26 Април 2024петък11:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Булгаргаз":

Няма индикации за газова криза

/ брой: 220

автор:Дума

visibility 13

Няма намаляване на количествата природен газ, няма намаляване на налягането, има нормално и ритмично доставяне на природен газ. Това заяви Александър Петров, началник управление "Лицензионна дейност и корпоративни отношения" в "Булгаргаз", предаде БГНЕС.
Няма индикации, че може да се стигне до газова криза. Официално не сме предупреждавани, заяви Петров. Той обясни, че доставка на синьо гориво от Гърция ще има само в случай на пълно преустановяване на доставките на природен газ от Руската федерация, тоест от страна на "Газпром Експорт". Преговори се водят с гръцката компания, те продължават и те ще бъдат финализирани, подчерта Петров.
От "Булгаргаз" ще търсят финансиране, за да закупят необходимите количества природен газ за донагнетяване в Чирен. Ще се търсят средства и възможности за финансиране и от страна на БЕХ, призна Петров.
Петров участва в заседанието на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) вчера, на което бе обсъдено искането на "Булгаргаз" за увеличаване на цената на природния газ от първи октомври с 1,59% до 611,23 лв./хм3 (без акциз и ДДС).
Работна група от експерти към държавния регулатор обаче излезе преди броени дни със становище, че повишение изобщо не е необходимо, и предложи запазване на цените такива, каквито са в момента.
Ако цената се запази без промяна, само от разликата между сегашната цена на долара и записаната при предложението на ДКЕВР за ценообразуване за следващото тримесечие загубата ще достигне 20 млн. лева, показват изчисленията на "Булгаргаз".
Ние се финансираме чрез просрочването на наши задължения на първо място към НАП, но имаме задължения и към "Булгартрансгаз", коментира Петров и обясни, че общественият доставчик дължи близо 20 милиона лева на НАП. От друга страна, текущите просрочени задължения на топлофикационните дружества в София, Плевен, Враца и Бургас към "Булгаргаз" възлизат на 87 млн. лева. "Не приемаме намаляването на транзитната такса от Румъния. Това договорно не съответства на поетите от нас задължения. Това ще доведе до намаляване на вноса с над 160 млн. куб. метра природен газ", каза още Петров. Окончателното решение за цената на природния газ за следващото тримесечие ще бъде взето на 26 септември.

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ