28 Март 2024четвъртък17:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Васил Щонов:

"Южен поток" е важен проект за България

При газова криза най-потърпевш ще е бизнесът, категоричен е служебният министър

/ брой: 220

автор:Дума

visibility 16

"Южен поток" е важен проект за България. Важните елементи там са два - единият е да се гарантират максималните възможни транзитни такси, а другият е този проект да стане в съответствие с европейските норми. Когато има това съответствие, проектът ще продължи". Това каза служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов вчера при откриването на форума "Природен газ - инфраструктура, пазари и услуги", предаде "Фокус". Интересът на България от "Южен поток" е чисто комерсиален, каза още Щонов. Това, върху което ние работим, е да можем да извлечем максималните ползи за страната, уточни той.
По думите му, гарантирането на газови доставки е изключително важно, тъй като сме почти изцяло зависими от доставката на газ по една тръба от един източник. Служебното правителство подкрепя всеки газопровод, каза Щонов и допълни, че основен приоритет е изграждането на интерконектори с Румъния, Гърция, Турция и Сърбия. "Връзката с Румъния се надяваме да се задейства в максимално кратък срок. Връзката с Турция е много важна и е планувана да бъде завършена до 2016 г.", посочи Щонов. 
Според него е трудно да се предвиди дали ще има газова криза, но има голяма вероятност това да се случи. "Това, което е важното, е ние да сме готови за тази криза. Следим активно процесите в момента в Украйна и отношенията между Русия, Украйна и европейската общност. Предприемаме активни мерки, за да се предпазим от евентуална газова криза. Ако спрат или дори намалеят доставките на газ, положението в България ще стане тежко. Това е така, защото в момента ние получаваме целия си газ от тази тръба, която идва от Русия през Украйна и Румъния", обясни Щонов. По думите му, имаме много малък местен добив, който е под 0,5 милиона кубически метра на ден, което, като се сравни със средното потребление през зимните месеци, е много малка част.
Щонов изтъкна, че топлоцентралите, и най-вече "Топлофикация София", защото тя е 80% от всички топлоцентрали в България, вече се подготвят за преминаване на мазут. 
При една по-дълга газова криза - от над 20-30 дни, ще има последствия за бизнеса, категоричен бе служебният министър. Първия месец, след като започне кризата, очакваме да се справим, на втория ще започне процес на ограничаване на индустриалните потребители, като естествено първо се ограничават тези, на които им е най-леко и имат прекъсваем цикъл на работа, обясни Щонов.
В газохранилището в Чирен продължава да се нагнетява газ, като към понеделник то е било запълнено на 80% или 440 млн. куб. м. Проблемът обаче не е в това колко е пълно хранилището, а че не може да се източи този газ достатъчно бързо, каза Щонов. По думите му по-голямата запълняемост на хранилището в момента ни застрахова само в случай, че евентуална газова криза продължи повече от 120 дни. Според оценките шансът от подобна криза е много нисък.


По-скъпият ток ще намали дефицита в НЕК с по-малко от 200 млн. лв.

Само 200 млн. лева от дупката в НЕК, която е 1 млрд. лева, ще бъдат компенсирани с увеличението на цената на тока с близо десет на сто, обясни още Васил Щонов. По думите му, в момента се работи по предоговаряне на договорите с американските централи в Маришкия басейн и възобновяемите източници.
Васил Щонов обясни, че отсраняваненто на Иван Генов като ръководител на АЕЦ "Козлодуй" се налага заради нуждата от "по-ефективно управление на централата". На въпрос дали НЕК се управлява по-добре от атомната електроцентрала, след като към момента ръководството му запазва поста си, Щонов отговори: "Разглеждаме дружествата едно по едно. Вие знаете, че НЕК е една разплащателна кутия. Купува електроенергия на една цена и я продава на цена с общо за годината 1 милиард лева по-ниска".
 

Брюксел склонен на отстъпки за "Южен поток"

Еврокомисията е готова да обсъди отстъпки за "Южен поток", но само в рамките на действащото енергийно законодателство. Това заяви вчера Марлен Холцнер, говорителка на еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер, предаде БГНЕС, като се позовава на информация на ИТАР-ТАСС.
Ако Русия "помоли за изключения за "Южен поток", но само в рамките на действащото законодателство, ние ще сме готови да разгледаме това", изтъкна говорителката. Под действащото законодателство се има предвид Третият енергиен пакет, който изисква производителят и доставчикът да не са една и съща компания.
Холцнер не изключи този въпрос да бъде повдигнат на предстоящата на 26 септември среща ЕС-Украйна-Русия за руския газ.

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ