19 Април 2024петък16:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Смениха шефа на АЕЦ "Козлодуй"

За последните 10 години директорите на централата са сменяни 8 пъти

/ брой: 218

автор:Дума

visibility 60

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов е освободен от длъжност с решение на Българския енергиен холдинг (БЕХ) късно вечерта в четвъртък. Освен Генов са освободени и Александър Николов и Георги Божинов, бивш депутат от БСП и сега кандидат за народен представител.
Генов е кадър на атомната централа. Той бе назначен за шеф на АЕЦ от правителството на Орешарски, но е бил изпълнителен директор и при тройната коалиция. Николов също е специалист от централата. Той бе назначен за неин изпълнителен директор от министър Трайчо Трайков и бе освободен от поста от наследника на Трайков в правителството на ГЕРБ - Делян Добрев. След това отново беше върнат в ръководството на "Козлодуй".
За изпълнителен директор на централата е назначен Димитър Ангелов, който също е заемал този пост през 2008-2009 г.
Бордът на директорите на централата пък е свит от петима на трима души.
Не си отивам за първи път от АЕЦ "Козлодуй", но този път е за последно - омръзна ми от тези циркове, бе коментарът на Генов пред БНР вчера. Той допълни, че по време на разговора му с изпълнителния директор на БЕХ двамата са се уточнили, че няма как да продължат да работят заедно, защото на Генов са му предложили да остане в тричленния борд, но изпълнителен директор да бъде друг. По думите му, създаването на тричленния борд е логично, защото двама от членовете са ангажирани - единият от тях отново влиза в политиката, а другият има здравословни проблеми.
Най-вероятно оценката за моята работа е лоша, няма обаче как да ми го кажат, защото няма откъде да излезе тази причина, но явно тези, които натискат БЕХ, не се интересуват от аргументи, посочи Генов.
"По принцип не съм политическо лице и не членувам в никоя партия. Смятам се за експерт в областта на енергетиката, а с кои свързват името ми, не ме интересува. Не е добре за централата това, че за последните 10 години са сменяни 8 пъти директорите. Това е атомна централа и за съжаление не мога да разбера тези, които са взели това решение на високо политическо ниво, за които АЕЦ "Козлодуй" са просто три главни букви - А, Е и Ц, и нищо друго", заяви Генов и допълни, че това е опасно за централата.
"За мен не е страшно, аз бях сигурен, че това нещо ще стане. Крайно време е да помисля за себе си и здравето си и даже бих казал, че съм доволен от всичко. Свършил съм си работата и централата в момента е в много добро състояние. Удължаването на ресурса и всичко, което е необходимо, върви по график", каза вече бившият шеф на АЕЦ. Надявам се и моят екип в централата да не пострада, защото определено допускам, че може да има още смени, каза Иван Генов.


Кого "измете" Близнашки от енергетиката


Служебният кабинет "Близнашки" смени председателя на ДКЕВР Боян Боев и на негово място назначи Светла Тодорова. Тодорова е била член на ДКЕВР и е присъствала през 2005 г. на разговорите с тогава кандидат-купувача ЕВН. 
Освен Боян Боев бяха сменени и членовете на ДКЕВР Еленко Божков и Лилия Младенова, а на тяхно място бяха назначени Евгения Харитонова (шеф на ДКЕВР по време на ГЕРБ) и Костадинка Тодорова. Според Еленко Божков служебният премиер е поискал оставката му заради три неща - арбитражното дело на ЕВН срещу България, двете жалби на ДКЕВР до ЕК за прекомерна държавна помощ и проверката на ВЕИ-сектора за присъединяването на фотоволтаици през 2012 г.
Служебното правителство освободи и председателя на борда на директорите на БЕХ Георги Христозов, както и члена на Съвета на директорите Илко Желязков. От Съвета на директорите на държавното дружество "Мини Марица-Изток" бе освободен Васил Самарски. 
 

Еленко Божков:
Политиката на служебния кабинет е измекярска и лакейска

Иван Генов пречи на всички онези, които искат да използват ядрената енергетика на България за свои лични цели. Пречи на хора, които искат да продължат да поставят некомпетентни хора, за да разграбват и да си правят далаверите на гърба на професионалистите в АЕЦ "Козлодуй". Това заяви  енергийният експерт Еленко Божков, цитиран от БГНЕС.
Иван Генов е изключителен експерт, а същото важи и за Александър Николов – неговият заместник, който също е освободен, категоричен бе Божков.
За няколко години се смениха десет директора на атомната централата и това би трябвало да прави впечатление на всички, посочи той и попита как това би могло да бъде в посока на стабилността на енергийната система в България.
Тези смени водят до точно обратното – нестабилност и невъзможност да се осъществят инвестиционната програма, нито програмата за удължаване на живота на V и VІ блок на АЕЦ "Козлодуй", категоричен бе бившият член на ДКЕВР.
"Как ще удължиш живота на реакторите, като непрекъснато сменяш директорите и никой не може да завърши това, което е захванал като програма", попита Еленко Божков.
"Цялостната политика на това правителство е измекярска и лакейска – отдавна твърдя това и заставам зад думите си", категоричен бе Еленко Божков. Според него служебното правителство са лакеи и проводници както на чужди корпоративни интереси, така и на политическата сила, която протежира президента, който от своя страна назначава правителството.
Цялата тази чистка цели да постели на онези, които се готвят да дойдат на власт, заяви Божков. 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 288

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 264

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 278

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ