26 Април 2024петък21:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Борислав Борисов:

В столицата контрастират лъскави витрини на фона на гетата в периферията

София не се нуждае от рушене, а от опазване и съграждане, казва общинският съветник, кандидат за депутат от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в 25-и МИР

/ брой: 226

автор:Милена Николова

visibility 134

Борислав Борисов е роден на 28.04.1955 г. в София. Завършил е Университета по архитектура и строителство във Ваймар, Германия. Кореняк столичанин, израснал в столичния квартал "Захарна фабрика", живее в "Овча купел" и е общински съветник от БСП в СОС. Доцент, д-р по архитектура, женен, с две дъщери. В момента е и кандидат за депутат от листата на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в 25 МИР.


"Именно сега е най-правилно да се твърди, че социалната лява политика е тази, която може да облекчи положението на обикновения български гражданин"


- Как виждате състоянието на София и с право ли отпадна тя от надпреварата за Европейска столица за 2019 г.? 
- Като архитект аз съзирам красотата на нашия град, изграждана още от древността на римска Сердика, след Освобождението и обявяването й за столица и до наши дни, когато творят съвременните ни талантливи архитекти, инженери и строители на днешна София. Това ме прави обаче още по-чувствителен и взискателен. Потенциалните възможности за развитие на столицата ни са много по-големи от това, което се получава. Достатъчно е да посоча, че минералните извори, които са една от причините да възникне София точно на това място, днес не могат да се използват пълноценно за здравето на гражданите. Те са напълно забравени от общинската управа, освен че се бутилират водите им с търговска цел. Баните в Княжево, Овча купел, Горна баня и Банкя почти са рухнали. Покривите им, ако не са паднали, са обрасли с дървета. Грозна, но поучителна гледка. И нашият съгражданин си мълчи и чака да се случи чудо и някой да се загрижи за тези паметници на културата, които са и емблематични сгради на София. Да споменавам ли за благоустройството, особено в крайните или "непрестижните" квартали? Има улици с лунен релеф, характерен за Средновековието.
- Член сте на комисията за новия облик на града, мнозина столичани се възмутиха от избора на проектите, как ще се развива според вас София?
-  Като член на журито застъпих професионална позиция. За съжаление, програмата на конкурса не беше оптимално подготвена и повлия негативно на участниците и на техните резултати. Стигна се до причудливи проекти за премахване на характерния облик на пространствата на жълтите павета, до засилване, а не намаляване на автомобилния трафик и транзита през центъра, до "повдигане" на площад "Александър Първи" с два метра и до много други невероятни, но и неприемливи идеи. Надявам се при повторното журиране, което предстои, резултатът да е по-добър.
- От ГЕРБ настояват за саниране на всички панелни блокове, това ли е най-големият инфраструктурен проблем в столицата?
- Аз съм автор на проекта, по който е реализиран жилищният комплекс "Левски-Г", и съм предлагал на столичния кмет още преди 15 години, заедно с други колеги архитекти и инженери, цялостна стратегия с програма за реализация за обновяването на жилищните комплекси. Санирането е отдавнашна идея, която се реализира в някои европейски страни преди десетилетия. То безспорно е един от проблемите, на които ГЕРБ не обърна внимание и не го реши, а да не забравяме, че именно ГЕРБ вече осем години управлява Столичната община и още нищо забележимо не се е случило в това отношение. Ако наистина са настоявали, то отдавна можеше да има някакъв напредък. В предизборни времена на обещания, на призиви и на плакати сме се нагледали и наслушали. Неслучайно песимизмът е завладял съзнанието на нашите съграждани, те не вярват на партийни послания и платформи.
- Кога София ще придобие европейски облик не само в централните си части, но и в другите? Все още има райони без канализация.
- Наистина диспропорциите в развитието на нашата столица са големи. Контрастират лъскави витрини на фона на гетата в периферията. Дори и в центъра или близо до него се виждат неблагоустроени обществени и частни пространства. Като че ли много наши съграждани се умориха да протестират и станаха безчувствени към неудобствата, грозотията и хаоса. Или се примириха с неуредиците, неравенството и несправедливостта. Ако разгледаме дори най-представителните улици и площади, ще открием, че те са превърнати в паркинги и кръстовища, ще забележим, че голяма част от уличното озеленяване е премахнато и неподдържано, че настилките са в лошо състояние, че липсва художественото оформление, характерно за европейските столици. Не се търси ефективно решение на нарастващите проблеми с паркирането в центъра чрез изграждане на нови паркинги и гаражи, за което има изготвени проекти още от преди много години. Удобно се създаде система за таксуване на гражданите, като се използват и усвояват съществуващите обществени настилки по тротоари и улици, без нови инвестиции, и инкасиране на приходите в транспортна фирма, а не в бюджета на Столичната община. ГЕРБ предлагат нова Наредба за платено паркиране, която включва създаването на допълнителна жълта зона върху територията на цялата община, включително и в периферията, и се очаква след изборите тя да бъде приета от общинския съвет. За канализацията се изписаха тонове хартия, изговориха се хиляди обещания, но единствено БСП защити правата на гражданите срещу неизгодната концесия със "Софийска вода". Предложеният референдум не се прие и се осуети от управляващите в Столичната община, а цените на водата се покачват постоянно, без това да води до решаване на проблемите във ВиК системата на София.
- Чака се драматичната развръзка и по още един знаков за столицата проект - Паметника "13 века България" на НДК, разрушаването ли е най-доброто решение за столичани?
- Член съм на журито за конкурса. Настоявах в общинския съвет конкурсната програма да се съгласува с творческите съюзи на архитектите и художниците и да се уважат авторските права на проф. Старчев, но това не се случи. София не се нуждае от рушене, а от опазване, обновяване и съграждане. Иска ми се дискусията за този паметник да не се партизира и да води към съгласие и обществен консенсус. Това е възможно, ако на преден план се заложи на националната идея, която би трябвало да ни обединява, и на професионалния архитектурно-художествен подход.
- Вие сте кандидат за депутат от столичната листа на БСП, как според вас левицата отива на изборите, загуби ли от участието си в управлението в последната година?
- Винаги участието в управлението през тежки времена носи и негативи. Сега БСП в лицето на доказалия се политик Михаил Миков има нов лидер, той е водач на листата, в която съм кандидат за депутат, и е изпълнен с енергия и увереност за положително развитие. Столичната организация на БСП излъчи редица личности от своите редици, предложени по места от съответните райони, с богат професионален опит, с достойно присъствие в политическия живот на страната, с безупречна репутация и с много идеи за промяна на статуквото. Ако веднага не последват очакваните резултати, то в близко бъдеще непременно ще станем свидетели на превръщането на БСП отново в първа политическа сила, която с енергията, знанията и уменията на цялата ни нация ще изведе страната на достойно място сред народите на обединена Европа.
- Ако станете депутат, как ще работите за хората, които ви подкрепят?
- Ще работя предимно в сферата, в която съм специалист и съм познат в професионалните среди. Това е архитектурата, градоустройството, ландшафтното и териториалното устройство, регионалната политика, местното самоуправление, планирането, инвестиционното проектиране и строителството. През изминалата година по инициатива на Камарата на архитектите, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и Камарата на строителите в България работих по подготовката на цялостна законодателна реформа в инвестиционния процес. Бяха подготвени и публикувани във вестник "Строител" за широко професионално и обществено обсъждане три проектозакона като Законът за териториално устройство и регионално развитие, Законът за градоустройството и Закон за строителството. Предвижданите постановки в новите законопроекти радикално облекчават инвестиционния режим и създават предпоставки за подобряване на инвестиционната среда в България, което би се отразило благоприятно на живота на повечето наши сънародници. Всички, които ме подкрепят, ще могат да разчитат на мен и в бъдеще за реализиране на нашата кауза в интерес на цялото общество. Неотдавна дадох конкретни предложения за промяна на Закона за местно самоуправление и местна администрация, така че да се върне положението, при което се избираха пряко районните съвети, за да се доближи комуналната политика до реалните потребности на нашите съграждани там, където те живеят и работят. Тази инициатива заслужава популяризиране и отговорен обществен дебат, който съм готов да водя в защита на правата и интересите на съгражданите ми.
- Има ли място за леви идеи в бедната ни държава днес?
- Не само че има, но именно сега и тук е най-правилно да се твърди, че социалната лява политика е тази, която може да облекчи положението на обикновения български гражданин и да му даде надежда за по-добро бъдеще.  

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ