29 Март 2024петък03:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Социалните служби на САЩ плащали милиони на нацисти

Мащабно разследване на Асошиейтед прес разкрива грижата на американските власти към военнопрестъпници от Втората световна война

/ брой: 243

автор:Дума

visibility 678

Властите на САЩ плащали на нацистки престъпници милиони долари под формата на социални помощи, показва разследване на Асошиейтед прес. Десетки хора, заподозрени, че са нацистки военнопрестъпници и членове на СС, са получили милиони долари под формата на такива плащания, след като са били принудени да напуснат САЩ. Плащанията са били направени благодарение на законодателен пропуск, който давал на американското министерство на правосъдието правото да убеждава нацистите да напуснат страната. Ако те се съгласели да го направят или просто бягали, преди да бъдат депортирани, можело да запазят своите социални помощи. Много от тези хора са излъгали за нацисткото си минало, за да влязат в САЩ след Втората световна война и накрая са станали дори американски граждани.
От схемата са се възползвали бивши членове на СС, които са охранявали нацистките концентрационни лагери, в които са загинали милиони хора, предимно евреи. Възползвали се също член на СС, участвал в жестокото ликвидиране на варшавското гето в окупираната от нацистите Полша, при което загиват повече от 13 000 евреи; сътрудник на нацисти, организирал ареста и екзекуцията на хиляди евреи в Полша, германски учен и ракетен специалист, обвиняван, че е използвал труда на затворници и пленници, за да създаде ракетата Фау-2, използвана в бомбардировките срещу Лондон, и който по-късно е спечелил висшето отличие на НАСА, затова че е допринесъл и за стъпването на първия човек на Луната.
Асошиейтед прес разследват тези случаи повече от 2 години. Репортери на агенцията са интервюирали хора, запознати със схемата, и са анализирали данни, получени по силата на Закона за свободата на информацията и от други източници. Схемата е била прилагана от Службата за специални разследвания към министерството на правосъдието. От 1979 г. насам най-малко 38 от 66 предполагаеми нацисти са били отпратени от САЩ, но са запазили социалните си придобивки. Преди 15 години е имало опит да се приеме закон, който да премахне тази пролука в закона, но това така и не станало, отчасти заради противопоставяне от Службата за специални разследвания към министерството на правосъдието. Оттогава най-малко 10 предполагаеми нацисти са запазили социалните си облаги, след като са напуснали страната. От общо 66-те предполагаеми нацисти, живели в САЩ, най-малко четирима са живи и сега се намират в Европа, но продължават да са регистрирани в американската система за социална сигурност. Разследването на АП е показало, че към март 1999 г. 28 предполагаеми нацисти са получили общо 1,5 милиона долара социалното осигуряване на САЩ, след като са били принудени да напуснат страната.
АП посочва като пример случая с Якоб Денцингер, роден на територията на днешна Хърватия и бивш надзирател в нацистки концлагер. Той се озовава в САЩ, в град Акрън, щата Охайо, където открива компания за пластмаси, която процъфтява. През втората половина на 80-те години на миналия век изживява истинска американска мечта - скъпи коли, имение с излаз на езеро, инвестиции в петролната промишленост и в недвижими имоти. После се появяват "ловците на нацисти" и през 1989 г. американското правителство се подготвя да му отнеме американското гражданство. Малко преди това обаче Денцингер бяга и се връща в Германия. После се установява в град на брега на река Драва, където живее добре и получава от американското социално осигуряване около 1500 долара на месец. Денцингер днес е на 90 години. Смята се, че след Втората световна война в САЩ са пристигнали около 10 000 предполагаеми нацисти, които не са разкрили истината за тъмното си минало, допълва АП.


Якоб Дензингер, бивш нацистки пазач в лагерите на смъртта в Маутхаузен, Захзенхаузен и Аишвиц, живее комфортно в Източна Хърватия, радвайки се на социална осигуровка в размер на 1500 долара месечно

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ