26 Април 2024петък21:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Несигурността на работното място стресира 57% от работниците

Над половината загубени работни дни се дължат на психосоциалните рискове в службата

/ брой: 247

автор:Аида Паникян

visibility 32

Сред най-честите причини за стрес работниците и служителите посочват преструктуриране на работата или несигурност на работните места - 57%. На второ място е неприемливото поведение на работното място (нагрубяване или тормоз) - 44%. Удълженото работно време и натоварването стресира 43% от анкетираните, а липсата на подкрепа от колегите или ръководителите при изпълнение на задълженията - 38%. Това показват резултатите от проучване на Европейската агенция по безопасност и здраве при работа. Около 52% от работещите в България смятат, че случаите на стрес на работното им място са чести и много чести. Само 7% твърдят, че не са подложени на стрес, а според 40% от анкетираните случаите на стрес са редки. Тези данни са много близки до средните за ЕС, коментира Любен Томев, председател на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) към КНСБ. Той уточни, че традиционно в края на октомври се отбелязва Европейската седмица по безопасност и здраве при работа, а кампанията за 2014-2015 г. е под наслов "Здравословни работни места - управлявай стреса!"
Едва 9% от българските работници и служители смятат, че решаването на проблемите, свързани със стреса, е на много добро ниво. Според 32% решаването на проблемите със стреса е по-скоро добро, а 49% смятат, че те не се решават на добро равнище.
Едно от най-важните послания на кампанията е, че психосоциалните рискове могат да се управляват ефективно и да бъдат предотвратени. КНСБ настоява синдикати и работодатели да подпишат споразумение за превенция на насилието и стреса на работното място, припомни Томев.
Проучванията на ИССИ сочат, че сред факторите, водещи до стрес, са липсата на адекватна връзка между изпълняваната работа и възнаграждението, разминаването между резултатите от работата и кариерното развитие, работата на смени и през почивните дни. Здравеопазването, образованието, държавната администрация и IT са секторите, в които работата е най-стресова, коментират от синдиката. Проучванията им показват, че хората от творческите професии, които работят за себе си, са подложени на най-малък стрес.
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ