25 Април 2024четвъртък19:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

След Кръстовден

/ брой: 218

автор:Панчо Панчев

visibility 1249

Тези редове започнах да ги пиша на Кръстовден, след като рано сутринта слушах радио. От ефира подробно ми отправиха религиозно послание по повод християнския празник и това ме накара да се замисля. После реших да споделя мислите си с вестника, тоест с теб, любезни читателю. Не бих те занимавал с тази тема, ако, освен по националните радио и телевизия, по много от другите средства за масова информация не бях слушал и гледал доста често предавания, посветени на Исус Христос, предназначени за вярващите и чудесата около него. По тази логика би трябвало да има и редовни предавания за други групи хора, някои от които ми е неудобно да споменавам, макар на тях да не им е неудобно да манифестират своята природна изопаченост.
Лично аз имам демократични разбирания и не съм против това всеки човек да изповядва каквито иска политически пристрастия и религиозни убеждения. Моите демократични разбирания обаче не са чак толкова широки, че да не се чудя на прекалено наивните християнски фокуси, описани в църковните книги. Никак не ми се връзват съвременната цивилизация и главоломните постижения на науката и техниката с възкресението и очакваното ни благоденствие там горе в Рая, ако сме праведни, разбира се, където е много по-хубаво, отколкото при построения комунизъм.
Написах думата "комунизъм", та се сетих, че в годините, когато усилено го изграждахме, също не особено логично се налагаше някаква деликатна, или не чак толкова, забрана на религиозните вярвания. Те се смятаха за ерес от нашите правоверни социалистически идеи... Работа на науката е да изтъкне будещите усмивка чудеса, които са описани в църковните книги и вярващите ги очакват пак да стават, стига ние да сме праведни и да вярваме в Исус Христос и в притчите около него. 
Хубаво нещо е чудото. Природата, а не някой набеден чудотворец, ни предлага много чудеса. Повечето от тях обаче са обясними, било от физиката, било от някоя друга наука. Но дори да си останат загадка за човека, това не значи, че трябва да ги приписваме на всевишния, както го наричат вярващите. Между любимите ми чудеса например е небесната дъга или редуването на сезоните, на деня и нощта... За неуките те са истински чудеса, а науката ги обяснява много лесно и убедително. Дори вулканите и земетресенията не са божии наказания, а нормални природни явления. Но иди убеждавай моите покойни баби и прабаби, че те не са господни предупреждения, които ни карат да живеем по-праведно.
Няма спор, че християнската вяра е допринесла много за съхраняването на българщината по време на турското робство. Тя е влязла и в бита ни и аз нямаше да бъда прав, ако възразявах срещу честването на големите празници от християнския календар като Коледа, Великден и много други. Дори ми е трудно да си представя българското семейство без тях. Но повечето от тях са загубили религиозния си смисъл. Те са част от живота ни.
Видях по телевизията в репортаж от местността Кръстова гора и една жена, която споделяше как била излекувана от тежка болест благодарение на вярата си. И с чувство на неудобство от своя атеизъм си спомних за бялата лястовица в блестящия разказ на Йордан Йовков, където Моканина, този изключителен литературен образ, събрал всичката мъка на бедния и отруден българин, кара колата с болното си чедо, по жицата, по жицата - за да видят това несъществуващо лечебно чудо...
И си мисля - не сме ли всички ние потомци на Моканина, докарани до неговото тъжно дередже, до неговото пословично отчаяние, след като толкова много наши сънародници са готови да гласуват за хора, доказали своята политическа несъстоятелност. Чудя се с ум ли, с дела ли, или с магьоснически чар и хубост Б.Б., Цв.Цв., Ц.Ц. и така нататък спечелиха симпатиите и доверието на толкова български граждани?
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ