26 Април 2024петък17:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Милка Христова:

София страда от недостиг на управленска компетентност

Липсата на модерна местна социална политика е най-големият дефицит в управлението на града, казва председателката на групата на общинските съветници от БСП

/ брой: 215

автор:Милена Николова

visibility 94

МИЛКА ХРИСТОВА e родена на 5 октомври 1957 г. Завършила е право, магистър е по управление на стопанските дейности. Председател е на групата на общинските съветници от БСП в Столичния общински съвет.

"Бяхме дълбоко разочаровани от неуспеха на София да спечели конкурса за Европейска столица на културата 2019 г."


- Как ще коментирате отпадането на София като кандидат за Европейска столица на културата? Това провал ли е на кметския екип, бяха вложени много сили и средства в това начинание.
- В над 50-те европейска града, участвали в инициативата досега, Европейска столица на културата е спомогнала за развитие на културната им инфраструктура - възникване на нови музеи, концертни зали, фондове и др. институции, които да се грижат за устойчивото развитие на културата и отвъд фестивалната година. Няма да крием, че групата на общинските съветници от БСП в СОС бяхме дълбоко разочаровани от неуспеха на София да спечели конкурса за Европейска столица на културата 2019 г., тъй като винаги сме подкрепяли тази кандидатура. Не бихме окачествили отпадането на София от този конкурс като провал на кметския екип, но това не означава, че не е необходим задълбочен анализ за ефективността на изразходваните около 4 млн. лв. за участието на града в надпреварата. Именно поради това на сесията на СОС, която се проведе на 11.09.2014 г., поставихме въпросите за извършването на такъв анализ, в т.ч. и за бъдещата дейност на Асоциацията за развитие на София, която беше ангажирана с конкурса, както и за бъдещето на проектите, разработени по време на представянето на кандидатурата на София.
- Започва политическата есен на Столичния общински съвет. Кои са най-важните теми, по които левицата ще работи в СОС?
- Една от най-важните теми, по които ще работи левицата в СОС в новия политически сезон, е подготовката на бюджета на Столичната община за 2015 г. Смятаме, че пари на София не липсват. София страда от недостиг на управленска компетентност, неправомерно разхищаване на бюджетни средства, липса на контрол на финансите, политически назначения и неправилни приоритети. Ето защо ще настояваме за реалистично определяне на приходната и разходната част на бюджета, тъй като смятаме, че са налице сериозни резерви за увеличаване на приходите на общината чрез по-добро стопанисване на общинската собственост, в т.ч. и по-ефективно управление на общинските търговски дружества. Ще настояваме в новия бюджет да се осигурят достатъчно средства за решаването на проблеми, които според нас досега стоят "на втори план" - решаване на въпросите от периферията на града, в т.ч. "районите-спални", и населените места, включени в състава на Столичната община - канализацията, кварталната улична мрежа, междублоковите пространства и детските площадки, спортната база и услуги, строителството на ученически спортни зали, изграждане на нови и поддръжка на съществуващите общински жилища, отделяне на достатъчно средства за общинското здравеопазване с цел гарантиране на качествени здравни услуги за софиянци, решаване на проблема с гробищните паркове и др. Ще настояваме посоченият в няколко поредни общински бюджета приоритет - осигуряване на достатъчно места в детските градини и ясли, не само да бъде заявяван, но и най-после да бъде решен чрез планирането на достатъчно средства за 2015 г. Тази есен отново много софийски семейства са изправени пред множество проблеми поради невъзможността децата им да посещават детска градина или ясла. Не е добър атестат за ръководството на СО и лично за кмета Фандъкова при бюджет от 1 465 000 000 лв. за 2014 г. да не се заделят достатъчно средства за решаването на този хроничен за столицата проблем. 
Друг изключително важен проблем е изпълнението на амбициозната инвестиционна програма на Столичната община за 2014 г., за която са планирани около 700 000 000 лв., от които 470 000 000 лв. по европейски програми. Още на следващата сесия ще поискаме отчет за изпълнението на тази програма и най-вече на европейските проекти, тъй като за първото шестмесечие на 2014 г. е налице изпълнението й едва на 36%. Страхуваме се, че ще се окажем прави, когато твърдяхме, че Столичната община и нейното ръководство не разполагат с достатъчно административен капацитет за реализацията на подобна амбициозна програма.
Неотменно на нашето внимание ще стоят въпросите, свързани с дейността на общинските дружества "Топлофикация София", ЦГМ, транспортните оператори, концесионерът "Софийска вода" АД и др., чиито услуги, качество и цена засягат всеки гражданин на София. Предстои и приемането в СОС на решенията, свързани с важни обекти и знакови места на столицата като парка "Борисовата градина", "Паметник 1300 г. България" и др.
- Какво е състоянието на столичната "Топлофикация", която практически е с блокирани сметки?
- Не е тайна, че финансовото състоянието на "Топлофикация София" не е добро. Дружеството дължи на БЕХ и "Булгаргаз" около половин милиард лева. Пред провал е инвестиционната програма на дружеството поради факта, че 80 млн. лв., предназначени за финансирането на инвестиционната програма на дружеството, са блокирани в КТБ. СОС освободи от длъжност изпълнителния директор на "Топлофикация София" Стоян Цветанов, за което общинските съветници от БСП настоявахме от години. Сега тече конкурс за избор на консултант за нов тип управление на дружеството.  
- Как си обяснявате тенденцията към увеличаване обсега на зоните за платено паркиране и въвеждане на нова "жълта зона", уж безплатна?
- В представения от съветниците на ГЕРБ проект за нова Наредба за паркирането се предвижда увеличаване на "зелената зона" за сметка на територията около стадион "Васил Левски" и въвеждане на нова "жълта зона", която правилно определихте като "уж безплатна", защото при определени условия части от нея могат да се обявяват за "платени". Тези промени се аргументират с необходимостта от осигуряване на ред при паркирането около определени обекти - големи търговски обекти, спирки на метрото, пазари и др., но според нас замисълът е увеличаване на приходите от паркирането чрез таксите и глобите, които ще се прибират от софиянци. Проблемът е обаче къде ще отиват тези приходи. По закон тези средства трябва да се насочват към общинския бюджет и да се използват за уличната инфраструктура и осигуряване безопасността на движението. В София обаче средствата от паркирането, в т.ч. глобите от "паяците" и "скобите", не отиват в бюджета на града, а се събират от общинското дружество Център за градска мобилност, потъват в неговата каса и се изразходват от него по целесъобразност, но не и по закон.     
- Каква е оценката ви за ремонтите в София? Имаше рязане на лентички, откриване на детски градини...
- Изпълнението на програмата на СО за 2014 г., в т.ч. и за ремонтите, изостава от планираното, но за сметка на това отново станахме свидетели на форсирано "рязане на лентички" на общински обекти, изпълнени от Столичната община, при някои и в присъствието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Затова на сесията на СОС на 11.09.2014 г. призовахме времето до изборите на 5 октомври да не се използва главно за политически пиар на определена политическа сила.      
- Ще има ли социална политика на територията на София някога?
 - Според нас липсата на модерна местна социална политика е най-големият дефицит в управлението на столичния град. Това е един от водоразделите между вижданията на представителите на БСП в СОС и останалите политически сили по отношение на планирането на разходите в бюджета на Столичната община и развитието на града. Ще посоча само два въпроса, имащи отношение към вижданията в СОС по отношение на социалната политика. Последователно в годините представителите на БСП сме отстоявали необходимостта от съвременна жилищна политика на СО, която да е свързана и с изграждането на нови общински жилища, които да се предоставят с предимство на млади семейства с деца. Настояваме за поддръжка и обновяване на съществуващата почивна база, с което да се осигури отдихът на софийските деца и най-вече на тези от социално слаби семейства. За съжаление не срещнахме разбиране от страна на управляващото мнозинство на ГЕРБ, което от икономически съображения прекрати дейността на общинското дружество "Галатея", което стопанисваше почивните бази за деца, и го вля в "Софийски имоти". Социална политика в София е необходима, ние ще отстояваме нейното провеждане с конкретни предложения при приемането на всеки общински бюджет, като се надяваме в тези си усилия да бъдем подкрепени и от гражданите на столицата.   
- Как коментирате създаването на щатни омбудсмани за София, не се ли обезсмисля ролята на обществения посредник?
- На сесията на СОС на 11.09.2014 г. беше взето решение за избор на щатни "омбудсмани", които да бъдат обществени посредници в отношенията между потребителите на топлинна енергия и доставчика "Топлофикация София" ЕАД. Спорният момент беше в коя структура е мястото на тези посредници и кой трябва да им плаща. Предложението на групата на БСП беше посредниците да бъдат част от структурата на обществения омбудсман на София, като заплащането е за сметка на Столичната община, с цел гарантиране независимост и обективност в действията им. Мнозинството на ГЕРБ обаче прие решение, съгласно което общинските посредници ще бъдат част от "Топлофикация София", която ще изплаща и възнагражденията им. Надяваме се дейността на новите "топлофикационни омбудсмани" да бъде ефикасна и да допринесе за доброволно уреждане на споровете между гражданите и общинското дружество.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ