20 Април 2024събота16:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Службашите

/ брой: 215

автор:Тодор Коруев

visibility 3033

С ръка на сърцето признавам, че не очаквах от университетски учен, пък бил той познавач на конституционното право, така да се вживее в мисията си на служебен премиер. И да тръгне да опровергава оня "злонамереник", който ни предупреждаваше, че Георги Близнашки не е управлявал дори една вестникарска будка. Вижте го, ще се пръсне от амбиция да докаже, че е необходим не само на науката, но и на политиката, на държавността, и най-вече на народа си. Тръгнал е да връзва и развързва гръмотевици.  Сега му е паднало, и на нас това ни се пада.   
Всички тръбят, че служебният кабинет е за да подготви изборите, и колкото повече се набърква в други области, толкова повече бели може да отвори на тия, които ще го наследят. Кой знае това по-добре от професора, който е теоретикът на служебните кабинети. Но той действа с размах, оказа се службаш и службогонец (някога гонеше партийни постове!). Първом се обгради не с един и два, а с десет добре платени съветници. Сигурно му липсва юридически съветник, иначе не би се обърнал към Цветан Василев, като че ли е на пазара: "Ела си, у нас няма смъртно наказание..." А в назначенията в министерствата се развихри страшна шуробаджанащина, както е тръгнало, всички по-важни роднини и близки на лидерите на ГЕРБ и Реформаторския блок ще се понаместят по креслата. Байганлъкът не прощава на никого, щом се докопа до пост. В "Панорама" премиерът се прояви като истински екзалтант. Би се самодоволно по гърдите, че е нормализирал страната след управлението на Орешарски, бил успокоил топката, вече нямало протести. Няма, но ще има. Щом има такива министри като Светлана Жекова, която на своя глава (а може би и изгода!) разреши на американска фирма да дупчи Добруджа за нефт и газ. Нали служебният кабинет е тук, както се казва, за "борбите", а взема решения с далечна проекция. И с още нещо се пъчи премиерът - оправил рейтинга на България пред ЕС, думата му се слушала в Брюксел. Защо тогава оттам отказват на служебното правителство да отпушат спрените средства по оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие"? Министрите не остават по-назад от шефа си - от първия ден започнаха да дават интервюта, да сипят оценки за миналото и бъдещето, да откриват Америки, да пробутват концепции, сякаш винаги са плували в тия води, в които ги спусна държавният глава, комуто доскоро измекярстваха. Да им има човек самочувствието!
Проф. Георги Близнашки първо стисна финансите за врата, знае той, че който държи парите, държи всичко. И наблюдава фиска на държавата. Та ще поднесе на следващия парламент "вариант" за актуализация на бюджета. Кабинетът започна да харчи ударно за сметка на дефицита - одобрени бяха 750 млн. допълнителни разходи. Тези пари се дават за европроекти, които Брюксел не е платил, за магистрали (11,5 млн. лв), за ремонти на училища (10,4 млн. лв). Гледай го ти как само действа смело "безпомощният" проф. Близнашки, който се жалваше, че няма подкрепа от партия (познайте кои три партии са зад гърба му!), нито от парламент, който да го контролира дали греши. А може би се надява и след изборите да няма парламент, та да зимува и годинува като премиер. Естествено, не е сгрешил, като даде 1 млн. лв. на държавния глава, та нали той го тури на този пост, как да му откажеш, като сам си поиска да му увеличат бюджета с 980 000 лева, а кабинетът ги закръгли на 1 млн. -  по-лесно се смятат. В Закона за бюджета за 2014 г. са предвидени 5569 млн. лева за президентската ясла, сега ще станат 6569 млн. лева. Горкият Плевнелиев бил наказан от предходния кабинет с по-малка субсидия и сега няма дребни да посреща гости. Знае той, че пари в държавното съкровище няма, но си е сложил пердето. Да искаш пари от празната хазна, когато потоп залива месеци наред страната и стотици хора бедстват, намирисва на мародерство.
Роса ли е росила или слана е сланила Росен Плевнелиев, но той бе сред най-подскачащите около вожда Обама европейски пудели на "атлантикшоуто" в Уелс (по определението на Светла Михова). Прииска му се щаб на НАТО у нас, пое ангажимент да увеличи военния бюджет до 2% от БВП. А в културата не могат да помечтаят за един процент. На министъра на войната Велизар Шаламанов се привижда пряка военна заплаха за териториалната цялост на страната (от Русия, естествено!), като безумно ни намества до Грузия, Нагорни Карабах и Молдова. И ето, правителството с постановление увеличи българската армия с 2040 души и тя ще наброява 28 140 души. И премиерът мънка под носа си за някакви агресии на Русия в Украйна. Ако в израза на Захарий Стоянов "ближат саханите турски" сменя "турски" с "американски", ще дойде на място за Плевнелиев, проф. Близнашки и Шаламанов. 
     

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ