29 Март 2024петък13:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

51% от българите подкрепят "Южен поток", против само 14%

Хората се страхуват най-много от радикалния ислям и най-малко от Русия, сочи проучване на Института за модерна политика

/ брой: 246

автор:Дума

visibility 2

С най-голямо одобрение от всички енергийни проекти, за които се говори в последните години у нас, се ползва изграждането на "Южен поток". 51% от българите го подкрепят, а едва 14 на сто са против. Това става ясно от проучване на Института за модерна политика.
Само 17-19 на сто от анкетираните подкрепят проучването и добива на шистов газ, а против са 33-36%. По-разделено изглежда общественото мнение за строителството на АЕЦ "Белене", макар че и там привържениците на проекта доминират над противниците - 37% към 27%, всеки пети е без мнение, а 17% се колебаят.
От Института за модерна политика са тествали и нагласите на хората спрямо източниците на заплахи за националната сигурност. "На фона на настъплението на радикалния ислям в Ирак, Сирия и други горещи точки по света и жестокостите към пленниците, които се разпространяват от видеопропагандата на джихадистите, не е учудващо, че респондентите възприемат страните, в които има радикален ислям, като водеща заплаха за националната сигурност на България - на такова мнение са 60% от анкетираните. На второ място като опасност се възприема заселването на множество емигранти от Третия свят - 43 на сто", сочи изследването.
Почти всеки четвърти вижда вътрешен източник на опасност за националната сигурност в българските мафиотски структури (23%). Данните от изследването показват, че опитите да са наслагва тезата за някаква "руска заплаха" за България и за наличието на някаква мнима "хибридна война" на Москва срещу София не намират сериозен отзвук сред обществеността. Едва 4% виждат в Русия опасност за националната сигурност.
Данните от изследването показват подчертана доминация на нагласите, че държавата трябва да се намесва активно в икономиката и да поема по-голяма отговорност за живота и съдбата на гражданите. 70 на сто от българите се обявяват за засилване на държавното участие в индустрията, което дава добра социална база за провеждане на политика на реиндустриализация, разбирана обаче като възстановяване на печеливши някога производства, а не на фалирали в годините на прехода държавни мастодонти, обясняват експертите. 82% са на мнение, че държавата трябва да поеме по-голяма отговорност за издръжката на хората, а 89% смятат, че държавата трябва да гарантира, че българите трябва да имат предимство пред чужденците, когато не стигат работни места.
На базата на тези данни от ИМП правят извод, че "в условията на "див" капитализъм, с какъвто се характеризира българското общество през последните 25 години, от който се облагодетелстват олигархията, определена прослойка политици и тяхната клиентела, растат очакванията на преобладаващото мнозинство от хората към държавата за постигане на повече социална справедливост".

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 168

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 161

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 175

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 145

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ