български ястия, запазени по рецепти от вековете, оживяха в 6 града на България по време на специална кулинарна надпревара. Събитията станаха факт благодарение на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите - "А.Р.И.З.-7", която е и организатор и на фестивала "Пъстра трапеза". Духът на традициите в кулинарията на България бе съживен от ученици от професионални гимназии в Джулюница, София, Поморие, Сливен, Смолян и Хисар, които се надпреварваха да демонстрират фантазията и уменията си в истински битки в кухнята.
Във всеки един от градовете трябваше да бъдат показани не само познанията на местни кулинарни традиции и да се приготвят типични за регионите ястия, но и да се поднесат и аранжират подобаващо. Така пред погледа на професионалното жури оживяха уникални български специалитети като джулюнска разядка, салата с кътък и зеленчуци, риба по поморийски, чорба по ичеренски, гювеч по медвенски, пържола по сливенски, тиганици, касапска кавърма, задушено по сватбарски и редица други. Освен че изследва по изключително атрактивен начин кулинарните традиции в различните региони на България, проектът цели да насърчи бъдещите топ кулинари в страната ни да развият още повече таланта и въображението си.
Общо 26 бъдещи ресторантьори, хотелиери и готвачи се включиха в проекта "Изследване на кулинарните традиции в различни региони на България като част от европейското кулинарно многообразие". Програмата е инициирана от "Младежта в действие" на Европейската комисия.