19 Април 2024петък21:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кюрдските сили атакуват джихадистите

Международната коалиция продължава с ударите по рафинерии, превзети от "Ислямска държава"

/ брой: 226

автор:Дума

visibility 9

Кюрдските войски започнаха офанзива срещу джихадистката групировка "Ислямска държава" на три фронта в северната част на Ирак, предаде АФП, позовавайки се на информация на офицери от кюрдските сили пешмерга. На едно от направленията на офанзивата кюрдите атакуваха позиции на радикалните ислямисти северно от най-големия град в Северен Ирак Мосул, разположен близо до границата със Сирия, и на юг от ключовия петролен център Киркук, както и срещу още един град край сирийската граница, уточняват източниците.
Според офицер, пожелал анонимност, пешмергите навлезли в град Рабиа, след като превзели други два града - Ал Саудия и Махмудия.
Кюрдските сили атакували и град Зумар на около 60 км от Мосул и близо до язовира Мосул. Атаките са били подкрепяни от въздушни удари, но пешмергите не уточняват източника на въздушната подкрепа.
Международната коалиция на Съединените щати, петте арабски държави и няколко западни страни нанесе рано във вторник сутринта въздушни удари в района на Кобане в момент, когато джихадистите били пред портите на сирийския кюрдски град на границата с Турция, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от АФП.
Ден по-рано "Ислямска държава" достигна на 5 км от Кобане. Центърът на града за първи път бе поразен от ракети.
Междувременно самолети на международната коалиция срещу джихидиската организация нанесоха поредните въздушни удари по рафинерии, превзети от екстремистите.
Операцията на САЩ срещу "Ислямска държава" до момента им струва 1 млрд. долара и има вероятност да достигне до 2,4-3,8 млрд. долара на година, ако със същата скорост продължат въздушните и наземни операции срещу групировката. Това става ясно от анализ на Centre for Strategic and Budgetary Assessments, предадоха световни агенции. Но при изпращане на войски и допълнителни въздушни удари, цената може да скочи до 13-22 млрд. долара годишно.
САЩ започнаха бомбардировките в Ирак на 8 август и ги разшириха до Сирия на 22 септември. Вчера стана ясно, че са извършени 290 въздушни удара в Ирак и Сирия, от които 265 са на САЩ. Американски самолети извършват около 60 разузнавателни полета всекидневно. 1600 войници са разположени в Ирак.
Ако операциите продължат в умерено ниво и се запази броят на наземните сили от около 2 хиляди, то тогава САЩ ще харчат в борбата срещу групировката между 200 и 300 милиона долара на месец. Но при увеличаване на действията и разполагане на 5 хиляди войници, на месец ще се харчат между 350 и 570 милиона долара. При сценарий от 25 хиляди войници и още повече бомбардировки, това ще струва 1,1-1,8 милиарда долара на месец.
В същото време "Ислямска държава" разпространи трети поред запис с похитения британски журналист Джон Кантли. На него бившият военен фотограф и кореспондент на вестниците "Сънди таймс, "Сън" и "Сънди телеграф" критикува действията на Запада за разрешаване на конфликта в Ирак. Преди седмица в друг видеозапис Кантли констатира, че родината го е изоставила.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ