19 Април 2024петък07:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Животинският свят на планетата изчезва

През последните 40 години дивите животни на Земята са станали два пъти по-малко

/ брой: 226

автор:Дума

visibility 20

Популацията на животните в дивата природа е намаляла наполовина през последните четири десетилетия, алармира Световният фонд за дивата природа (WWF). В същото време човечеството се е удвоило. Според природозащитната организация спадът потвърждава, че човекът консумира природното изобилие много по-бързо от възстановяването му.
Броят на гръбначните животни, представляващи голяма част от забележимите животни на Земята, е намалял с 52% през последните 40 години. Загубата на биоразнообразие е достигнала "критични нива", предупреждава WWF в свой доклад.
Някои популации на бозайници, птици, влечуги и земноводни са претърпели далеч по-големи загуби. Видовете в прясната вода например са намалели със 76% от 1974 г. насам (боклукът и производствените отпадъци в крайна сметка най-много вредят на реките и езерата). Тези цифри са получени като резултат от проучването на 10 380 популации на 3038 видове гръбначни.
Като причина за измирането на животните учените определят дейността на човека, преди всичко лова, бракониерството, изсичането на гори и настъплението срещу естествената среда на обитание на животните. Най-тежка е ситуацията в развиващите се страни - например в Латинска Америка за 40 години са изчезнали 84 процента от животните.
Намаляване на броя на животните обаче има по целия свят. През последните пет години, по данни на експертите, напълно са изчезнали над 840 вида животни. Невероятно бързо расте и пазарът на търговията с растения и животни. Всяка година заради слоновата кост бракониери в Африка убиват до 60 хиляди слона. А получените от продажбата на костта пари отиват за подпомагане на терористичните организации.
Според различни оценки, изчезването на животните сега се случва сто или дори хиляда пъти по-бързо от нормалния темп на еволюцията.
"Ние не се отчайваме, защото знаем защо губим животни - заради разрушаването на тяхната естествена среда на обитание. Ние знаем в какво е проблемът и имаме възможности да го решим. Необходима е политическа воля, за да подпишем глобално споразумение за климата и да се отнасяме по-внимателно към природните ресурси", цитира Лента.ру Майк Барет, директор на фонда за науката.
Световният фонд за дивата природа публикува доклада "Живата планета" на всеки две години. Преди две години същият доклад изчисли на 28% намаляването на популациите на животинските видове.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ