24 Април 2024сряда20:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Под пагона на властта

Докога случайни хора, легитимирани като представители на държавата, ще сриват авторитета й и ще ни унизяват

/ брой: 243

автор:Дума

visibility 728

Грозен случай на полицейски произвол и действия на униформен служител отвъд рамките на закона ни "бръкнаха в здравето". Доста повече от заканата на служебния министър Йордан Бакалов да вкара в час подопечните си. Поводът за новата яростна атака срещу МВР и неговите служители в социалните мрежи и медиите станаха неправомерните действия на полицайка, която при рутинна проверка заради убийство в София си е позволила да надвиши правата си, събличайки студентка на улицата и ровейки под бельото й. Грозната и унизителна случка се разиграла пред очите на куп полицаи, които се смеели на случващото се. Минаващи хора спирали и снимали с мобилни телефони. За да публикуват след това в интернет грозни сцени. Сеирджийска инфантилност.

Позорно - за полицията

но и за обществото, родило такива потресаващи воайори.
Прокуратурата вече се е самосезирала за случилото се. Ако всичко, което потърпевшата Борислава Латинова казва, се потвърди, ще последва наказателна и дисциплинарна отговорност за виновната полицайка. Рутинната процедура в подобни случай е дисциплинарно уволнение. Понякога дисципът се разминава, а виновникът бива "скатан" на тихо местенце, докато случилото се забрави.
Докога ще продължава тази практика? На провинилата се полицайка този път не трябва да й се размине просто с уволнение. Според закона подобни действия, които са в правомощията на органите на реда, трябва да се извършват по начин, който максимално да щади честта и достойнството на човека.

Практиката "Падни на колене"

която предизвика негодувание в обществото, не може да продължава. Европейският съд по правата на човека осъди България заради ареста на бившия военен министър Николай Цонев. По време на задържането му на 1 април 2010 г. прокурорът Роман Василев крещеше "На колене!" и "Тъй като си абсолютен престъпник, като всеки един престъпник, долу на земята!" Запис от ареста бе гордо публикуван от пресцентъра на МВР. Навикът на Цветан Цветанов и сие да пускат видеа със зрелищните си акции, често завършващи с грандиозен неуспех в съда, доведоха до това ведомството да бъде кръстено "МВР Пикчърс". Урокът на съда в Страсбург май няма да е последен! Защо обаче българската държава трябва да плаща заради своеволията, арогантността и некадърността на отделни държавни служители. Докога?
Докога под пагона на властта ще се крият недостойни за честта му хора? Докога отговорността ще продължава да е колективна, а не персонална? Докога за малоумието на единици ще плаща държавата, респективно всички ние като данъкоплатци?
Не за първи път ще зададем въпроса кой, как и по какви критерии избра и назначи въпросната дама за представител на закона и реда? Кой й даде властта и отговорността да ни пази и защитава? Знам, ще последват отговори, че има процедура, ред, правила, критерии. Че периодично се правят атестации и проверки. Че

сред бялото винаги има и черно

Сигурно е така. Но подобни обяснения отдавна не впечатляват и не казват истината. А тя сочи, че в годините на прехода МВР системно и последователно бе мачкано, разбивано, ликвидирано късче по късче, обезценявано, употребявано в зависимост от лични, икономически, партийни и политически цели. В резултат на това от системата си тръгнаха или бяха уволнени стотици кадърни професионалисти. На тяхно място бяха назначени достатъчно "случайни" хора - с недотам изчистени морални качества, с неясна биография, с подозрителни обвързаности. Девалвацията на полицейската професия стана системна, а авторитетът на институцията, респективно на държавата, бе сриван тенденциозно. Полицията бе превръщана в силова бригада, чистеща терена за конкуренцията, в орган, който малтретираше и всяваше респект. Може би и полицайката, извършила рутинна проверка на студентка, събличайки я едва ли не гола и опипвайки я по интимните части, е "респектирала контингента".

*    *    *

Сега за 20-годишната Борислава и за всички участници в казуса предстои битка за истината. Дума срещу дума. Колеги зад колеги. Пострадали зад пострадали. Също като при инцидента с малката Ана-Мария - 13-годишното момиче, болно от аутизъм, за което родителите му сигнализираха, че е било сексуално малтретирано в столичното Помощно училище "Проф. Димитър Кацаров".
Сигурно пак няма да има виновен. Защото смятаме, че случилото се е нормално. Демократично, по американски. Защото и Борислава, както всички нас, не е знаела как да реагира, какво да направи, от кого да потърси помощ. Просто е застинала пред една жена с униформа, на която държавата е дала пагон и власт, за да издевателства над нея в среднощна София.
Само нека всички "засегнати" страни, както и делящите банички с полицайката нейни колеги, да се поставят на мястото на Борислава и родителите й. Дали ще се усмихват и ще снимат, ако потърпевша е тяхната дъщеря или сестра?
В такава държава ли живеем? В която някой бърка с голи ръце където си иска и постъпва с нас както си иска? Без да дава обяснение. А други наблюдават отстрани и се смеят на унижението.
Никога няма да бъдем щастливи и доволни, ако продължаваме да робуваме на подобно мислене. Никога...

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ