29 Март 2024петък13:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Фестивал на ракията завладява столицата

Зала 6 на НДК е домакин на събитието, което продължава и в неделя

/ брой: 247

автор:Дума

visibility 12

За втори път в София се провежда Balkan Rakia Fest, като т.г. форумът разширява хоризонта и с други високоалкохолни напитки. Посетителите на изложението имат възможност да опитат много нови марки и вариации на познати продукти, както и да присъстват на 5 премиери за страната.
Интерес представляват турските анасонови ракии, отлежаващи поне 3 години. Техните съседи от Гърция предлагат медено узо, при което за втората дестилация казаните се мажат от вътрешната страна с пчелен мед.
Пчелният продукт е намерил добра компания и в още един продукт от Сърбия - ябълкова ракия, която след дестилирането се смесва с биомед и производителят твърди, че на сутринта от нея никак не боли глава.
Главоболия, но от друг вид, са причината за нова лимитирана серия българска ракия - преди 10 години данъчните запечатали един резервоар с дестилат за някакви нарушения и чак сега винпромът е получил право да отвори вече забравената продукция. Резултатът бил толкова впечатляващ, че решили дори да кръстят ракията на агенцията по приходите.
Пак с държавни органи, но зад океана, е свързано производството на единствения по рода си ликьор от листа на кока. Те се добиват в Боливия и се транспортират под военна охрана до Амстердам, където се произвежда алкохолът и се добавят общо 36 билки и подправки, за да се получи тонизиращият ликьор.
Както е известно, годините на отлежаване в различни видове бъчви са важни за алкохолните питиета. Но български производител дава друг поглед към календара, като предлага 7 вида плодови ракии - по една за всеки ден от седмицата. Препоръката за уикенда е дюлева и мирабелова (прави се от вид френски жълти сливи).
Съседна Сърбия се слави с региона в Европа, където се добиват най-много диви червени и тъмни плодове и съвсем естествено представят къпинова и малинова ракия. Те са бистри, за разлика от боровинковата, при която в дестилата се киснат сини боровинки.
Зелени орехчета са в основата на традиционна италианска семейна рецепта за ликьор, в който вино и винен дестилат извличат всичките аромати на пресните малки орехчета.
Фестивалът на ракията се провежда до 26 октомври, неделя, в зала 6 на НДК, а програмата на премиерите може да се види на фейсбук страницата на събитието.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 168

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 161

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 175

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 145

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ