19 Април 2024петък17:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Цветан Василев:

Подготвят разграбването на КТБ

На безценица ще бъдат купени "Петрол", хотелите "Сана Спейс", предприятието "Рубин Инвест" и стъкларският завод в Плевен, смята банкерът

/ брой: 243

автор:Дума

visibility 23

За мръсната игра на държавата под диктовката на частните интереси на ликвидаторите - действие (пред)последно. Под такова заглавие банкерът Цветан Василев публикува вчера на личния си сайт поредното си писмо.
В него той отново критикува действията на БНБ и твърди, че Централната банка няма желание да води сериозна дискусия за преструктурирането на КТБ.
"Жалките обяснения от страна на Централната банка, ръководена от г-н Искров, че EPIC не бил представлявал Оманския фонд като акционер в банката, представляват поредният елементарен и нескопосан претекст, под който реални преговори и действия по възстановяването на финансовата институция така и да не започнат (само преди няколко години БНБ не посмя публично да опровергае твърденията за непрозрачност на капитала на КТБ по повод участието на Оманския фонд в него чрез люксембургска компания)", припомня Василев, цитиран от news.bg.
"Очевидно за цялата общественост е, че БНБ започна да прибягва до абсурдни извинения, само и само да не изпълни законовите си задължения, а да продължи послушно със слугинажа в интерес на коалицията "ППП", активно обслужвана от определени неправителствени организации. Едва ли у някого е останало и капка съмнение, че за изпълнението на целта по съсипването на финансовата институция е впрегнат целият наличен ресурс - от следствието и прокуратурата, през квесторите - до одиторите", подозира банкерът.
По думите на Василев "по всичко личи, че ликвидаторите в лицето на тази коалиция, макар и с известно забавяне, са на път да доведат постановката си до нейния "закономерен" завършек, изразяващ се в подготвянето на почвата за ликвидацията на банката и така желаното разграбване на нейните апетитни активи. Последните, разбира се, ще бъдат скоростно разпределени на "правилните" инвеститори, и то - на завидно добри цени."
Според Цветан Василев мрачният сценарий ще се осъществи с помощта на "подготвителни действия", каквото е продажбата на кредитния портфейл на банката и разделянето му в 4 категории. Портфейлът има "своите надеждни обезпечения, изразяващи се включително и във възможността за осъществяване на допълнителен контрол върху някои от компаниите кредитополучатели", категоричен е банкерът.
Именно това разделение на кредитния портфейл на КТБ ще допринесе за покупката на безценица на някои компании, смята още Цветан Василев.
В първата група от разделените активи на банката попада компанията "Петрол", която по думите му се оценява на 400 млн. евро. Три от четирите компании, собственици на "Петрол" обаче, попадат в третата група, което "навежда на мисълта, че се цели "Петрол" да бъде продаден в крайна сметка на цена до 130 млн. евро на "подходящите" купувачи", смята Василев и допълва, че "налице са оферти за покупката на същата тази група за над 300 млн. евро, т.е. загубата за банката, респективно за всички нейни кредитори и клиенти, ще е в размер на над 200 млн. евро, ако бъде приложен замисленият от ликвидаторите сценарий."
Във втората група от портфейла попадат хотелите "Сана Спейс", чиято стойност била 25 млн. евро и за тях отново имало купувачи. "Равносметката показва загуба от още 19 млн. евро, и то при положение, че кредитът на групата бъде продаден по номинал, което само по себе си е съмнително да се случи", прогнозира банкерът.
В същата група е и кредитът на "Рубин Инвест", като предприятието имало продукция и вземания за поне 15 млн.евро.
"Стъкларският завод в Плевен е с производствен капацитет около 100 хил. тона годишно и струва поне 50 млн. евро. Независимо от това има огромен риск същият да бъде пласиран практически безплатно", заявява още той и допуска, че е възможно предишният собственик да си получи обратно предприятието в замяна на свидетелски показания срещу Василев, а освен това този модел ще бъде "гарниран със заплахи и притискане на още хора, които да свидетелстват" срещу него, за да може да бъде публично опозорен.
Той отбелязва, че само за последните три години чрез едноличната му фирма "Бромак" ЕООД е инвестирал в капитала на банката един път 40 и още веднъж 30 млн. евро.
Цветан Василев завършва обръщението си с изразена готовност да продължава да прави всичко по силите си за възстановяването и оздравяването на КТБ. Той допълва, че капитализацията на финансовата институция ще се осъществи основно на акционерно ниво чрез "Бромак", но без негово участие.
Василев предупреждава ръководството на БНБ, че "пътят, по който водят КТБ, ще има изключително тежки последствия за цялата система, а в резултат - и за тях самите" и призовава хората, които взимат решения за съдбата на банката, да проявят разум и отговорност.
К"азусът "КТБ" ще влезе в учебниците и ако те обслужат личните интереси на поръчителите на този варварски спектакъл, имената им ще се наредят в позорния списък на хората с власт, довели държавата до икономическа и финансова катастрофа", предупреждава Василев.

 

Шефката на Банка ДСК напуска ръководството на БСК заради Искров

Шефът на Банка ДСК Виолина Маринова ще подаде оставката си като член на УС на Българската стопанска камара. Това се казва в съобщение на банката до медиите.
Причината е несъгласието на изпълнителния директор на банката с анонсираното миналата седмица искане на синдикатите и сдруженията на работодателите за оставката на УС на БНБ и на управителя Иван Искров. Една от организациите, подписали искането, е именно БСК.
В петък бизнесът и синдикатите демонстрираха публично загубата на доверие към БНБ, като заявиха, че след конституирането на 43-то Народно събрание ще се обърнат незабавно към него с искане Искров и УС да бъдат отстранени от длъжност.
В мотивите си за напускането на управата на БСК Маринова посочва, че не приема искането на синдикатите и бизнеса, тъй като то "би довело до дестабилизация на банковата система и допълнително усложняване на нелеката обстановка в страната".

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 304

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 274

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 296

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ