25 Април 2024четвъртък17:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Порошенко поиска от САЩ оръжия, а не одеяла

Американският президент отказа на Киев специален статут на съюзник на САЩ извън НАТО

/ брой: 218

автор:Дума

visibility 27

Лошо въоръжените украински войници са принудени да се сражават в името на свободата срещу руските агресори, изтъкна Порошенко в реч пред американския Конгрес. Той настоя Вашингтон да снабди страната му както с несмъртоносно, така и със смъртоносно оръжие. "Одеялата и приборите за нощно виждане безспорно са нещо много важно. Не можеш обаче да спечелиш война с одеяла", каза Порошенко и думите му бяха последвани от аплодисменти в залата на Конгреса. "Ние обединихме Европа, можете ли да си представите?", каза украинският президент, говорейки за приетите от Европа и САЩ санкции срещу Русия.
По-късно обаче при срещата на Порошенко с американския президент желанието му не бе изпълнено. "Помолих за засилване на сътрудничеството в областта на сигурността и получих положителен отговор". Обама уточни обаче, че военната помощ ще включва само несмъртоносно оборудване.
Президентът на САЩ даде подкрепата си на украинския президент Петро Порошенко, но не форсира засилването на връзките между Киев и НАТО. Той заяви, че Съединените щати ще продължат да мобилизират международната общност за постигане на дипломатическо решение на кризата в Украйна, съобщиха световните агенции.
Обама приветства действията на Порошенко за постигането на споразумение за прекратяване на огъня по-рано този месец, както и ангажимента му да запази Украйна единна. Украинският президент е "правилният човек", който да ръководи страната си в трудно време, подчерта Обама.
Киев разчита Вашингтон да го подпомогне в обучението на украинските въоръжени сили, а също и с най-нова военна техника. Порошенко получи подкрепа за дипломатическо уреждане на украинския конфликт. Обама обяви, че САЩ ще предоставят нов пакет от помощи на стойност 46 млн. долара.
Необходимо е Украйна да укрепва въоръжените си сили, заяви той, но същевременно призна, че конфликтът в източните региони на страната му "няма военно решение" и може да бъде уреден само по дипломатически път. В тази връзка Порошенко потвърди, че е готов да работи за мирно уреждане на ситуацията в Донецка и Луганска област в рамките на процеса от Минск. "Зная с точност как да се постигне мир и ще го направя", увери той.
Преди срещата с американския президент Порошенко заяви пред Атлантическия съвет на САЩ, че Киев осъзнава, че в момента не може да настоява за влизане в НАТО. "Достатъчно сме учтиви да не молим за членство в НАТО сега, но тази мисъл не ни напуска", заяви Порошенко. По думите му, "Украйна вече е станала по-проукраинска и проевропейска, както никога досега".
Вашингтон засега не планира да предостави на Украйна статут на основен съюзник на САЩ извън НАТО, каквато молба бе отправил Киев, призна Порошенко. "Президентът Обама ми отговори с "не". Той каза, че нивото на сътрудничеството в отбраната и сигурността между САЩ и Украйна е значително по-високо от характерното за сътрудничество с един основен съюзник извън НАТО, каквото има примерно Аржентина", поясни украинският лидер.

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 364

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 294

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ