24 Април 2024сряда04:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Трима инвеститори искат достъп до докладите за КТБ

Банката има активи за над 2,5 млрд. евро, а не дупка от над 4 млрд. лева, твърди Антоанета Василева

/ брой: 247

автор:Дума

visibility 38

В БНБ бе проведена среща между представители на Централната банка и представители на ЕПИК, на Фонда на генералния държавен резерв на Султаната на Оман и на Gemcorp, съобщиха от БНБ.
На срещата представителите на БНБ бяха информирани, че новосформиран консорциум от посочените трима инвеститори води разговори с правителството и с парламентарно представени политически сили за изготвяне на план за рекапитализиране и преструктуриране на "Корпоративна търговска банка" АД (КТБ), който да включва и средства, осигурени чрез държавна помощ.
От страна на БНБ бе напомнено, че плановете за рекапитализация и преструктуриране на КТБ трябва да бъдат съпроводени с ясни доказателства за наличността и разполагаемостта на средствата, които ще бъдат инвестирани, както и за сроковете и инструментите, чрез които ще се реализират инвестиционните намерения, с оглед срока на специалния надзор 20.11.2014 г.
До този момент планове за преструктуриране на КТБ не са представени в БНБ, се казва в съобщението на Централната банка. От БНБ бе поискано съдействие за осигуряване достъп до докладите на одиторските фирми, съдържащи анализа и оценката на активите на КТБ. Доколкото БНБ не е страна по договорите между квесторите на КТБ и одиторските фирми и докладите не могат да се разпространяват без съгласието на одиторите, бе заявено, че ще бъде оказано съдействие за установяване на контакт и достъп до докладите при определени между консорциума и одиторите условия.
Текат преговори за преструктуриране на КТБ, а Цветан Василев е изцяло ангажиран с този въпрос. Това пък заяви съпругата на банкера - Антоанета Василева, след като излезе от столичното следствие вчера, предаде БГНЕС. Василев категорично смята, че преструктурирането е възможно, а инвеститорите имат интерес това да се случи. Запитана дали счита, че някой нарочно се опитва да ликвидира банката, Василева отказа директен коментар, но каза, че "ако се наблюдават действията на БНБ - вероятно да".
Като "фарс" определи Антоанета Василева обвинението за източване на 206 млн. лева от КТБ, което вече е в съдебна фаза. Няма източване, категорична бе тя.
Няма дупка от над 4 млрд. лева, това е въпрос на тълкуване, заяви още Антоанета Василева и попита как бихме могли да си обясним, че до 30 юни процентът на лошите кредити е бил под 2%, а към 30 септември е над 80%.
На въпрос дали счита, че докладът на одиторите на БНБ е манипулиран, Василева отвърна, че "всеки има различна методика, а тази методика обслужва техните интереси". Въпрос на тълкуване е какво представляват т.нар. "кухи фирми", за които се твърди, че са били свързани със съпруга й. "Има т.нар. проектни компании SPV (Special Purpose Vehicle), които се използват за управление на проекти. При КТБ основен начин на финансиране е проектното финансиране", обясни Антоанета Василева. Тя бе категорична, че БНБ може да твърди, че не е имало оценка на проектите, но това категорично не е вярно.
"Как ще липсват? Те не липсват. Питайте БНБ защо твърди така. Аз пък мога да ви кажа, че г-н Василев твърди, че има активи за над 2,5 млрд. евро в банката", каза Антоанета Василева.
"Всички документи, изпращани от КТБ и по-специално кредитите, за които се спекулира как са отпуснати, са отпуснати при стриктно спазване на процедурата за отпускане на кредит и това е категорично ясно", каза и адвокатът на Василева - Менко Менков. Това е ясно от документите, които се намират в банката, с които би трябвало да разполагат и в БНБ, а с тях могат да се сдобият и разследващите органи.
Цветан Василев участва с всички свои активи в преструктурирането на банката, но няма да участва в капитала, стана ясно още от думите на Антоанета Василева.


Без обвинение напусна следствието съпругата на Цветан Василев

Без обвинение напусна следствието съпругата на Цветан Василев - Антоанета Василева, предаде БГНЕС. Над два часа Василева е била разпитвана по досъдебно производство за пране на пари срещу нея и съпруга й.
На този етап следствените органи не са уведомили Василева за какво пране на пари става дума. Въпросите в следствието вчера са били свързани единствено с имота в Женева, подчерта адвокат Менко Менков. Този имот се намира в швейцарско село и е придобит с лични средства с платени данъци, а другата половина - чрез кредит, отпуснат от швейцарска банка, като цялата документация е предоставена на следствието, подчерта адвокатът. Имотът е ипотекиран в полза на банката и вероятно тя ще го придобие, тъй като всички сметки на семейството са запорирани и те не могат да обслужват кредита си. Стойността на имота е около 20 млн. швейцарски франка, като половината от тях са кредит, а другата половина - личните средства на Василев, обясни Менков. По нотариален акт, който е предоставен на следствието, жилището се води едностайно от 200 кв. метра.
На следователите са предоставени ревизионните актове на Василев и Василева за 10-годишен период до декември 2012 г., от които са видни до стотинка доходите на семейството, изчислени от данъчните органи, подчерта Менков. Освен това Василева надлежно е декларирала придобиването на този имот в декларацията си за 2012 г. "Ако семейство Василеви са искали да прикрият произхода на средствата за този имот, за който беше днешното ни идване, са съществували хиляди юридически начини това да се случи. Самият факт, че г-жа Василева като физическо лице е изтеглила кредит, а другата част е предоставена от личните доходи на г-н Василев, говори за точно обратното", каза Менков.
 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ