26 Април 2024петък15:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Проф. Румен Гечев:

Държавата трябва да помогне на младите хора да останат тук

Избирателите искат най-сетне политиците да седнат на една маса и да намерят заедно решения на най-неотложните проблеми, заявява водачът на листата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в 15-и МИР-Плевен

/ брой: 220

автор:Светлана Велева

visibility 874

Румен Гечев е роден на 4 октомври 1956 година в Червен бряг. През 1980 година завършва УНСС в София, където след това започва да преподава. Професор, доктор.
От 1995 до 1997 година е вицепремиер и министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов. Народен представител в 42-ро НС от Коалиция за България, където е и заместник-председател на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм.


"Не подкрепяме икономически санкции срещу Русия, тъй като това не отговаря на нашия национален интерес и вековни традиции"
"Позицията на БСП за изграждането на "Южен поток" и АЕЦ "Белене" е категорична"


- Г-н Гечев, вие водите избирателен район - Плевен, с какво са свързани основно проблемите на града, имате ли идея за тяхното решение и какви ще бъдат приоритетите ви за развитие на региона?
- Основният проблем е рухналата икономика. Без сериозни инвестиции и възраждане на промишлеността районът няма да излезе от икономическата депресия. За щастие три от големите национални проекти - ядрената централа в Белене, газопроводът "Южен поток" и продължението на автомагистрала "Хемус" са свързани с Плевенския край. Реализацията им може и трябва да раздвижи местната икономика. Трябва да се доразвие академичната среда, която има сериозни традиции, като например медицинският университет и свързаните с него специализирани клиники в Плевен или военновъздушното училище в  гр. Долна Митрополия. Има потенциал за организиране на изнесено обучение на икономически и юридически факултети. Сериозен потенциал има за развитие на туризма, особено като се има предвид изключителният исторически заряд на града, свързан с освобождението ни от османско иго и полагане на основите на съвременната българска държава.
- Какво ви казват избирателите?
- Избирателите искат най-сетне политиците да седнат на една маса и да намерят заедно решения на най-неотложните проблеми. Както в повечето региони на България, и тук икономиката буксува, безработицата е все още висока и много хора едвам свързват двата края. Недопустимо бързо расте обезлюдяването, особено на селата. Но въпреки това хората не са загубили надежда. В много от селата развиват успешно новосъздадени корпорации и дори са осигурили субсидии по европейските програми. Почти на всяка среща поставят въпроса за отношенията на ЕС и Русия и позицията, която България трябва да заеме по конфликта в Украйна. Практически БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е единствената партия, която изрично е поела ангажимент за неподкрепа на икономически санкции срещу Русия, тъй като това не отговаря на нашия национален интерес и вековни традиции. В Плевенския край, където са положени костите на десетки хиляди руски войници, дали живота си за свободата на отечеството ни, тази тема е особено чувствителна.
- Каква предизборна кампания водите? И какво е вашето предимство?
- Водим открита кампания. Минаха времената на неаргументираните обещания. Откровеното обсъждане на направеното, ненаправеното и на грешките, които направихме през последната година, се оказва точният подход за постигането на един добър диалог. Хората отправят конкретни бележки и препоръки, станали са по-взискателни към нас, искат точни и ясни отговори. Нашето предимство е, че избирателите оценяват направеното от БСП в областта на социалната политика и то в извънредно трудни политически условия и напълно деструктивната роля на нашите основни опоненти от ГЕРБ. Голям плюс за нас е и категоричната ни позиция за реализация на големите инвестиционни проекти. Газопроводът "Южен поток" минава през седем плевенски общини, Белене също е в нашия 15-и избирателен район.
Най-хубавото е че на срещите ни идват все повече млади хора. Те искат да останат тук, но държавата трябва да помогне за тяхното образование и особено за създаването на условия за работа. В нашата програма виждат конкретни стъпки за постепенно решаване на тези въпроси, особено чрез ангажиментите ни за реализация на инициативата на ЕС за реиндустриализация на икономиката.
В Плевен опонент ще ви бъде Румен Петков - водач на листата на АБВ в Плевен, готов ли сте за битка с него?
- Не водя лични битки. Ние се борим за доверието на хората, представяме конкретни политики и решения. Изграждаме демократично общество и съществуването на политическата конкуренция е задължително условие. Нашият основен опонент е партия ГЕРБ и ние правим всичко възможно да ги бием на изборите. АБВ са трудно забележими на местния терен, не виждаме някаква нова кауза при тях, освен опити за търсене на лични позиции в политиката. А пред членовете и симпатизантите на БСП такива номера не минават.
Какви проблеми очаквате на изборите? Смятате ли, че преференциалният вот ще заработи?
- Основният проблем е купуването на гласове, което е порочна, но утвърдила се практика на някои от нашите опоненти. Първо, това е грубо потъпкване на принципите на демокрацията. Второ, купуват се човешки души с крадени от нас, от данъкоплатците, пари, за да продължи краденето. Възмутен съм от цинизма на някои иначе сладкодумни в парламентарната зала политици, чиито емисари здраво шетат сега по села и паланки. Доста съм скептичен, че сегашното ръководство на МВР ще се справи с този тежък проблем. Що се касае до преференциалния вот, то трябва да изчакаме конкретните резултати от него. Чувам, че партии като ГЕРБ и ДПС са забранили преференциите, но това си е тяхна работа. Що се касае до БСП, надявам се възможността за преференциално гласуване да ни донесе повече избиратели.
- Защо хората трябва да гласуват за кандидатите на БСП?
- Защото БСП разполага с добри професионалисти, избрани по възможно най-демократичния начин. Водачите на листи се определиха от колективния орган на управление на партията, а целите листи след тайно гласуване. Коя друга партия следваше такава процедура? По същество листите им са редени на коляно от лидерите им. Вижте квалификациите и опита на кандидатите, сравнете ги и се убедете сами. Нашите кандидати работят за ясна кауза, затова и БСП не слиза от политическия терен повече от 120 години. Това не е могло да стане без постоянна обществена подкрепа. Хората знаят кой защитава техния интерес, особено в сегашната ситуация на сериозни предизвикателства.
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 235

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 216

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 193

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 217

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ