20 Април 2024събота16:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Театър "Весел" очарова публиката на Суботица

"Принцесата и граховото зърно" на българските кукленици бе сред избраните 15 сред 230 спектакъла от 44 държави

/ брой: 226

автор:Дума

visibility 17

Великотърновският куклен театър "Весел" се завърна от най-северната точка на съседна Сърбия. Суботица, град в автономна област Войводина на границата с Унгария, е с богато културно наследство, невероятна архитектура, мултикултурен дух и европейски чар. Сред разкошните здания в стил модерн, необарок и класицизъм, динамичният културен живот включва множество фестивали, концерти и изложби, разказват артистите.
Международният фестивал на детските театри в Суботица внимателно проектира основните си програмни концепции и принципи вече 30 години. Той е един от най-известните европейски и световни театрални форуми с водеща позиция в западния регион на Балканите. Фестивалът, организиран от Отворен университет - Суботица, успява да обозре, да разпознае и да представи на своята публика високите постижения на съвременната театрална естетика.
Последното издание на форума успява да подбере 15 от общо 230 спектакъла от 44 държави, заявени за участие. Богата съпътстваща програма оформя цялостната визия на фестивала. Великолепната изложба "100 години словенско куклено изкуство" представя върхови постижения на водещите сценографи на Словения. Фестивалният комитет организира и богата филмова програма, промоции на книги на театралните специалисти Борис Голдовски, Марек Вашкел, Едвард Майарон и Зоран Джерич, креативни уъркшопове.
Световноизвестни театри от Япония, Индия, Полша, Естония, Грузия, Унгария, Черна Гора, Румъния, Русия, Сърбия, Словения и Украйна представят своите спектакли на сцените на Театъра за деца - Суботица, Националния театър Ц сцена Ядран, и унгарския Dezso Kosztolanyi театър.
Селекционерът на фестивала Слободан Маркович включва в официалната селекция и куклен театър "Весел" със спектакъла "Принцесата и граховото зърно" по Андерсен. Драматизацията и постановката са на Тодор Вълов - режисьорът, с чиито постановки театър "Весел" има участия в над 30 национални и международни фестивала в цяла Европа и отвъд. Публиката бе очарована и от сценографията, и куклите на Емелияна Тотева, както и от оригиналната музика на Елена Методиева, научи ДУМА от Веселин Василев.
Актьорите на театър "Весел" Елка Баланова и Веселин Василев получиха овациите не само на детската публика, а и на своите колеги. Спектакълът "Принцесата и граховото зърно" бе поканен за участия във фестивали в Грузия, отново в Румъния и Черна гора. След десетина дни трупата подготвя своето поредно участие в световен театрален форум. Търновските актьори ще отпътуват за далечен Тайланд, в столицата Банкок, където си дават среща театри от Азия, Европа, Америка, Африка и Австралия.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ