25 Април 2024четвъртък02:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Дребна хитрост с голям ефект

/ брой: 247

автор:Аида Паникян

visibility 31

Несигурността на работното място стресира най-много работещия българин. Дотук новина няма, защото стресът е неизменна част от всекидневието ни. Как иначе - сутринта в градския транспорт изнервени хора се блъскат и дори се нараняват един друг, гарнирани с груби словесни престрелки, а мобилните телефони не спират да звънят. С учестен пулс човек стига до работното си място и започва работа. Картинката е позната всекиму не само от собственото всекидневие.
В Европа социалните партньори още през 2004 г. подписаха споразумения за превенция на психосоциалните рискове, а през 2007 г. - и на насилието и тормоза на работното място. У нас обаче социалните партньори нехаят и само синдикатите напират за такива споразумения. Очевидно у нас единствено профсъюзите си дават сметка, че производителността на труда зависи не само от здравото бачкане и стриктното спазване на работното време, но и от здравето - физическо и най-вече психично, на работника. Само преди дни млада българка, която живее в САЩ, ми се похвали, че работи в световноизвестна фирма и с възторг отбеляза, че към фирмата има безплатна детска градина, стол, в който работещите се хранят на безценица, фризьорски салон, здравен кабинет и пр., и пр. Разбира се, това не можеше да ме впечатли, защото още във втората половина на ХХ в. у нас държавата - единствен работодател тогава, бе осъзнала, че трябва да бъдат осигурени на работниците в максимална степен удобства в близост до работното място, за да могат те да не се притесняват за неща извън работата и максимално да бъдат съсредоточени в нея.
Дребна хитрост с голям ефект за производителността на труда. Днес, когато вече Западът се научи от нас как да извлича максимално полза от удовлетворения от работните си условия работник така, че да се постигне за предприятието по-висока производителност на труда и повишена конкурентоспособност, у нас мнозинството работодатели живеят в отдавна отминалата епоха на началното натрупване на капитала. Те при всеки опит да бъде увеличена дори с 5 лв. минималната заплата изпадат в шок и рисуват мрачни картини за масови съкращения и скок на безработицата. У нас по-малко от 10% от работодателите инвестират в обучението и квалификацията на кадрите си, без да си дават сметка, че възвръщаемостта е многократна. Така че не е учудващо бездействието им и по отношение на превенцията на стреса на работното място...
240 млрд. евро дава всяка година Европа за преодоляване на последиците от стреса на работното място. Колко ли от тези 240 млрд. евро са български левове?

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ