19 Април 2024петък06:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Миньорите в Бургас прекратиха стачката си

Двама от протестиращите в "Черно море" бяха извадени от рудника в тежко здравословно състояние

/ брой: 218

автор:Дума

visibility 553

Стачкувалите близо два дни миньори на  300 метра под земята миньори от мини "Черно море - Бургас" прекратиха стачаката си вчера. Това стана, след като им бяха преведени заплатите. Под бурните овации и викове "Юнаци!" на колегите им, миньорите бяха посрешнати пред входа за галериите.


По-рано вчера Националната електрическа компания преведе на ТЕЦ "Сливен" 500 хил.лв. Така топлофикацията се издължи на мини "Черно море - Бургас".


Преди да се стигне до развръзката пернишките миньори блокираха около обяд главния път Е-79 край Драгичево с искания за редовно разплащане на държавата към ТЕЦ-овете и мините, според които необоснованото включване на нови ВЕИ-мощности е виновно да не получават заплатите си


До добрата развръзка обаче се стигна трудно, защото малко преди успешния край от Министерството на икономиката и енергетиката обявиха, че нямат много инструменти с които да  помогнат да бъдат платени заплатите на миньорите от "Черно море". От МИЕ дори написаха специално писмо по този повод.


"Отговорността за финансовото и оперативното управление на "Топлофикация-Сливен" и мина "Черно море-Бургас", както и за изплащането на заплати, се носи изцяло от ръководството на тези компании. НЕК не може да предоставя средства директно за заплати на служители на трета фирма. НЕК ще продължи да третира всички свои контрагенти равнопоставено като се разплаща пропорционално на база постъпили средства, допълват още от МИЕ", пишеше в съобщението, разпространено от ведомството на министър Васил Щонов. В документа се обясняваше, че НЕК вече е изплатила на "Топлофикация-Сливен" 2,5 пъти повече от необходимите средства за заплати на миньорите от мина "Черно море-Бургас".


Малко преди развръзката обаме двама от протестиращите на 300 метра под земята 61 миньори бяха изведени от рудника "Черно море" край Бургас в тежко състояние. Те останаха в мината повече от 30 часа.


"Единият е със сърдечен проблем, а другият е направил хипертонична криза. И двамата са били в прединфарктно състояние", съобщи началникът на спасителната служба в мината Петър Неделчев. Протестиращите са се събрали на тясно, влажно и запрашено място и всеки следващ час крие риск не само за здравето, а за живота им, обясни Неделчев. По думите му на всеки 8 часа се следи състоянието на хората в рудника.


Причината да се стигне до ефективни стачни действия в мина "Черно море" е забавяне на изплащането на 5 млн. лв. от НЕК на ТЕЦ-Сливен за изкупуването на ток. В резултат на това електроцентралата не може да се издължи на мината.


Миньорите предупредиха за ефективни стачни действия още на 10 септември. През последните дни обаче поведението на миньорите е спонтанно, тъй като няма реакция от институциите.


Омбудсманът на Бургас Таньо Атанасов също призова с отворено писмо държавните институции да намерят бързо решение на проблема със заплатите на стачкуващите. "Продължителното неизплащане на заплатите на бургаските миньори е грубо и недопустимо нарушаване на гражданските права, трудовото законодателство на страната и международните норми. Нарушаването на основните човешки права - правото на труд и достойно заплащане, е грубо погазване на демократичните норми и ценности и унижава човешкото достойнство", казва Атанасов.




Колеги на рудничарите ги подкрепиха



Напрежението в мина "Черно море" е много голямо, обявиха от миньорския синдикат. Колегите на протестиращите със семействата си заплашиха с повторна блокада на пътя Бургас-Слънчев бряг.


Към протестиращите от "Черно море" се присъединиха и миноьрите от въгледобив "Бобов дол". Те ще останат под земята час след приключването на работния ден, съобщиха от структурата на КТ "Подкрепа" в Бобов дол в писмо до служебния министър Васил Щонов.


Миньорите от "Открит въгледоби" - Перник и служители от "Топлофикация Перник" блокираха пътя Перник-София в знак на солидарност с колегите си от мина "Черно Море" - Бургас.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ