20 Април 2024събота10:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Д-р Емил Райнов:

Хората искат да живеят достойно, а не да оцеляват

БСП ще застане зад всеки здравноосигурителен модел, който гарантира солидарното участие и равен достъп на всички граждани до качествено здравеопазване, категоричен е водачът на листата на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в област Монтана

/ брой: 218

автор:Аида Паникян

visibility 136

Д-р ЕМИЛ РАЙНОВ е роден на 12 октомври 1961 г. в с. Драгодан, област Кюстендил. Завършил е МУ в София. През 1988 г. завежда кабинет по спортна медицина в общинската болница в Дупница, а година по-късно печели конкурс за научен сътрудник по авиационна медицина. Има две медицински специалности. От 1989 г. работи в отделение за медицинска и психологическа експертиза във въздушния транспорт към Националната многопрофилна транспортна болница "Цар Борис ІІІ" в София. Завършил е и магистратура по стопанско управление. Бил е съветник в БСП по здравеопазването, а през юли 2005 г. е назначен за зам.-министър на здравеопазването в кабинета "Станишев". Д-р Райнов е най-дълго задържалият се шеф на НЗОК - председател е на УС от 2005 до 2009 г. Председател на Съвета по здравеопазване към НС на БСП. Депутат в 42-то НС от Коалиция за България. Хоноруван преподавател във ВТУ "Тодор Каблешков" - София. Женен, с две дъщери.


"Време е да се изгради държавна агенция за развитие на Северозападна България"


- Какви са целите на кандидат-депутатите от БСП в Монтанска област и какви са вашите цели като водач на листата?
- Водим положителна предизборна кампания, която се основава предимно на срещи с хората - да се гледаме в очите, да си стиснем ръцете, за да може да ни вярват. Те се радват, че някой е дошъл да чуе проблемите им, а не да обещава красиви и неосъществими неща.
- Какво е специфично за областта и от какво се нуждаят хората от Монтанско?
- Имайки предвид, че в годините на прехода Монтанският регион се превърна в един от най-изостаналите в икономическа отношение, с най-разрушена инфраструктура, район, в който почти няма работещо предприятие, а демографската криза е достигнала невиждани висоти, населението е с най-висока заболеваемост, раждаемостта е с най-ниски показатели, работата тук е много. От друга страна, ние от листата на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ имаме амбицията да свършим някои конкретни неща, които хората ще оценят по достойнство.
- Кои са те?
- Време е да се изгради нарочна държавна агенция за развитие на Северозападна България със седалище Монтана. Тази агенция ще се занимава с всички тези проблеми и ще търси решението им.
Приоритетно направление е пътният сектор - оста София-Видин-Монтана-Кулата. През м.г. бяха хвърлени много усилия този проект да влезе в оперативната програма "Пътища и пътна инфраструктура" за следващия програмен период, но сега служебното правителство има желанието да го извади от програмата за сметка на други проекти. Получава се абсурдна ситуация: имаме Дунав мост, имаме изграден околовръстен възел на Монтана и на Враца. Мост има, а път няма до него... Може би служебното правителство иска да накаже хората в Северозапада. Не бих искал да си помисля, че целта е да останат средства, за да бъде асфалтиран "пътят към бащината къща" на служебния премиер. 
Следващото важно нещо за този регион е реконструкцията на третокласната и четвъртокласна пътна мрежа, както и стимулиране на туризма, допълнително развитие и предлагане на нови туристически продукти. В това отношение има голям потенциал в осъществяването на проект за язовир "Огоста" като спортно-туристически комплекс. И нещо много важно - развитието на Международния учебен център за гражданска защита в Монтана, както и завършване на изоставения от години строеж на хирургичното отделение към местната болница. Имаме желание да привлечем инвеститори чрез конкурс за завършването му. Друг проблем, който стои пред нас, е изграждането на нов ГКПП в община Чипровци на границата със Сърбия, както и изграждането на индустриален парк в Лом. Не на последно място и изграждане на борса за селскостопанска продукция в Монтана. От изключителна важност за региона е разработването на програма за минимизиране на риска от наводнения. Местните хора много добре знаят и още помнят кой и по времето на кое правителство изсече горите в Монтанско.  
- Доста амбициозна програма. Смятате ли, че дори малка част от тези проекти, ако се осъществят, това би задържало хората по родните им места, защото очевидно причина за обезлюдяването е, че хората бягат подир хляба си?
- Категорично хората искат простички неща - да имат работа, да има къде да учат децата им, да има къде и кой да лекува тях и родителите им. 
- Какви са плановете ви в социалната сфера?
- Приоритет за нас е осъществяването на проекти, свързани с подобряване живота на хората с увреждания. През последните няколко години проблемите на тези хора наистина са забравени. България е член на ЕС и въпреки това преди две седмици бяхме свидетели на нещо, което ни връща в първата половина на миналия век: лидер на партия се опита в сутрешния блок на една от телевизиите да се подиграе с представител на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за това, че има говорен дефект. Това ми напомни за диктаторите на миналия век, които се "стремяха" към т.нар. чиста раса, а хората с увреждания бяха пращани в концлагери. И това се случва в страна член на ЕС! 
- При миналите избори бяхте водач на листа в Ловеч. Там по-различни ли бяха проблемите?
- Тук проблемите са повече, но хората навсякъде искат едно и също: изконни неща - право на труд, равнопоставеност по отношение на образованието и здравните грижи, искат да живеят достойно, а не да оцеляват.
- За какво не ви стигна времето като депутат от 42-то Народно събрание и какво планирате да направите в 43-то в областта на здравеопазването?
- Изкушавам се първо да маркирам какво свършихме. Успяхме да приключим Националната здравна стратегия, въз основа на която страната ни да се включи във втория програмен период. Всички помним, че в това отношение година и половина не бе сторено нищо от кабинета "Борисов".
Върнахме ваксините от НЗОК в МЗ, предстоеше и лекарствата за редките болести, както и интензивните грижи да върнем в МЗ, където им е мястото, защото при тях не става въпрос за осигурителен риск. Ваксини, редки болести, интензивни грижи са грижа на държавата, а не на НЗОК. Крайно време е да се спре с тези експерименти, които правеха ГЕРБ.
Възстановихме субсидията за около 50 малки общински болници, които, оставени в чисто търговски условия, нямаше как да съществуват, но ако тези болници ги няма, над 1,5 млн. души в страната ще бъдат лишени от всякаква медицинска помощ. Не на последно място държавата отново пое близо 2/3 от стойността на потребителската такса на пенсионерите. Два лева може да са нищо за някой, но за пенсионера това са още един хляб и едно кисело мляко, което никак не е малко за възрастните хора.
- Последните две неща бяха въведени и по време на кабинета "Станишев", но през 2009 г. първото, което от ГЕРБ направиха, бе да ги отменят. Ако сега БСП не е в управлението и отново бъдат отнети тези социални придобивки на хората, какво ще направите?
- Ако искате и така ги наречете - социални придобивки. Не искам да повярвам, че отново в страна членка на ЕС това може отново да се случи.
По отношение на това, за което не ни стигна времето... Хората са все по-демотивирани да участват в здравноосигурителната система. Не успяхме да стабилизираме достатъчно финансово системата, макар че не бива да забравяме, внесен бе пакет от законопроекти, които търсеха решението на тези проблеми, но заради нежеланието на ГЕРБ да подкрепи каквото и да е разумно нещо те не можаха да минат в здравната комисия в парламента.
- Самият вие внесохте в началото на ноември законопроект за изменение на Закона за здравното осигуряване, с който се очакваше работата на НЗОК да стане по-прозрачна. И за него ли не стигна времето?
- Не, не стигна времето. Следя нещата, които се случват в здравеопазването, и ми е странно това, което се говори през последната седмица, че са търговска тайна средствата, които НЗОК превежда на болниците.
- Но нали това са пари от нашите здравни вноски и ние имаме право да знаем къде отиват те?
- Именно. А и по време на Тройната коалиция всеки месец се публикуваха на сайта на касата парите, които тя е дала на болниците. Като се заговори за здравеопазване, всеки пита откъде ще дойдат парите за системата. Безспорно парите са нещо много важно. Но и здравеопазването е длъжно да отговори на обществото къде отиват и малкото пари, които получава, защото това са пари от данъците и българските граждани и от здравните им осигуровки.
- Какво е мнението ви за втора актуализация на бюджета на касата?
- Всички колеги вече са съгласни, че тази агония - всяка година парите за здраве да не достигат, няма как да продължава. Не искам да се връщам на темата с "одържавяването" на резерва на НЗОК в размер на 1,6 милиарда лв. по време на управлението на ГЕРБ. Мисля, че е време да се захванем за работа и да обмислим нов здравноосигурителен модел, и да се наблегне на две важни неща: откъде ще дойдат повече пари и как справедливо ще се изразходват те. В същото време имаме и парадокс - колкото повече стават парите, толкова по-голямо е недоволството и от медиците, и от пациентите. Но за такава промяна е необходим не само партиен, но и обществен консенсус. БСП ще застане зад всеки здравноосигурителен модел, който гарантира солидарното участие и равен достъп на всички граждани до качествено здравеопазване. Това, което планираме, е осигуряване на финансовата стабилност на системата чрез засилване отговорностите на държавата, изграждане на модерна система на спешна медицинска помощ и мотивиране на медицинските кадри да остават в нея, преориентиране на здравеопазването към превенция и профилактика на социално значимите заболявания. Трябва да има и специално внимание към майчинското и детското здравеопазване. Развитие на информационната система в здравеопазването с цел ефективно планиране и разходване на финансовите средства в условията на контрол и прозрачност. Ефективна лекарствена политика, осигуряваща достъпа на хората до качествени медикаменти. И нещо много важно - възстановяването на морала и доверието в медицината. Не бих искал да се връщам към това, което се случваше по време на управлението на ГЕРБ, когато лекарите бяха наричани убийци в бели престилки от трибуната на парламента, а министърът на здравеопазването се срамуваше, че е лекар. Всички тези мерки вървят заедно с политика за дългосрочно планиране и реализиране на здравни кадри в България.
 42-то Народно събрание започна работата си с темата здравеопазване и приключи с нея, като много важни въпроси останаха нерешени заради безотговорно отношение на колегите от ГЕРБ. Видно, и 43-то Народно събрание ще започне със същата тема. Нека този път отговорим на очакванията на избирателите и всички заедно решим натрупаните проблеми в сектора.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ