25 Април 2024четвъртък04:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мнение

В навечерието на вота

Да вярваме ли вече само в щъркели, с които обаче не идват, а отлитат децата ни, прокудени от родината

/ брой: 226

visibility 70

Олга Маркова

"Летим" по магистрала "Тракия" от Аркутино за София. Небето е навъсено. Цари подозрителен мрак... Като пред избори. От двете страни на пътя се шири пустош. Питите на живописните някога слънчогледи, изсъхнали преди да пораснат, са свели тъжно чела към земята. Безкрайни изгорели треви; тук-таме храсти. Няма и помен от човешки труд над земята. Като пред избори.
Реколта не се "задава". Остана само някогашният спомен. Но пък магистралата изобилства с рекламни билбордове, които "най-демократично" ни внушават за кого да гласуваме, а не да се разсейваме по липсващия "урожай". Той ще продължи да си липсва. Като пред избори.
Тази пустош наоколо не предвещава нищо добро за зимата. Рядко се мяркат стада: при това - недохранени. Непрестанно ни осведомяват за нови болести по добитъка. Вече ни предупредиха за застрашително поскъпване на тока и парното. Отново зее проблемът "оцеляване"... Като пред избори.
Грижата за гласоподавателите се удавя в предизборната агитация. Тях вече не ги споменават дори и като "материал".
За да бъде в унисон с цялата тази тягостна атмосфера, плисна и поредният нежелан дъжд: вероятно за да охлади и последните надежди. Като пред избори. Остава ни да вярваме само в щъркели, с които обаче не идват, а отлитат децата ни, прокудени от родината. Отлитат не от авантюризъм, а по принуда - да търсят работа и реализация на чужда земя. Хайтовата тема за важността на корените вече е потънала в забвение... Като пред избори.
Кой унищожи държавата?! Медиите от време на време флиртуват с този въпрос, без да се вземат на сериозно. И се впускат в риторика, която прераства във взаимни обвинения. Следващият въпрос без отговор е защо другите екскомунистически страни не са на нашето "дередже". Може би защото водачите на техните партии не преговарят самоволно с комшии като Ердоган по лична инициатива, зад гърба на народа. И все - в името на народа! Като пред избори.
На бензиностанция "Шел" край Сливен случайността ме среща с любимия на брат ми съученик Богдан (от известната в столицата Втора мъжка гимназия), добил световна слава като лекар с откриването на медикамента "Респивакс". Краткият разговор с него - ясен, аналитичен и безпристрастен, отново ме насочи към въпроса: при наличието на такива широко скроени личности в сферата и на науката, и на изкуството, как не се яви една подобна в политиката? Личност, която да не спекулира с понятия като "България", "родина", "патриотизъм", "народ"; да не мисли само за личните си облаги, а да търси реални пътища за спасяване на своята нация. Личност, в която да повярваме и да не ни разочарова. Личност, за която народните интереси не се свеждат до мечтата за Солунската митница. Не ми се ще да вярвам, че Бай Ганьо е вечен и недосегаем, дори когато вече години наред сме част от голямото Европейско семейство.
Така че най-абсурден се оказва често срещаният апел: "Гласувай за личност"!... Като пред избори.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ