29 Март 2024петък08:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Отворената рана Андрей Луканов

/ брой: 227

автор:Георги Пирински

visibility 3812

    На 2 октомври 1996 г. животът на Андрей Луканов брутално бе прекъснат с изстрелите в гръб на прага на дома му от ръката на жалък наемник. Дълбоката рана, нанесена тогава, преди 18 години, остава отворена и днес.
    Преди всичко в живота на неговото семейство, на съпругата, сина и дъщерята, чието ежедневие неизбежно е белязано от трагичната загуба на своя съпруг и баща. Болката от тази загуба продължават да изпитват и много негови роднини и близки, за които той бе и остава личност, открояваща се с мощния си интелект и необикновени човешки качества.
    Но отворената с убийството му рана нанесе тежки поражения на тъканта и на обществото, и на партията, на която остана верен. В живота на обществото ни бе инжектирана огромна доза омраза и охулване на Андрей Луканов като едва ли не "организатора и вдъхновителя" на криминалния преход, като човек, белязан от всевъзможните пороци, плод на болно въображение. В партията се разви и настани тезата за "преврата на 10-и" и за предателството на свързаните с него ръководни дейци.
    Днес БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ на предстоящите избори сме длъжни да докажем правото си на достойно участие в търсенето на верните решения за настоящето и бъдещето на страната - право по силата на доверието, което ни гласуват стотици хиляди български граждани. Защото след изборите на 5-и т.м. отново всички ще се изправим пред изключителните предизвикателства на неработещата реална икономика, разклатения банков сектор, липсата на привлекателна работа с доходи за нормален живот и т.н.
    Но едновременно с това ще възникне с нова острота предизвикателството да осмислим процесите от последните 25 години. И на всяка от знаковите дати от този период неизбежно ще изниква фигурата на Андрей Луканов.
    В редица среди се формира нагласата погледът към миналото да се подчини на едностранен прочит, силно повлиян от нагласите на антикомунизма. По-достойното бъдеще на днешните и утрешните поколения изискват далеч по-друг, трезв и балансиран подход както към станалото през последния четвърт век, така и към предходните 45 години, а и към реалностите отпреди 9 септември 1944 г.
    Сигурен знак за това дали сме осъзнали това ключово изискване ще бъде и отношението към Андрей Луканов. Трябва да е ясно, че откритата с подлото му убийство рана може да започне да се затваря само ако вземе връх грижата за здравето на обществото (впрочем грижа, съдържаща се в народната мъдрост за отишлите си от този свят или добро, или покой). Само ако мъдростта надделее над злобата на деня, без което ще се завъртим в порочния кръг на низки страсти и разрушителни противоборства - с вече до болка познатите "резултати".
    БСП днес е длъжна да стане убеден носител именно на такава мъдрост. За да докаже, че може достойно да защити столетната си история, за да докаже правотата на алтернативата, която предлага на страната днес, за да има самочувствието на носител на по-доброто бъдеще за България. Това доказателство минава през възстановяване на достойното място на Андрей Луканов в летописа на партията и на страната. Дано се окажем на нивото на тази повеля!

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ